Ηττήθηκε από τον κορωνοϊό ο επιχειρηματίας και ηγέτης των Ανδρίων της Νέας Ιερσέης Ιωάννης Πατσαρός

  0
  1038
  Ο Ιωάννης Πατσαρός στο γραφείο του.

  ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο διακεκριμένος επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και συνάμα ηγέτης των Ανδρίων της Νέας Ιερσέης Ιωάννης Πατσαρός (John Patsaros) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2021 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του. Ο αγέρωχος και συνάμα μεγάλος αγωνιστής της ζωής ηττήθηκε από τον κορωνοϊό τέσσερις μόλις ημέρες μετά τα 76ά γενέθλιά του.

  Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η κοινότητα του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ που ευεργετήθηκε από την γενναιοδωρία του μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος μοιράστηκε με τα στελέχη και τα μέλη την θλιβερή είδηση και τα κάλεσε να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του και υπέρ υγείας και παραμυθίας της χαροκαμένης οικογένειάς του.

  Οι συγγενείς και οι φίλοι, αύριο, Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 στις 10.00 π.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό του Αγίου Θωμά στην διεύθυνση 615 Mercer Street, Cherry Hill, N.J. 08002 για να προσκυνήσουν την σορό του και εν συνεχεία να παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία που θα τελέσει ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Χριστόφορος Οικονομίδης.

  Από αριστερά διακρίνονται οι Ιωάννης Πατσαρός, Ασημίνα Πατσαρού, Μαρία Πατσαρού,Θωμάς Πατσαρός και Γιώργος Πατσαρός.

  Αμέσως μετά θα μεταβούν στο κοιμητήριο «Locustwood Memorial Park» στην διεύθυνση Rte. 70 , Cherry Hill, N.J., 08002 για να παρακολουθήσουν την ταφή του και για να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

  Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Μαρία το γένος Μουντές, τα παιδιά του Γιώργο και Κέλι Πατσαρού, Θωμά Πασταρό και Ασημίνα Πατσαρού, τα εγγόνια, Αριάννα, Γιάννη και Αντώνη Πατσαρό, Γιαννάκη Πατσαρό, τα αδέλφια Σοφία, Σούλα, Ντίνα, Μιχάλη και Νίκο, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

  Από την Άνδρο στο αμερικανικό όνειρο

  Ο Ιωάννης Πατσαρός γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1946 στον Ζαγανιάρι της Άνδρου σε μια οικογένεια με πατριωτικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Οι αείμνηστοι  γονείς του Γιώργος Πατσαρός και Ασημίνα το γένος Πανταζή έφεραν στον κόσμο έξι παιδιά και συγκεκριμένα την Σοφία, την Σούλα, την Ντίνα, την Ελένη, τα δίδυμα Μιχάλη και Νίκο και τον Ιωάννη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. 

  Καθήμενοι από αριστερά οι Γιώργος Ι. Πατσαρός, Ιωάννης Πατσαρός, Μανώλης Πατσαρός, ενώ όρθιοι Γιώργος Ν. Πατσαρός, Θωμάς Ι. Πατσαρός και Γιώργος Μ. Πατσαρός.

  Όπως πολλοί συμπατριώτες του μπάρκαρε σε καράβι με το βλέμμα του στραμμένο στην Αμερική, όπου ζούσαν και διέπρεπαν πολλοί Ανδρίοι. Το 1962 σε ένα από τα ταξίδια του αποφάσισε να έρθει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.  Αρχικά εργάστηκε με άλλους συμπατριώτες του στο εστιατόριο Town & Country Diner στο Μπόρντεντάουν της Νέας Ιερσέης όπου έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος και προετοιμάστηκε για να ανοίξει τα φτερά του και να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο.

  Το 1972 απέκτησε το εστιατόριο «The Prince Diner» στο Μπέρλινγκτον της Νέας Ιερσέης. Εργάστηκε σκληρά και με το δαιμόνιο της φυλής μας κατάφερε να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη και ο Ιωάννης μοιραζόταν τους καρπούς της εργασίας και ιδιοφυίας του με τους εργαζόμενους και πάνω από όλα με τους ελάχιστα τυχερούς. 

  Στις 6 Φεβρουάριο του 1966 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Φιλαδέλφεια με την εκλεκτή της καρδιάς του Μαρία το γένος Μουντές που κατάγονταν από την Χίο.

  Από αριστερά διακρίνονται οι Σεβούλα Ζαγοραίου, Μαρία Πατσαρού, Ασημίνα Πατσαρού, Ιωάννης Πατσαρός και Θωμάς Πατσαρός.

  Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά τον Γιώργο, τον Θωμά και την Ασημίνα και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

  Τα παιδιά του βαφτίστηκαν και μεγάλωσαν στους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης.

  Ο Ιωάννης και η Μαρία επένδυσαν στην παιδεία των παιδιών τους και των εγγονιών τους. Οι γιοι του ασχολήθηκαν με τις επιχειρήσεις, ενώ η κόρη του διέπρεψε στην τηλεόραση και εργάζεται σε δικηγορική εταιρεία.

  Ο Ιωάννης Πατσαρός με την κόρη του Ασημίνα.

  Κοινωνική προσφορά

  Από τις πρώτες εβδομάδες που ήρθε στην Αμερική συνδέθηκε με των Σύλλογο Κορθίου Άνδρου (Corthion Andros Society) με έδρα τη Νέα Ιερσέη που εφέτος ετοιμάζεται να εορτάσει την 60ή επέτειο της ιδρύσεώς του. Ο Γιάννης υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον Σύλλογο με την ιδιότητα του μέλους, του στελέχους και για μερικά χρόνια του προέδρου και εκπροσώπησε επάξια τον Σύλλογο στις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ.

  Εξίσου σημαντική ήταν η προσφορά του στις παρελάσεις της ομογένειας στην καρδιά της Φιλαδέλφειας καθώς επίσης και στους αγώνες για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

  Ο Ιωάννης και η Μαρία Πατσαρού κατά την διάρκεια προσφάτου χριστουγεννιάτικου δείπνο.

  Ο αείμνηστος κατέχει εξέχουσα θέση στον μακρύ κατάλογο των δωρητών της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης και άλλων κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής.

  Ο πρώην ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Εμμανουήλ Πρατσινάκης, ο οποίος λόγω της πανδημίας δεν θα μπορέσει να παραστεί στην κηδεία του έστειλε ένα άκρως συγκινητικό μήνυμα στην οικογένεια του εκλιπόντος μέσω του οποίου εξαίρει την προσφορά του και μεταξύ άλλων τονίζει ότι ο «Ιωάννης Πατσαρός ήταν μια από τις πιο δυναμικές προσωπικότητες της Νότιας Νέας Ιερσέης».

  Ευεργέτησε, όπως ανέφερε, την κοινότητα του Αγίου Θωμά και τις άλλες κοινότητες της μείζονος περιοχής της Φιλαδέλφειας, καθώς επίσης και τον Σύλλογο Κορθίου Άνδρου.

  Ο Ιωάννης Πατσαρός με τον τον εγγονό του Ιωάννη, γιο του Θωμά Πατσαρού.

  Αναφερόμενος στην φιλανθρωπική του δράση επεσήμανε ότι υπήρξε αδιάλειπτη και ότι σίτιζε εκατοντάδες άπορες οικογένειες και αστέγους.

  Ο αείμνηστος έθρεφε ιδιαίτερη αγάπη για την Άνδρο και μεταλαμπάδευσε όσο ελάχιστοι την αγάπη του στα παιδιά και στα εγγόνια του.

  Η κόρη του Ασημίνα Πατσαρού μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η οικογένειά του θα αξιοποιήσει την βαριά παρακαταθήκη και θα διαιωνίσει την κληρονομιά του και προσευχήθηκε όπως τους αξιώσει ο Θεός να αξιοποιήσουν την Πλάκα της Άνδρου, στον τόπο και χώρο συνάντησης των ψαράδων της Άνδρου.

  Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

  Αιωνία του η μνήμη.

  Από αριστερά οι Μαρία Πατσαρού, Σοφία Μπαφολούκου, Ιωάννης Πατσαρός και Τζοάννα Πανταζή.
  Ο Ιώννης Πατσαρός με την κορούλα του Ασημίνα.
  Ο Ιωάννης Πατσαρός με την εγγονή του Αριάννα, κόρη του Γιώργου.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.