ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσιο σε συγκινήσεις ήταν το αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμή του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβη Κορνηλίου Κορνηλίου που παρέθεσαν από κοινού το βράδυ της Τρίτης, 2ας Απριλίου 2019, η ΠΣΕΚΑ και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Το δείπνο παρατέθηκε στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια, στον ίδιο χώρο που προ δύο περίπου ετών υποδέχτηκαν τον πρέσβη Κορνηλίου λίγες ημέρες μετά την ανάληψη και επισήμων των καθηκόντων του ως μονίμου Αντιπροσώπου.

Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου θα αναχωρήσει για την Κύπρο τις προσεχείς ημέρες και τα καθήκοντα του μονίμου Αντιπροσώπου θα αναλάβει για μια ακόμη φορά ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν διαπραγματευτής για το Κυπριακό.  

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=4Qob5fqyNxc&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Στο δείπνο παρακάθησαν πρόεδροι και στελέχη των κυπριακών Συλλόγων και άλλων σωματείων, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, αντίστοιχα, η πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζωχιού, τα μέλη της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, καθώς επίσης και δημοσιογράφοι.

Ο απερχόμενος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος ανέλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης παρουσίασε τους εκπροσώπους των οργανώσεων και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του πρέσβη Κορνηλίου και τόνισε ότι δεν ήταν μόνο εξαίρετος και συνετός διπλωμάτης, αλλά και εξαίρετος φίλος της ομογένειας.

Οι ηγέτες του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου του απένειμαν το Μεγάλο Μήλο, το σύμβολο της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκος Παπαστυλιανού αναφέρθηκε στις σχέσεις του πρέσβη με την Ομοσπονδία και εστίασε την προσοχή του στην επίσκεψη που είχαν διοργανώσει στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία.

Στη συνέχεια ευχήθηκε επιτυχίες στα νέα του καθήκοντα και τον προέτρεψε να μην ξεχάσει ποτέ την ομογένεια. 

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας έπλεξε το εγκώμιο του αποχωρούντος  πρέσβη και εστίασε την προσοχή του στην αγαστή συνεργασία που είχαν στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και στον ρόλο του ως μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, αριστερά και ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Αλέξης Φαίδωνος εξήρε την προσφορά του πρέσβη και τόνισε ότι τον διέκριναν τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο αφορούσε την άριστη γνώση του αντικειμένου, το δεύτερο τις ικανότητές του για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και το τρίτο το σεβασμό και την αγάπη για το συνάνθρωπο.

Η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος κ. Πόλυ Ιωάννου μιλώντας εκ μέρους των υπαλλήλων της Μόνιμης Αντιπροσωπείας εξήρε τις ηγετικές ικανότητες του απερχόμενου πρέσβη και την προσπάθεια δημιουργίας ενός ευμενούς κλίματος για την εκπλήρωση της αποστολής.

Ο εμπορικός ακόλουθος της Κύπρου Άριστος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στον χαρισματικό χαρακτήρα και στις ηγετικές ικανότητες του πρέσβη.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων Νίκος Ζίττης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Νικολάου επεσήμανε ότι ο κ. Κορνηλίου υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση και καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία έπαιξαν οι ηγετικές του ικανότητές του και η αγάπη για την ομογένεια και την Κύπρο.

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σάββας Τσίβικος ανέφερε ότι ο πρέσβης Κορνηλίου ήταν και παραμένει υπόδειγμα διπλωμάτη, ανθρώπου και φίλου. Αναφερόμενος στα επιτεύγματά του τόνισε ότι «έφερε την κυπριακή Μόνιμη Αντιπροσωπεία πιο κοντά στην Ομογένεια».

Ο πρώην πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου Ανδρέας Κωμοδρόμος εξέφρασε το θαυμασμό του για τον τρόπο με τον οποίο ο πρέσβης εκπροσώπησε την Κύπρο. .

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυριάκου Παπαστυλιανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο πρόεδρος του Ταμείου Κυπριοπαίδων Νίκος Ζίττης αποκάλυψε ότι ήταν συμμαθητής με τον πρέσβη και ότι είναι υπερήφανος γιατί από τη δική του γενιά αναδύθηκε ένας εξαίρετος διπλωμάτης.

Ο απερχόμενος πρέσβης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλλαν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του και μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος του ήταν  να φέρει την μόνιμη αντιπροσωπεία πιο κοντά στην ομογένεια.

Αναφερόμενος στο ρόλο της ομογένειας επεσήμανε: «Υπηρέτησα σε πολλά πόστα και πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερη Ομογένεια από τον Ελληνισμό της Αμερικής. Μείνατε αγνοί και διαπίστωσε ότι αγκαλιάζετε με τον ίδιο τρόπο τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως κόμματος».

Εξήρε τις προσπάθειες της ΠΣΕΚΑ, της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων για να διατηρήσουν άρρηκτους τους δεσμούς με τη γενέτειρα καθώς επίσης και να μεταλαμπαδεύσουν τη γλώσσα και την ταυτότητα και τους προέτρεψε να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και αφοσίωση το έργο τους.

Η αναπληρώτρια μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, κ. Πόλυ Ιωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αναφερόμενος στα καθήκοντά του επεσήμανε ότι η δραστηριότητα της Μονίμου Αντιπροσωπείας δεν αρκέστηκε μόνο στην εξυπηρέτηση του βασικού στόχου της προώθησης των θέσεών μας στο κυπριακό, αλλά επεκτάθηκε και σε πολλά άλλα θέματα, όπως τα κοινωνικά και των γυναικών.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην αποχαιρετιστήρια συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και ανέφερε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τις προσπάθειές του, όμως θέλει να δει πολιτική βούληση απ’ όλες τις πλευρές. «Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Τουρκία μετά τις εκλογές», είπε, σημειώνοντας ότι η κ. Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο στα τέλη της εβδομάδας.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα οδηγήσει σε επανάληψη της διαδικασία», είπε.

Τέλος αναφέρθηκε και στις τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο το Ισραήλ και άλλες χώρες της εύφλεκτης περιοχής της Μεσογείου και τόνισε ότι  συνέβαλαν στην αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους της Κύπρου όχι μόνο σε περιφερειακό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Σε πρώτο πλάνο ο Σάββας Τσίβικος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Η αναπληρώτρια μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, κ. Πόλυ Ιωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Στιγμιότυπο από την ομιλία του γενικού Προξένου της Κύπρου Αλέξη Φαίδωνος Βαντέτ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.