ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαοθάλασσα στην Ακολουθία της Αναστάσεως τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, 1ης Μαϊου 2021 στα πέριξ του ιερού ναού του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστοουν. Τόσο εντός του ναού, όσο και εκτός υπήρχαν εκατοντάδες ομογενείς οι οποίοι παρακολούθησαν την Ακολουθία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Γεώργιος Αναστασίου βοηθούμενος από τους ιερείς και τους ιεροψάλτες.

Στις 11.30 μ.μ. η Αστυνομία απαγόρευσε την κίνηση των οχημάτων επί της 150ης Οδού και οι ομογενείς άρχισαν να συρρέουν περπατώντας με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.  Ο χώρος στάθμευσης όπου είχε στηθεί η εξέδρα άρχισε να γεμίζει από πιστούς με τις λαμπάδες και τα φαναράκια στα χέρια, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι την ώρα που οι ιερείς και οι ιεροψάλτες θα έψαλλαν το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανέσπερου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών» στον χώρο στάθμευσης και  επί της 150ης Οδού δεν θα έπεφτε καρφίτσα.

Κι αυτό διότι οι ομογενείς θέλησαν να αναπληρώσουν και το κενό που άφησε η περσινή Ανάσταση την οποία την παρακολούθησαν μέσα από τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των έξυπνων συσκευών.

Όντας οι περισσότεροι εμβολιασμένοι και φορώντας τις μάσκες αισθάνθηκαν την ανάγκη να βρεθούν ο ένας δίπλα του άλλου και να αναφωνήσουν το Χριστός Ανέστη.

Ο π. Γεώργιος Αναστασίου κάλεσε τους πιστούς να εισέλθουν στον ναό για να παρακολουθήσουν το υπόλοιπο της Ακολουθίας, αλλά οι περισσότεροι ακολούθησαν την πεπατημένη και οι δρόμοι του Γουάιτστόουν έλαμπαν από το ανέσπερο φως το οποίο αντανακλούσε στα χαρούμενα πρόσωπα των ομογενών.

Την Κυριακή του Πάσχα στην Αστόρια και σε άλλες ελληνοκρατούμενες περιοχές οι αυλές αντηχούσαν από την ελληνική μουσική και από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών και των νέων που παρακολουθούσαν τους γονείς και παππούδες τους να ψήνουν τον οβελία.

Εξ άλλου οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των ομογενών μιλούν από μόνα τους και μας υπενθυμίζουν ότι μαζί με την Ανάσταση η ομογένεια και η Αμερική γιόρτασαν τη νίκη κατά του κορωνοϊού.

Οι ομογενείς με τα παιδιά και τα εγγόνια τους ενώ παρακολουθούν την Ακολουθία της Αναστάσεως στον τεράστιο χώρο στάθμευσης του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο π. Γεώργιος Αναστασίου και οι ιερείς ενώ ψέλλουν το “Χριστός Ανέστη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τις προκορωνοϊού εποχές θύμισε σε όλους η Ακολουθία της Αναστάσεως στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστ΄όουν της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο π. Γεώργιος Αναστασίου, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την Ακολουθία της Αναστάσεως στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο κατάμεστος ναός του Τιμίου Σταυρού της Αναστάσεως την Ανάσταση του 2021. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.