ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Λαμπρός με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο εορτασμός της 100ετηρίδας της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης, ο οποίος έλαβε χώρα την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και συλλειτουργούντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Απόστολου και ολοκληρώθηκαν με το επίσημο γεύμα το οποίο παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα «Τhe Father John and Presvytera Margaret Orfanakos Fellowship Hall».

Οι εκδηλώσεις συνέπεσαν με την «Κυριακή της Ηγεσίας των 100» και ο Αρχιεπίσκοπος ανέπεμψε τρισάγιο στην μνήμη των ιδρυτών και πρωτεργατών της κοινότητας και της ίδιας της «Ηγεσίας των 100» και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιακώβου, που οραματίστηκε και ευλόγησε την ίδρυση της «Ηγεσίας των 100» με στόχο την ενίσχυση των διακονιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Πέτρος Μπαλίκας (Peter G. Balkas), ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο της κοινότητας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο εορτασμός της 100ετηρίδας αποτελεί ορόσημο και εφαλτήριο για τον προσδιορισμό των στόχων για την δεύτερη εκατονταετία.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Μαρκόπουλος τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο γεύμα, όσο και κατά την διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τις άοκνες προσπάθειες της επιτροπής της 100ετηρίδας με επικεφαλής τις κ.κ. Ντενίς Τσικίνη (Denise Cecchini) και Ελένη Μανωλιάδη (Elaine Manoliadis).

Τόσο ο π. Πέτρος Μπαλίκας, όσο και ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκαν με δέος στους ιδρυτές και πρωτεργάτες της κοινότητας, καθώς επίσης στους ιερείς και στα στελέχη της κοινότητας και της Φιλοπτώχου που με την γενναιοδωρία τους και την σοφία τους κατάφεραν να οδηγήσουν την κοινότητα από επιτυχία σε επιτυχία και προσευχήθηκαν όπως ο Θεός τους αξιώσει να εορτάσουν με την ίδια λαμπρότητα και επιτυχία πολλές δεκαετίες.

Στιγμιότυπο από την Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Αγαπητοί μου χριστιανοί, είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας για να γιορτάσουμε έναν αιώνα ζωής της ενορίας του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου», επεσήμανε κατά την διάρκεια της από καρδιάς προσφώνησής του στην ελληνική ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Κ. Ελπιδοφόρος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην 100ή επέτειο της ιδρύσεως, η οποία ιδρύθηκε έναν χρόνο πριν ιδρυθεί η Αρχιεπισκοπή και μεταξύ άλλων τόνισε: «Πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι που η εκκλησία σας είναι παλαιότερη ακόμα και από την Αρχιεπισκοπή μας. Εμείς η Αρχιεπισκοπή σαν ίδρυμα θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 100 χρόνια του χρόνου και εσείς τα γιορτάσατε φέτος.

Οι πατέρες σας ίδρυσαν αυτή εδώ την εκκλησία πριν ακόμα έρθει το Πατριαρχείο και ιδρύσει επίσημα την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής το 1922. Οι πρόγονοί σας αγαπούσαν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό όσο και εσείς».

Οι τρεις γενιές των ιεροψαλτών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στην Κυριακή της «Ηγεσίας των 100» ο κ. Ελπιδοφόρος τόνισε: «Σήμερα επίσης τιμάμε την «Ηγεσία των 100» μία οργάνωση που έσπειρε και φύτεψε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και στήριξαν όλοι οι άλλοι Αρχιεπίσκοποι, ο Σπυρίδων, ο Δημήτριος και εγώ με τη σειρά μου. Πρόκειται για μία οργάνωση που αποτελείται από καλούς ανθρώπους που στηρίζει όλες τις διακονίες της Εκκλησίας μας.

Και πάλι πολλά συγχαρητήρια για την επέτειο σας και ο θεός να σας δίνει πάντα ευλογία, δύναμη και υγεία».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αγάπη των ομογενών για τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2021 επωμίστηκε τις ευθύνες για τις λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης και ο οποίος κατάφερε σε οκτώ περίπου μήνες να επισκεφθεί τις περισσότερες κοινότητες της ακμάζουσας Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης.

Το κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον, οι ιεροψάλτες, ο Αρχιεπίσκοπος, κ. Ελπιδοφόρος και ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη μνεία κατά την διάρκεια του γεύματος έγινε στον ρόλο του Απογευματινού και Κατηχητικού Σχολείου, της GOYA και των υπολοίπων φορέων της κοινότητας.

Η αίθουσα είχε βάλει τα γιορτινά της και οι φωτογραφίες από την ζωή και την δράση της κοινότητας από της ιδρύσεώς της μέχρι και σήμερα και οι οποίες κοσμούσαν τους τοίχους του κοινοτικού κέντρου καθιστούσαν πιο επιβλητική την γιορτή.  

Μετά το πέρας του γεύματος έγινε και η κλήρωση του λαχείου, που είχε ως στόχο την ενίσχυση των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της κοινότητας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο, τους ιερείς και το κοινοτικό συμβούλιο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο, τους ιερείς και τους ιερόπαιδες. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ προσφέρει το αντίδωρο στους πιστούς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το επίσημο γεύμα της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο κέντρο οι φιλάνθρωποι Μιχαήλ και Έφη Καμπουράκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η τούρτα της 100ετηρίδας της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.