Οι Ηπειρώτες γιόρτασαν την επέτειο της Αυτονομίας και της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

0
Από αριστερά οι Αννα Νότη, Κατερίνα Τσιούρη, Κωνσταντίνος Τσιούρης και π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα Ηπειρώτικα Σωματεία της Νέας Υόρκης την Κυριακή, 2 Μαρτίου 2019 διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων για την 105η επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και την 106η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από κοινού από το Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και το Γυναικείο Τμήμα «Θυγατέρες της Ηπείρου», το Σύλλογο Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και το Γυναικείο Τμήμα «Σουλιώτισσες και άλλους ηπειρώτικους φορείς.

Οι Ηπειρώτες παρακολούθησαν με ευλάβεια και συγκίνηση την Αρτοκλασία και τη Δοξολογία που τελέστηκε στον κατάμεστο ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια  και στη συνέχεια μετέβησαν στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια, όπου έλαβε χώρα η πανηγυρική εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών “Αναγέννηση” Χρήστος Πανταζής ενώ απονέμει την υποτροφία στη Βασιλεία Πλάκα. Διακρίνεται επίσης και η μητέρα της Μαρία Λώλη – Πλάκα.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Θεόδωρος Παυλάκος, καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών φορέων.

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος συνεχάρη τους Ηπειρώτες για την αφοσίωσή τους στη διατήρηση των παραδόσεων, της γλώσσας, των ηθών και των εθίμων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση», Χρήστος Πανταζής, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση, όπως και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των εκδηλώσεων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο του Ηπειρώτικου Σπιτιού και τόνισε ότι απετέλεσε και συνεχίσει αποτελεί ένα από τα αξιόλογα κέντρα της ομογένειας διότι στον τρίτο όροφο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο και η πλούσια βιβλιοθήκη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για τη νέα γενιά και στο θεσμό των υποτροφιών και απένειμε την υποτροφία αξίας χιλίων δολαρίων στην Βασιλεία Πλάκα, η οποία σπουδάζει στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου St. John’s University.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και ο Χρήστος Πανταζής.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», Κωνσταντίνος Τσιούρης, ο οποίος αναγέρθηκε διεξοδικά στους διαρκείς αγώνες των Ηπειρωτών για την λευτεριά, οι οποίοι οδήγησαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 21η Φεβρουαρίου 1913.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς και στους αγώνες των Βορειοηπειρωτών για λευτεριά οι οποίοι στέφθηκαν με την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914. Εκτενή αναφορά έκανε στα πρόσφατα γεγονότα στη Βόρειο Ήπειρο μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και εξέφρασε τη διαμαρτυρία για τις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης για την απαλλοτρίωση των περιουσιών των Χειμαρριωτών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι των Γυναικείων Τμημάτων. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν μια περίπου εβδομάδα μετά το Συνέδριο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής στο Κλιαργουότερ της Φλόριδας.

Στιγμιότυπο από το γεύμα

Σε πρώτο πλάνο ο Χρήστος Πανταζής και ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και στο βάθος οι Γεώργιος Λώλης και Θεόδωρος Παυλάκος, πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας.
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.