ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το διήμερο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριοακής, 6 Ιουνίου 2021 με την ανάδειξη της εφορευτικής επιτροπής και την ανάδειξη των υποψηφίων για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Τόσο η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής όσο και η ανάδειξη των υποψηφίων έγιναν με συναίνεση και χωρίς ενστάσεις και εντάσεις. Η εφορευτική επιτροπή απαρτίζεται από τους Δημήτριο Α. Γωνιά, πρόεδρο, Αναστάσιο Καραγκούνη, Γιάννη Καραπετρίδη, Γιώργο Χρυσομαλλίδη και Κώστα Μαλτάκη. Αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο Γρηγόρης Δημητρουλάκος.

Η Εφορευτική Επιτροπή μετά την σύντομη συνεδρίαση άνοιξε την διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων αρχικά παρουσιάζονταν τους υποψήφιους που δεν ήταν παρόντες και είχαν υποβάλει εγγράφως τις υποψηφιότητές τους και στην συνέχεια παρείχε την δυνατότητα στους συνέδρους να προτείνουν υποψήφιους και ο αριθμός τους ανήλθε στους 35.

Τόσο εκείνοι που δεν ήταν παρόντες όσο και οι παρόντες υποβλήθηκαν στην διαδικασία επικύρωσης με πρόταση, δευτέρωση και αντιπροτάσεις.

Οι σύνεδροι ενώ παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μελετώντας κανείς προσεκτικά τον κατάλογο των υποψηφίων διαπιστώνει ότι από τους 35 μόνο οι πέντε είναι γυναίκες, ο αριθμός των νέων μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας αγγίζει το 60ό έτος και δεν αποκλείεται το νέο διοικητικό συμβούλιο να είναι ανδροκρατούμενο και με μέσο όρο ηλικίας που να ξεπερνά τα 65 έτη.

Παραθέτουμε τα ονόματα των υποψηφίων με την σειρά με την οποία προτάθηκαν: Δημήτρης Φιλιππίδης (πρόεδρος του Συλλόγου Καβαλιωτών και της Παμμακεδονικής Ένωσης), Κώστας Τσούκαρης (Σύλλογο Χιωτών «Άγιος Γάλας»), Γεώργιος Σερέτης (Σύλλογος Ελευθέριανης Ναυπακτίας), Παύλος Κοτρώνης (AHEPA), Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας (Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος), Γιώργος Ξερακιάς (Σύλλογος Δημομαριωτών Αμερικής «Αθηνά»), Κωνσταντίνος Προκόβας (Σύλλογος Λιτοχωριτών), Σπυριδούλα Τσουκαλά (Παγκερκυραϊκός Σύλλογος), Βασίλειος Πετράτος (Παναθηναϊκός Σύλλογος), Βλάσης Αναστασίου (Panatha USA), Βασίλειος Κοβόρος (Aktina FM), Νίκος Μπάρδης (Παν Γκριγκόριαν Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης), Δημήτριος Παλιούρας (Σύλλογος Αγρινίου και Περιχώρων), Γρηγορία Καματερού (Πανηλειακός Σύλλογος Νέας Υόρκης), Μαρκ Τσολάκης (Πανθεσσαλικός Σύλλογος «Ασκληπειός»), Κωνσταντίνος Τσιούρης (Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», Πέτρος Γαλάτουλας, Βαγγέλης Κατρακάζος (Σύλλογος Σαμίων «Πυθαγόρας»), Γιώργος Γεωργόπουλος (Σύλλογος Πειραιωτών), Ιωάννης Πηγής (κοινότητα Αγίου Δημητρίου στο Μέρικ), Στέφανος Αμανατίδης (Σύλλογος Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί»), Κώστας Καμπέρης (Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος»), Άννα Νότη (Σύλλογος Χειμαριωτών), Νομική Καστανά (Σύλλογος Χιωτών Κάβος Μελανιός), Σοφία Στρουμπάκη (Σύλλογος Καβαλιωτών) Απόστολος Τραμπάκουλας (Σύλλογος Κυνηγών), Διονύσιος Πυλαρινός (Σύλλογος Ζακυνθίων), Απόστολος Τομόπουλος (Σύλλογος Κωσταραζιωτών), Σπύρος Πυργιώτης (Σύλλογος Χιωτών Άγιος Γάλας), Νικόλαος Βέλιος (Διπλάτανος Τριχωνίδος), Γιάννης Σιταράς (Σύλλογος Κυνηγών), Τεντ Αστρινίδης (Πανθρακική Ένωση «Ορφεύς», Ανδρέας Κατσελίνο (Aktina – FM) και ο Τιμολέων Κακούρος, πρόεδρος του Συλλόγου Πετρίνας και πρόεδρος Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων.

Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα αποφασιστεί κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της εφορευτικής επιτροπής και η Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021, θεωρείται ως πιθανή ημερομηνία, διότι η Κυριακή, 20ή Ιουνίου συμπίπτει με την Γιορτή του Πατέρα.

Οι σύνεδροι ενώ παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου. Από αριστερά διακρίνονται οι Αναστάσιος Καραγκούνης, Δημήτριος Α. Γωνιάς, Γιώργος Γεωργόπουλος, Γιώργος Χρυσομάλλης και Γιάννη Καραπετρίτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Άλλες αποφάσεις

Το συνέδριο ενέκρινε τις προτάσεις του προεδρείου του συνεδρίου και της εφορευτικής επιτροπής οι οποίες αφορούν την πρόσληψη γραμματέα τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες (μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας θα είναι ο δικηγόρος Γεώργιος Ραζής και όχι ο Τάσος Παρδάλης. Η επιτροπή των προέδρων αν και έδειξε άγνοια για τα $1.500 που η Ομοσπονδία φέρεται να οφείλει στον Τάσο Παρδάλη, εν τούτοις ζήτησε την έγκριση για την πληρωμή του λογαριασμού, όπερ και έγινε.

Ο συντονιστής της επιτροπής των προέδρων Τιμολέων Κακούρος πρότεινε την ανταμοιβή του Γιάννη Κουταλή για την γραμματειακή και τεχνική υποστήριξη που παρείχε στην Επιτροπή και η ολομέλεια ενέκρινε την καταβολή των χιλιών δολαρίων για όλο το έργο.

Από αριστερά διακρίνονται οι Τιμολέων Κακούρος. Γρηγόρης Δημητρουλάκος και Νίκος Βέλλιος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Απώλεια της δεδηλωμένης

Η παρατεταμένη κρίση ηγεσίας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης είχε άμεσες και παράπλευρες απώλειες ως προς την ισχύ της. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τους διακόσιους περίπου ομογενειακούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης μόνο 65 φορείς είναι οικονομικά τακτοποιημένοι και βάσει των διατάξεων του Καταστατικού δικαιούνται να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές.

Στο διήμερο συνέδριο συμμετείχαν 48 αντιπρόσωποι οι οποίοι προέρχονταν από 36 φορείς.

Ο γραμματέας της Επιτροπής των πρώην προέδρων, κ. Απόστολος Τομόπουλος, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία των ιστορικών και δυναμικών συλλόγων, αδελφοτήτων και κοινοτήτων, μεταξύ των οποίων οι Σύλλογοι Ευρυτάνων,  Ηπειρωτών «Αναγέννηση», Αιτωλοακαρνάνων, Ναυπακτικής Αδελφότητας, Μανιατών, Καλαβρυτινών, Δαφνουσίων Χίου, Καστοριέων, Συλλόγων Κεφαλλονιτών, των Αθηναίων, των Κρητών, των Αρκάδων και όλων των συλλόγων των Κυπρίων.

Ο κ. Τομόπουλος επεσήμανε ότι η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων κάλεσε τους προαναφερόμενους φορείς να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ώστε να μην απωλέσουν τα δικαιώματά τους ως μέλη της αντιπροσωπείας, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Α. Γωνιάς, Γιάννης Καραπετρίτης, Στέφανος Αμανατίδης και Γιώργος Χρυσομάλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η συρρίκνωση της Ομοσπονδίας ως προς τον αριθμό των συλλόγων, σωματείων και κοινοτήτων αποτελεί έναν πολύ κακό οιωνό και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ενδέχεται να απολέσει και το δικαίωμα διοργάνωσης της παρέλασης στην Πέμπτη Λεωφόρο.

Αντεγκλήσεις

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου υπήρξαν αντεγκλήσεις και διαφωνίες ως προς την νομιμότητα του συνεδρίου, καθώς μερίδα της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στο παρά πέντε εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ανακοίνωσε την ακύρωση του διήμερου συνεδρίου.

Παράλληλα τόνισαν ότι η απόφασή τους ελήφθη βάσει της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου, κ. Τάσου Παρδάλη.

Η απόφασή τους απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής των πρώην Προέδρων και το διήμερο συνέδριο έλαβε χώρα, όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη γενική συνέλευση.

Ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Καλαμαράς, ο οποίος ήταν ο μόνος που υπέγραψε το παρουσιολόγιο της πρώτης ημέρας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να ακυρώσουν το συνέδριο.

Ο κ. Καλαμαράς δεν συμμετείχε στην δεύτερη ημέρα του συνεδρίου και δεν αποκλείεται η διοικούσα επιτροπή των πρώην προέδρων να προσφύγει στην δικαιοσύνη για την επίλυση των διαφορών.

Προσφυγές στην δικαιοσύνη

Εάν η «διοικούσα επιτροπή των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης προσφύγει στην δικαιοσύνη, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε νέες περιπέτειες και σε παρατεταμένη ακυβερνησία η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τις ίδιες περιπέτειες στις οποίες εισήλθε προ δύο περίπου μηνών το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο.

Η κρίση των δύο προαναφερόμενων φορέων έχει προβληματίσει τους δραστήριους συλλόγους και τους λοιπούς οργανωμένους φορείς, δικότι η τύχη τους έχει αφεθεί στους φορείς σφραγίδες και δεν αποκλείεται τους προσεχείς μήνες να δούμε να αναδύονται νέοι δευτεροβάθμιοι και τριτοβάθμιοι φορείς με οράματα και με στόχους για το μέλλον.  

-Advertisement-

2 COMMENTS

  1. Ένα από τα άτομα που ξέχασε να βάλει στη λίστα του ο κ. Τσάκας είναι ο Τιμολέων Κακούρος (πρόεδρος Πετρίνας και πρόεδρος Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων).
    Θα δω κάποια στιγμή αν υπάρχουν κι άλλοι.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.