Μαρίνα Γδύση – Marina Gdisis (1927 – 2019)

  0

  Η ηρωίδα μάνα, πεθερά, γιαγιά, αδελφή και θεία Μαρίνα Γδύση (Marina Gdisis) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 92 ετών έχοντας στο προσκέφαλό της την οικογένειά της.

  Η σορός της το απόγευμα της Τρίτης, 19 Μαρτίου 2019, από τις 2.00 – 5.00 και 7.00 – 9.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο ομογενειακό γραφείο τελετών «Antonopoulos Funeral Home» στη διεύθυνση 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, NY 11105.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Τετάρτης 20 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ. στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη διεύθυνση 37-57 72nd St., Jackson Heights, NY 11372.

  Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός της στο Κοιμητήριο «St. Michael Cemetery» στη διεύθυνση 7202 Astoria Blvd S, East Elmhurst, NY 11370

  Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Μιχάλη Γδύση, Ιουλία και John Burnette, Μαρίτση (Μαρία) και Γεώργιο Μενεγάτο, τα εγγόνια Hellen Diaz, John και Marilyn Burnette, Σπύρο και Ναταλία Μενεγάτου, Ισίδωρο και Ουρανία Μενεγάτου, Τζόυ (Χαρά) και Νικόλαο Αργυράκη, τα δισέγγονα, Chris Diaz, Evan, Brandon και Lauren Burnette, Μαρία, Μελίνα και Γεώργιο Μενεγάτο, Γεώργιο Αργυράκη, τα αδέλφια Λεβαντία  Φλατσούση, Γεώργιο και Ειρήνη Νερομυλιώτη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

  Η ηρωίδα μάνα Μαρίνα Γδύση σε παλαιότερη κοινωνική εκδήλωση.

  Η Μαρίνα Γδύση, το γένος Σκουφάλου, γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1927 στο Βροντάδο της Χίου. Οι αείμνηστοι γονείς της Ιωάννης και Ζηνοβία Σκουφάλου έφεραν στον κόσμο έξι κορίτσια και πέντε αγόρια και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Η Μαρίνα ήταν η τέταρτη σε ηλικία από τα κορίτσια και τα αδέλφια της την θεωρούσαν προστάτιδα και φύλακα άγγελό τους.

  Το 1949 χόρεψε το Χορό του Ησαϊα με τον συγχωριανό της Ισίδωρο Γδύση και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά τον Μιχάλη, το 1950, την Ιουλία το 1953 και τη Μαρίτση το 1956.

  Το 1958 δέχτηκαν την πρόσκληση των αδελφών τους Δημήτρη και Αφροδίτη Γδύση και ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη. Ο Ισίδωρος, όπως πολλοί συμπατριώτες του εργάστηκε στα εστιατόρια ως μάγειρας.

  Τα πρώτα χρόνια σε τούτη τη φιλόξενη χώρα ήταν δύσκολα για την πενταμελή οικογένεια, αφ ενός μεν διότι δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα, αφ’ ετέρου δε διότι τα παιδιά ήταν ανήλικα και η Μαρίνα έπρεπε να ασχοληθεί με την ανατροφή των παιδιών.

  Και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, τα παιδιά μεγάλωναν και η οικογένεια δυνάμωνε οικονομικά ο Ισίδωρος αρρώστησε και στις 13 Δεκεμβρίου 1963 απεβίωσε πρόωρα σε ηλικία 44 ετών. Το πλήγμα ήταν βαρύ τόσο για τη Μαρίνα, όσο και για τα παιδιά διότι έχασαν τον προστάτη τους στην πιο κρίσιμη ηλικία.

  Η Μαρίνα όμως δεν το έβαλε κάτω, παρέμεινε πιστή στον όρκο που είχε δώσει στον Ισίδωρο και στο στεφάνι και κατάφερε να μεγαλώσει τα παιδιά της αναπληρώνοντας και το ρόλο του συζύγου της.  Δίδαξε τα παιδιά και τα εγγόνια την ελληνική γλώσσα, τις παραδόσεις και τους γαλούχησε με την αγάπη της για την πατρίδα και πάντοτε καυχιόταν για τα επιτεύγματά της.  

  Όταν συνομιλούσε με τους συγγενείς και φίλους πάντοτε υπερηφανευόταν για τα επιτεύγματα του Γιώργου Μενεγάτου, του συνιδιοκτήτη και προέδρου της αρτοβιομηχανίας «New Yorker Bagels» με έδρα το Λογνκ Αϊλαντ Σίτι και των παιδιών του Ισιδώρου και Σπύρου που έχουν ήδη παραλάβει τη σκυτάλη και πλαισιώνουν τη δεύτερη γενιά των στελεχών της Αρτοβιομηχανίας.

  Ο Σπύρος όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις είναι συνιδιοκτήτης και διευθυντής του εστιατορίου  «Nerai» με έδρα το Μανχάταν, το οποίο συγκαταλέγεται στα καλύτερα ελληνικά και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία.

  Καυχιόταν επίσης για τη φιλανθρωπική τους δράση και την ενασχόλησή τους με τα κοινά, διότι ο Γιώργος Μανεγάτος ήταν και παραμένει ένα από τα πιο προβεβλημένα και δυναμικά στελέχη και δωρητής της κοινότητας του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν και του ιστορικού Συλλόγου Κεφαλλήνων «Αίνος».

  Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη της στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, 37-57 72nd St., Jackson Heights, NY 1137

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.