Μεγάλη Εβδομάδα στην εποχή του κορωνοϊού – Απαγορεύεται η εξ αποστάσεως εξομολόγηση

0
412
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κεκλεισμένων των θυρών και μέσω ανοικτού κυκλώματος θα διεξαχθούν οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και άνευ διανομή αντικείμενων ευλάβειας της Ορθοδόξου Πίστεως σε όλες τις ενορίες της Ελληνορθόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 κατά της τηλεδιάσκεψης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Στη σχετική ανακοίνωση τύπου αναφέρεται ότι η Σύνοδος ενημερώθηκε για τα μείζονα τρέχοντα ζητήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, και κατέληξε στα εξής:

1) Οι προβλεπόμενες ιερές ακολουθίες του Ορθόδοξου εορτολογίου για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα να εξακολουθήσουν να τελούνται όπως ετελούντο μέχρι τώρα στους ενοριακούς ναούς και στις ιερές μονές σύμφωνα με τις οδηγίες των κατά τόπους Μητροπολιτών, αλλά και των Πολιτειακών και Υγειονομικών αρχών, δηλαδή, κεκλεισμένων των θυρών, με διαδικτυακή μετάδοση και με την αυστηρή επιβολή της συμμετοχής μόνο του ιερέα, του ψάλτου και του νεωκόρου.

2) Καθ’ υπόδειξη των Πολιτειακών και Υγειονομικών αρχών, δεν θεωρείται ασφαλής η με οποιοδήποτε τρόπο διανομή αντικειμένων ευλαβείας της Ορθοδόξου πίστεως, συμπεριλαμβανομένων των Βαΐων, των κεριών, των λαμπάδων, του ιερού μυστηρίου του Αγίου Ευχελαίου, των ανθέων του κουβουκλίου του Επιταφίου, των ωών και του Αγίου Φωτός του Πάσχα.

3) Συνίσταται στους κληρικούς να προσφέρουν πνευματική καθοδήγηση δια των τεχνολογικών μέσων, αλλά απαγορεύεται η δια τηλεφώνου ή η δια του διαδικτύου τέλεση του Μυστηρίου της ιεράς Εξομολογήσεως και η ανάγνωση της συγχωρητικής ευχής.

4) Προτάσει του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου απεφασίσθη ομόφωνα η δια τηλεδιασκέψεως πραγματοποίηση της εφετεινής Εθνικής Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στο εγγύς μέλλον.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.