Ιστορική συγκυρία για την ομογένεια του Σικάγου η πρωτιά του Πολ Βάλλα

Ήρθε πρώτος και κέρδισε διπλάσιους ψήφους από την απερχόμενη Δήμαρχο Σικάγου Λόρι Λάιτφουτ

0
Ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος του Σικάγου, Πολ Βάλλας. Ιστορική η πρωτιά του ομογενή – πρώην γενικού διευθυντή Παιδείας του Σικάγο,

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορική με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η πρωτιά του ομογενή – πρώην γενικού διευθυντή Παιδείας του Σικάγο, Πολ Βάλλα στις δημαρχιακές εκλογές του Σικάγου της Τρίτης, 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Ο Πολ Βάλλας (Paul Vallas)  ήρθε πρώτος με 172.093 ψήφους, είτε 33.8% και στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Τρίτη θα αναμετρηθεί με τον Μπράντον Τζόνσον (Brandon Johnson) που κέρδισε 103.387 ψήφους είτε τα 20.3%.

Η διαφορά της τάξεως των 13.8% με τον αντίπαλό του – εάν δεν υπάρξουν ανατροπές – αναμένεται να διατηρηθεί και στον δεύτερο γύρο και ο Πολ Βάλλας θα γράψει την δική του ιστορία.

Πρώτο διότι είναι ο πρώτος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος εκλέγεται στο αξίωμα του Δημάρχου και δεύτερο διότι άλλαξε τα δεδομένα σε μια πόλη που θεωρείται προπύργιο των δημοκρατικών και ανέκαθεν οι δήμαρχοι θεωρούσαν δεδομένη την επανεκλογή τους.   

Ο Μπράντον Τζόνσον (Brandon Johnson).

Λόρι Λάιτφουτ

Η Λόρι Λάιτφουτ, η οποία έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη ανοικτά ομοφυλόφιλη που εξελέγη δήμαρχος στο Σικάγο, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Η αποτυχία της κυρίας Λάιτφουτ στην προσπάθειά της να επανεκλεγεί προκάλεσε σοκ, όχι μόνο στην ίδια, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας για δεκαετίες εκλέγει δημάρχους για τουλάχιστον δυο θητείες.

«Γνωρίζουμε πως στη ζωή, σε τελευταία ανάλυση, δεν κερδίζεις πάντα τη μάχη. Όμως δεν θα μετανιώσω ποτέ που συγκρούστηκα με τους ισχυρούς», είπε η κυρία Λάιτφουτ σε υποστηρικτές της αφού αναγνώρισε την ήττα της.

Η απερχόμενη δήμαρχος, στην οποία οι αντίπαλοί της πρόσαψαν ευθύνες για την αύξηση της εγκληματικότητας στο Σικάγο, πρόσθεσε πάντως «προσεύχεται» ο διάδοχός της «να ανέλθει στο ύψος των προσδοκιών των δημοτών τα χρόνια που θα έρθουν».

Είχε επικρατήσει σε όλες τις συνοικίες της μεγαλούπολης το 2019, όμως η άνοδος των δεικτών της εγκληματικότητας και ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού έπληξαν τη δημοτικότητά της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Chicago Tribune, δυο υποψήφιοι εξασφάλισαν αρκετές ψήφους για να περάσουν στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί την 4η Απριλίου. Ο Πολ Βάλας, πρώην γενικός διευθυντής των δημόσιων σχολείων στο Σικάγο, υποστηρίχθηκε από συνδικαλιστικό φορέα της αστυνομίας. Ο Μπράντον Τζόνσον, αιρετός στην κομητεία Κουκ και πρώην εκπαιδευτικός, εξασφάλισε από την πλευρά του την υποστήριξη συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.