ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτη με όλη την σημασία της λέξεως η τραγωδία της οικογένειας Καυκή που θρήνησε και θρηνεί για τον θάνατο των πολυαγαπημένων τους γονέων Πάνου (Παναγιώτη)  και Ελένης Καύκη (Peter and Helen Kafkis) που νοσηλεύονταν στον ίδιο όροφο του «Swedish Covenant Hospital» του Σικάγου και απεβίωσαν με διαφορά πέντε ημερών.  

Η Ελένη και ο Πάνος Καύκης συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων του κορωνοϊού και απεβίωσαν στις 3 Απριλίου 2020 και στις 8 Απριλίου 2020, αντίστοιχα. Ήταν σχεδόν συνομήλικοι, έζησαν αγαπημένοι και μονιασμένοι για έξι δεκαετίες.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία εψάλη την Μεγάλη Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Σικάγου και μεταδόθηκε από το Facebook της κοινότητας.

Ο Παναγιώτης και η Ελένη Καύκη με τα εγγόνια τους Ελένη και Παναγιώτη Καύκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κάυκη.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Χρύσανθος Κυρκίρης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη για τον θάνατο των δύο επίλεκτων μελών και μεταξύ άλλων τόνισε: «Το λεξιλόγιό μου είναι φτωχό και ανίκανο να περιγράψει την θλίψη και την οδύνη που βιώσαμε κατά τη διάρκεια της Νεκρώσιμης Ακολουθίας. Ήταν ιστορική με όλη τη σημασία της λέξεως Ακολουθία αφ’ ενός μεν διότι είχαμε δύο σκηνώματα, αφ’ ετέρου δε, διότι η απουσία των πιστών καθιστούσε ακόμη πιο τραγική την κατάσταση».

«Προσευχόμαστε όπως ο πανάγαθος Θεός αναπαύει τις ψυχές του Παναγιώτη και της Ελένης και όπως χαρίζει δύναμη και κουράγιο στα παιδιά και στα εγγόνια του να ξεπεράσουν τον πόνο και την θλίψη και να διαιωνίσουν την μνήμη τους», πρόσθεσε ο π. Χρύσανθος. 

Ο γιος τους Άγγελος Καύκης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι οι γονείς του αν και ήταν 91 ετών, εν τούτοις ήταν καλά στην υγεία τους και ότι ήταν πολύ σκληρό και άδικο να φύγουν από κοντά μας χωρίς να μπορούμε να σταθούμε στο πλευρό τους τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους. 

Ο Παναγιώτης και η Ελένη Καύκη.

«Η αγωνία και ο πόνος που βιώσαμε δεν περιγράφεται διότι για τρεις περίπου εβδομάδες δεν είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από κοντά την πορεία της υγείας τους. Μας ενημέρωναν οι γιατροί, αλλά αυτό δεν επαρκούσε. Οι γονείς μου έφυγαν από τον μάταιο ετούτο κόσμο χωρίς να γνωρίζουν ο ένας για την κατάσταση του άλλου. Και σα να μην αρκούσε αυτό δεν μπορέσαμε στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας να έχουμε δίπλα τους συγγενείς και τους φίλους», επεσήμανε.

Φιλιατρά Μεσσηνίας – Μόντρεαλ – Σικάγο

Ο Πάνος και η Ελένη γεννήθηκαν στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, στις 10 Μαρτίου 1929 και στις 3 Οκτωβρίου 1928, αντίστοιχα όπου και μεγάλωσαν. Το 1959 η Ελένη το γένος Ντούνου ήρθε με τα αδέλφια της στο Μόντρεαλ του Καναδά. Μετά από δύο περίπου χρόνια επέστρεψε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και στις 3 Σεπτεμβρίου 1961 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με τον Πάνο και την ίδια χρονιά επέστρεψαν στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, τον Άγγελο και τον Ευστάθιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Τους δίδαξαν την ελληνική γλώσσα και τους παρείχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια.

Ο Παναγιώτης και η Ελένη Καύκη ενώ χορεύουν τον Χορό του Ησαΐα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κάυκη.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Αναστάσιος Καύκης ζούσε και εργάζονταν στο Σικάγο τους εξασφάλισε τη μεταναστευτική βίζα και οι αείμνηστοι με τα δύο ανήλικα παιδιά τους ήρθαν στο Σικάγο.

Εργάστηκαν σκληρά και κατάφεραν να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο. Η οικογένεια Καύκη ήταν δραστήρια μέλη της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Σικάγο, καθώς επίσης και του Συλλόγου Φιλιατρών Μεσσηνίας του Σικάγου.

Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα δύο τους παιδιά να ανεβαίνουν τα σκαλιά της Εκκλησίας για να χορέψουν τον Χορό του Ησΐα και να αποκτήσουν δύο χαριτωμένες οικογένειες. ‘Ο Άγγελος είναι νυμφευμένος με την Μαρία Οικονομοπούλου με την οποία έφερε στον κόσμο δύο παιδιά την Ελένη που είναι 9 ετών και τον Παναγιώτη που είναι 6 ετών.

Η Ελένη Καύκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κάυκη.

Ο Ευστάθιος είναι νυμφευμένος με την Ντενίς Πάλμερ με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Πίτερ που είναι 19 ετών και την Ιλέινα που είναι 17 ετών.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια, στα αδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Καύκης
Τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, όπου μεγάλωσαν ο Παναγιώτης και η Ελένη Καύκη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Κάυκη.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.