ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ακύρωση ή αναβολή» είναι το μεγάλο δίλημμα για το οποίο θα κληθούν να αποφανθούν το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Επιτροπή η οποία έχει επωμιστεί το τιτάνιο έργο για την διοργάνωση της παρελάσεως της 29ης Μαρτίου 2020.

Η απόφαση του Δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντι Μπλάσιο, αργά το βράδυ της Τετάρτης, να ενδώσει και στην ουσία να επικυρώσει την απόφαση της επιτροπής παρελάσεως των Ιρλανδών για την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων και της παρέλασης του Αγίου Πατρικίου έχει εξανεμίσει κάθε ελπίδα πραγματοποίησης της παρελάσεως της ομογένειας της Νέας Υόρκης.

Οι ηγέτες της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Παρελάσεως τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και προσπαθούν να περιορίσουν το οικονομικό κόστος της ακύρωσης είτε και της αναβολής της παρελάσεως.

Το βράδυ της Τετάρτης, 11ης Μαρτίου 2020, συνεδρίασε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και της Επιτροπής Παρελάσεως και αποφασίστηκε να συγκαλέσουν έκτακτη σύσκεψη του ΔΣ της Ομοσπονδίας απόψε στις 7.00 μ.μ. προκειμένου να δοθεί οριστικό τέλος στα προαναφερόμενα διλήμματα και στη συνέχεια να ενημερώσουν τους ομογενείς που θα συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη πανομογενειακή συγκέντρωση για την παρέλαση που θα λάβει χώρα στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Από αριστερά διακρίνονται οι Φίλιπ Κρίστοφερ, Σπυριδούλα Τσουκαλά, Νίκος Μπάρδης και Λου Κάτσος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα ηγετικά στελέχη της Ομοσπονδίας και της Επιτροπής Παρελάσεως με τα οποία επικοινωνήσαμε θεώρησαν πιο πιθανή την ακύρωση της παρελάσεως καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε η ανθρωπότητα θα απαλλαγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα τόνισαν ότι θα εισηγηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο την ολοκλήρωση του έργου των Επιτροπών Λευκώματος και του Λαχείου και την δημιουργία ειδικού ταμείου για την Παρέλαση του 2020, ούτως ώστε να γίνει σε ευθέτω χρόνο ο οικονομικός απολογισμός της παρελάσεως και τα έσοδα να διατεθούν για την παρέλαση του 2021 που συμπίπτει με την 200ή επέτειο της έναρξης της ελληνικής επανάστασης.

Σε περίπτωση ακυρώσεως θα εισηγηθούν την διοργάνωση του επισήμου δείπνου της παρελάσεως αμέσως μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων για τις συναθροίσεις λόγω του κορωνοϊού, προκειμένου να τιμήσουν τους τελετάρχες της παρελάσεως και τους χορηγούς του επισήμου δείπνου.

Πρώτη ή δεύτερη φορά;

Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η Επιτροπή Παρελάσεως αποφασίσουν για την ακύρωση της παρελάσεως, τότε οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κάνουν λόγω για την πρώτη φορά στην ιστορία των 13 περίπου δεκαετιών που μεσολάβησαν από την άνοιξη του 1893 που διοργανώθηκε η παρέλαση μέχρι σήμερα που η ομογένεια δε θα παρελάσει.

Εάν το ΔΣ αποφασίσει την αναβολή της και τη διοργάνωση τον  Μάιο είτε και τον Ιούνιο τότε ο ιστορικός του μέλλοντος θα την καταγράψει ως αναβολή για δεύτερη φορά.

Η πρώτη φορά που αναβλήθηκε η παρέλαση ήταν το 2007 όταν ο τότε Δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ αποφάσισε λόγω της καταιγίδας να ακυρώσει όλες τις εκδηλώσεις. Τότε η παρέλαση έλαβε χώρα στις 22 Απριλίου 2007 και ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.  

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.