Ηπειρώτες και Αιτωλοακαρνάνες τίμησαν την μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (βίντεο)

0
251
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Νικόλαος Πάρος, π. Γεδεών Βαρύτιμος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών "Πύρρος" Ευθύμιος Παπαδημήτρης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στα επίκαιρα και διαχρονικά διδάγματα του εθνομάρτυρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για την ίδρυση και υποστήριξη των Ελληνικών Σχολείων και της παιδείας γενικότερα, εστιάστηκαν τόσο το κήρυγμα του αρχιμανδρίτη Γεδεών Βαρύτιμου, όσο και η προσφώνηση του π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου, τα οποία έλαβαν χώρα το βράδυ της Τρίτης, 23ης Αυγούστου 2022, κατά την διάρκεια του Εσπερινού που τελέστηκε στο Αρχιεπισκοπικό Κέντρο στην Αστόρια.

Ο Εσπερινός και η Αρτοκλασία έλαβαν χώρα στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου και κατά κοινή ομολογία αποτέλεσε όαση εν μέσω του θέρους. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι παρέστησαν έξι ιερείς και συγκεκριμένα ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, οι εφημέριοι του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νικόλαος Πάρος και π. Γεώργιος Κασάπογλου, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς, π. Γεδεών Βαρύτιμος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, π. Γεράσιμος Μακρής και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Θωμά στο Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης, π. Αυγουστίνος Ψωμάς.  

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του εθνομάρτυρα και ιεραποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού όπως και τα προηγούμενα χρόνια διοργανώθηκαν από κοινού από τους Συλλόγους Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και Αιτωλοακαρνάνων Αμερικής και τα γυναικεία τμήματά τους «Θυγατέρες της Ηπείρου» και «Θυγατέρες της Ρούμελης, αντίστοιχα.

Ο αρχιμανδρίτης, π. Γεδεών Βαρύτιμος, στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που στις δύσκολες στιγμές της Τουρκοκρατίας προέτρεπε τους πιστούς να κτίσουν σχολεία.

Τόσο ο π. Γεδεών Βαρύτιμος, όσο και ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος αναφέρθηκαν στον ρόλο της παιδείας και κάλεσαν τους ομογενείς να προστατεύσουν ως κόρη οφθαλμού τα ελληνικά σχολεία και το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, διότι παρέχουν την δυνατότητα στις νεότερες γενιές να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας, να εξοικειωθούν με τον ελληνικό πολιτισμό και να γαλουχηθούν με τα νάματα της πίστεώς μας.    

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου, κ. Ελπιδοφόρου και αναφέρθηκε στο όραμά του για την αναβάθμιση του ρόλου του Πολιτιστικού Κέντρου και την μετατροπή του σε φάρο Πολιτισμού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού παρατέθηκε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2020, με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ίδιο χώρο.

Ο π. Γεδεών Βαρύτιμος αριστερά και ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ιερείς ενώ τελούν την Αρτοκλασία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ευλάβεια τον Εσπερινό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Γεώργιος Κασάπογλου, π. Γεράσιμος Μακρής, π. Νικόλαος Πάρος, π. Γεδεών Βαρύτιμος και π. Αυγουστίνος Ψωμάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.