ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απρόσμενη και συνάμα μεγάλη έκπληξη ήταν η ύψιστη τιμή «The Distinguished Citizens Award» που απένειμε πρόσφατα η κομητεία «Manatee County» της Φλόριδας στους ομογενείς εστιάτορες Εμμανουήλ και Καλλιόπη Εμίρη (Emmanuel και Popi Ameres).

Η βράβευσή τους έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του ετήσιου γεύματος με την επωνυμία «Manatee River Fair Association VIP Luncheon» που παρατέθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2023. Αμφότεροι οι τιμώμενοι μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμαναν ότι ουδέποτε μπορούσαν να φανταστούν ότι θα τύχαιναν μιας τόσο μεγάλης τιμής.

Κι αυτό διότι το βραβείο αυτό συνοδεύεται με την τοποθέτηση των πατημασιών τους στο πεζοδρόμιο της τιμής που υπάρχει στο ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο «Manatee County Historic Courthouse» επί της Λεωφόρου Manatee Avenue στην καρδιά του Bradenton της Φλόριδας.

Η απονομή του βραβείου, όπως επεσήμαναν οι ομογενείς, γίνεται μια φορά τον χρόνο και η τσιμεντένια πλάκα με τις πατημασιές του Εμμανουήλ και της Καλλιόπης τοποθετήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με ειδική τελετή. Ήταν η 107η.

Η πλάκα με τις πατημασιές των ομογενών είναι ιστορική, διότι είναι οι πρώτοι Ελληνογεννημένοι, οι οποίοι έλαβαν αυτή την τιμή.

Το εν λόγω βραβείο μπορεί να είναι το ύψιστο, αλλά δεν είναι το μόνο για τους τιμώμενους, διότι πολλοί φορείς έχουν αναγνωρίσει την προσφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη της κομητείας, αλλά πάνω από όλα την κοινωνική τους προσφορά και την φιλανθρωπική τους δράση.

Ο Μένυ και η Πόπη, όπως τους αποκαλούν οι εργαζόμενοι και οι πελάτες των εστιατορίων είναι ιδιοκτήτες των πέντε ομώνυμων εστιατορίων «Popi’s Place Restaurants» που φέρουν το όνομα της Πόπης. Δύο εστιατόρια βρίσκονται στο Palmetto και τα άλλα τρία στο Ellenton, στο  Bradenton και στην Σαρασότα.

Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι Ellie Ameres, Katina Ameres, Emmanuel Ameres, Kalliopi Ameres, Chloe Ameres, Kylie Ameres, Dianna Baker( Fair Board Member), ενώ στην δεύτερη οι Sarah Ameres, Michael Ameres, Emmanuel Landon Ameres, Eli Ameres, George Ameres, Jennifer Ameres. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Πρόκειται για εστιατόρια των 250 καθισμάτων το κάθε ένα μην υπολογίζοντας εδώ το κέτερινγκ που αναλαμβάνουν για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, οπότε δεν προσφέρουν μόνο εκλεκτό φαγητό και εξυπηρέτηση, αλλά και εργασία σε πάνω από διακόσιους εργαζομένους.   

Η Πόπη έφτιαξε την ομώνυμη ελληνική σάλτσα για την σαλάτα (Popi’s Greek Dressing) με την οποία τροφοδοτεί την τοπική αγορά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την προμηθευτούν στα ομώνυμα εστιατόρια, αλλά και σε τοπικά καταστήματα όπως το «Detwiler’s Farm Market» και αλλού.

Από την Κάρπαθο και την Λέρο στο αμερικανικό όνειρο

Ο Εμμανουήλ Εμίρης γεννήθηκε το 1946 στην Κάρπαθο, ενώ η Καλλιόπη γεννήθηκε στην Λέρο το 1954.  

Ο Εμμανουήλ και η Καλλιόπη Εμίρη μπροστά από την τσιμεντένια πλάκα με τις πατημασιές τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το 1969 ο Μανώλης υπηρετούσε στο Λιμενικό, το οποίο ήταν στην Λέρο και εκεί γνώρισε την Καλλιόπη το γένος Κοντού που ήταν 15 ετών την εποχή εκείνη. Ο κεραυνοβόλος έρωτας άλλαξε τα δεδομένα για την μελλοντική τους ζωή, αλλά όχι το πάθος του Μανώλη για να έρθει στην Αμερική και να ζήσει το αμερικανικό όνειρο.

Στις 10 Μαϊου 1969 ο Μανώλης αναχώρησε για την Αμερική και υποσχέθηκε στην Καλλιόπη το αργότερο σε δύο χρόνια θα επέστρεφε να χορέψουν τον Χορό του Ησαΐα.

Στις 7 Ιουνίου 1970 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα και μετέβησαν στην Αθήνα, όπου παρέμειναν για έναν ολόκληρο μήνα μέχρι να εγκριθεί η αίτησή τους για μεταναστευτική βίζα.

Το ζεύγος Εμμανουήλ και Καλλιόπης Εμίρη σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι νιόπαντροι αφίχθηκαν στη Νέα Υόρκη και από εκεί μετέβησαν στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Εργάστηκαν και οι δύο στο εστιατόριο «The Brown Derby», όπου έμαθαν τα μυστικά του αμερικάνικου εστιατορίου και προετοιμάστηκαν για να ανοίξουν τα φτερά τους.

Ο Μένυ εργάστηκε πριν την θητεία του στο Λιμενικό ως αρχιμάγειρας στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Στις αρχές του 1976 δέχτηκαν την πρόταση να μετατεθούν στο ομώνυμο εστιατόριο «The Brown Derby» στο Σεντ Πιτ Μπιτς της Φλόριδας.

Τα όνειρά τους ήταν μεγαλύτερα και μαζί τα αδέλφια του Μένυ άνοιξαν τρία εστιατόρια με την επωνυμία «Grapevine» και μετέπειτα ο Μένυ και η Πόπη άνοιξαν το εστιατόριο «7 Seas Restaurant».

Ο Εμμανουήλ και η Καλλιόπη Εμίρη με τα παιδιά τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το 1984 άνοιξαν το πρώτο εστιατόριο «Popi’s Place» και σήμερα εν έτη 2023 μαζί με τα παιδιά τους κατέχουν πέντε συνολικά ομώνυμα εστιατόρια.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Γιώργο τα δίδυμα Ανδρέα και Κατίνα και τον Μιχάλη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Αποφοίτησαν από τα καλύτερα πανεπιστήμια απέκτησαν τις δικές τους οικογένειες και τους χάρισαν οκτώ συνολικά εγγόνια. Το μικρότερο είναι τεσσάρων ετών και το μεγαλύτερο είναι 25 ετών και σπουδάζει ιατρική.

Ο Εμμανουήλ και η Καλλιόπη Εμίρη είναι μέλη και στυλοβάτες της κοινότητας της Αγίας Βαρβάρας στην Σαρασότα της Φλόριδας. Η Καλλιόπη είναι μάλιστα και αρχιμαγείρισσα του ελληνικού φεστιβάλ. Το φετινό φεστιβάλ είναι το 39ο, θα λάβει χώρα το τριήμερο, 17,18 και 19 Φεβρουαρίου 2023 και αναμένεται να το επισκεφτούν πάνω από δέκα πέντε χιλιάδες συμπολίτες τους και τουρίστες.

Ο Εμμανουήλ και η Καλλιόπη Εμίρητην ημέρα του γάμου τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η οικογένεια Εμίρη διατηρεί τα δικά της σπίτια στην Κάρπαθο και στην Λέρο και τα καλοκαίρια πηγαίνουν με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, διότι θέλουν να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα και με τον ελληνικό πολιτισμό.

Είναι ευεργέτες των ιδιαίτερών τους πατρίδων και με δικά τους χρήματα έχτισαν τον ναό της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή Τεμενίων της Λέρου στην μνήμη της μητέρας της Καλλιόπης.

Ο ναός είναι ιδιωτικός και εγκαινιάστηκε 11 Σεπτεμβρίου 2010 από τον Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας. Σ΄ αυτόν τελούνται λειτουργίες και πολλά μυστήρια.    

Συνοδοιπόροι στο πολυδιάστατο έργο και συνάμα συνεχιστές είναι τα παιδιά με τις οικογένειές τους.

Ο Εμμανουήλ και η Καλλιόπη Εμίρη στα πρώτα τους χρόνια στην Αμερική. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Εμανουήλ και η Καλλιόπη Εμίρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Αμμανουήλ Εμίρης με το καπέλο του καπετάνιου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η σάλτσα σαλάτας που έφτιαξε η Πόπη Εμίρη.
Το βραβείο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.