ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΪ.  Μέσα σε λίγα λεπτά και με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, Ποντίων Αμερικής και Καναδά, στο Γουέστ Μίλφορντ, έγιναν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, ο χώρος όπου χτυπούσε η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού στο Νέο Κόσμο.

Πέρασε λοιπόν και ο φετινός εορτασμός για την Παναγία Σουμελά στο πάνθεον των αναμνήσεων για όλους όσους παρευρέθηκαν και γιόρτασαν απο κοντά την Προστάτιδα του Πόντου, αλλά και για όσους πιστεύουν ότι οι παραδόσεις και οι αξίες των Ποντίων μεταφέρονται απο γενιά σε γενιά.

Ενα βίντεο όμως με τον Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο να χορεύει με πάθος ποντιακά, στο γλέντι που ακολούθησε τον Εσπερινό του Σαββάτου,  ήταν αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο των επισκεπτών αλλά και εκατοντάδων χρηστών του διαδικτύου. Το βίντεο αυτό έγινε «βάιραλ» (viral) με πάνω απο 500 χτυπήματα (views) σε λίγα μόνο λεπτά.

Φωτογραφία απο την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δίπλα από την εικόνα κοπέλες με παραδοσιακές ενδυμασίες. Φωτογραφία: ETA PRESS

Αυτό σε συνδυασμό με την εμφάνιση των νέων που χόρεψαν ποντιακούς χορούς με τις παραδοσιακές στολές έδωσε το στίγμα για μια επιτυχημένη διοργάνωση και βέβαια έκανε για άλλη μια φορά πιο ισχυρούς τους δεσμούς του Ιερού Ιδρύματος με το Ποντιακό στοιχείο απανταχού.

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου οι προσκυνητές ανηφόρισαν προς το εκκλησάκι της Παναγίας Σουμελά, που περίμενε ανθοστόλιστο και λαμπερό τον  ερχομό τους. Και η μικρή καμπάνα στο καμπαναριό ήχησε και πάλι ακριβώς στις 7, με την έναρξη του εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, βοηθούμενος απο τον π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο, ιερατικώς προιστάμενο του ναού του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους.

Εκεί ήταν και τα παιδιά των χορευτικών, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σε μια άλλη αποστολή να τιμήσουν με την παρουσία τους την Παναγία. Το εσπερινό και την αρτοκλασία  ακολούθησε η περιφορά της εικόνας γύρω απο το εκκλησάκι και κάτω απο το φως των κεριών. Και όταν ολοκλητρώθηκε η περιφορά, οι πιστοί περίμεναν υπομονετικά να προσκυνήσουν εκ νέου την εικόνα και να πάρουν απο το χέρι του Επισκόπου τον άρτο.

Τιμητικό άγημα με κοπέλες σχηματίστηκε για την περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία: ETA PRESS

Οταν ξεκίνησε το γλέντι κανένας δεν υποπτευόταν ότι το χορευτικό που εμφανίστηκε παρουσιάζοντας περήφανους ποντιακούς χορούς δεν ήταν ένα συγκεκριμένο, από μέλη κάποιου συλλόγου, εδώ κοντά που διατηρεί το χορευτικό και τον μήνα των διακοπών. Ηταν ανάμεσα στους χορευτές παιδιά, κορίτσια και αγόρια, απο το Κλίβελαντ του Οχάιο, απο το Νόργουολκ του Κονένκτικατ και αλλού.

Ηταν όμως τόσο ομοιογενές που λες και έπαιρναν οδηγίες απο ενα αόρατο δάσκαλο. Ετσι δεν άργησε αφού πρώτα παρακολούθησε τους χορούς να παρακινηθεί και ο Επίσκοπος Αντώνιος. Τα υπόλοιπα είναι κατεγραμμένα με το φακό.

Ωστόσο εκείνα που δεν κατέγραψε ο φακός τα κατέγραψε η προσωπική επαφή με τους γονείς των παιδιών. Για παράδειγμα ο κ. Μανόλης Ερμείδης απο το Κλίβελαντ έφερε μαζί του και τα τέσσερα παιδιά ηλικίας απο 10 ετων και άνω. Και παρακολουθούσε περήφανος τα παιδιά που χόρευαν κρατώντας μια σημαία την οποία ξεδίπλωσε με προσοχή. Η σημαία έγραφε: «Πόντος,  Πατρίδαμ κι Ανασπάλωσε». Τον πλησιάσαμε και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την εμφάνσιη του χορευτικού. Την ίδια βραδιά άλλωστε ο ενας γιος, ο δεκάχρονος είχε και τα γενεθλιά του.

Η περιφορά της εικόνας γύρω απο την εκκλησία της Παναγίας Σουμελά εγινε καθώς είχε πέσει το σούρουπο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Οπως μας εξήγησε ο κ. Ερμείδης, το χορευτικό των Ποντίων στο Κλίβελαντ, αν και δεν έχει μόνιμη στέγη εντούτοις είναι πασίγνωστο στην περιοχή του Κλίβελαντ και συχνά το καλούν για εμφανίσεις διάφορες κοινότητες και σύλλογοι.

Μια άλλη επισκέπτρια, η κ. Μίριαμ Λόμπελ, ήρθε με τον συζυγό της απο κοντινή απόσταση, την λίμνη Γκρίνγουντ, για να γευτεί ελλληνικό φαγητό και να παρακολουθήσει το χορευτικό.

Δεύτερη μέρα του Φεστιβαλ

Το πρωί της Κυριακής όλοι οι πιστοί συζητούσαν για την όμορφη εμπειρία να δουν τον ποντιακής καταγωγής Επίσκοπο να χορεύει μαζί με τα παιδιά σε ενα γλέντι με πολλαπλά μηνύματα, τιμώντας έτσι την καταγωγή του.

Πλήθος ομογενών απο διάφορες πολιτείες προσήλθε στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου για το πανηγύρι στο Γουέστ Μίλφορντ μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Φωτογραφία: ETA PRESS

Στην Θεία Λειτουργία της Κυριακής πρωτοστάτησε ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ο οποίος και μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου και διάβασε το μήνυμα του για την εορτή της Κοιμήσεως της Θετοτόκου.

Ακολούθησε μνημόσυνο για τα μέλη και τους πρωτεργάτες του Ιερού Ιδρύματος και έγινε πάλι η περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Τον συντονισμό της παρουσίασης των επισήμων είχε ο Αμτιπρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Φώτης Παπαγερμανός ο οποίος και παρουσίασε τα σχέδια του Ιερού Ιδρύματος εν συντομία.

Το χορευτικό που συγκροτήθηκε απο νέους που συμμετέχουν στα χορευτικά των συλλόγων του Νόργουολκ και του Κλίβελαντ. Φωτογραφία: ETA PRESS

Οπως ανέφεφερε ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, πρόκειτε να υπογραφούν σύντομα συμβόλαια για την αγορά παρακείμενου οικοπέδου, όμορου με τα ήδη υπάρχοντα. Γιορτάζουν, ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης, αυτές τις μέρες όχι μόνο οι Χριστιανοί, αλλά και οι Κρυπτο-χριστιανοί, που εξισλαμίστηκαν για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Φέτος όμως, είπε, είναι και μια μαύρη επέτειος, η επέτειος των 100 χρόνων απο την Γενοκτονία των Ποντίων. Οφείλουμε, πρόσθεσε, να ζητούμε την δικαίωση της μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας. Χρειάζομαστε, κατέληξε, την βοήθεια όλων για να αποκτήσει το ίδρυμα την αίγλη και το κύρος που του αρμόζει.

Παρών και στις δύο μέρες του  τριήμερου φεστιβάλ ο μέγας ευεργέτης του Ιερού Ιδρύματος κ. Βασίλειος Κακουλίδης, με την συζυγό του αλλά και με τα εγγόνια του.

Στο γλέντι που ακολούθησε δεν συμμετείχε το χορευτικό, ωστόσο οι προσκυνητές πρωταστάτησαν στο κέφι, που πυροδότησαν οι γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί: Χρήστος Τικταπανίδης, λύρα, Γιάννης Απαζίδης, νταούλι, Δημήτρης Στεφανίδης, τραγούδι και λύρα  και Παύλος Δενεσίδης, στα πλήκτρα.

Οι γονείς των μελών του χορευτικού ανέμιζαν περήφανοι την σημαία του Πόντου. Φωτογραφία: ETA PRESS
Το χορευτικό που συγκροτήθηκε απο νέους που συμμετέχουν στα χορευτικά των συλλόγων του Νόργουολκ και του Κλίβελαντ. Φωτογραφία: ETA PRESS
– Το βίντεο που τράβηξε με το κινητό του ενας προσκυνητής στη διάρκεια του χορού με τον Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο μέσα σε λίγα λεπτά διαδόθηκε απο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φωτογραφία: ETA PRESS
Κέφι και χορός για τους επισκέπτες στους χώρους του Ιερού Ιδρύματος Ποντίων Αμερικής και Καναδά στο Γουέστ Μίλφορντ. Φωτογραφία: ETA PRESS
Το χορευτικό που συγκροτήθηκε απο νέους που συμμετέχουν στα χορευτικά των συλλόγων του Νόργουολκ και του Κλίβελαντ. Φωτογραφία: ETA PRESS
Στιγμιότυπο από την περιφορά της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία: ETA PRESS
Στιγμιότυπο από το ξεφάντωμα των Ποντίων και των φίλων τους. Φωτογραφία: ETA PRESS
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.