ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που έχω τέτοιου επιπέδου κληρικούς. Είμαι υπερήφανος για τον κλήρο μου», δήλωσε στις «Αναμνήσεις» ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος την ώρα που ευλογούσε τα παιδιά και τις οικογένειες των ιερέων της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας που στην κυριολεξία είχαν κατακλύσει την επιβλητική αίθουσα του ομογενειακού κέντρου εκδηλώσεων «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.

Πρόκειται για το δείπνο που παρέθεσαν προς τιμή του νέου Αρχιεπισκόπου οι Σύνδεσμοι κληρικών και Πρεσβυτερών το βράδυ της Πέμπτης, 20 Ιουνίου 2019 και μία ημέρα μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη και η οποία παρείχε τη δυνατότητα στους ιερείς και στις πρεσβυτέρες να γνωριστούν από κοντά με το νέο ποιμενάρχη και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, να αναφωνήσουν Άξιος και να του εκφράσουν την αμέριστη συμπαράσταση για την ευόδωση των στόχων του.

Απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων σχετικά με την εκδήλωση ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε: «Η σημερινή εκδήλωση με τους ιερείς και τις οικογένειές τους με συγκίνησε βαθύτατα, γιατί οι ιερείς είναι οι άμεσοι συνεργάτες μου, τα μάτια μου, τα χέρια μου, τα αυτιά μου. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν άμεση επικοινωνία με το ποίμνιό μας, αυτοί που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της διαποίμανσης της ομογένειας.

Και όχι μόνο σηκώνουν το βάρος της διαποίμανσης, αλλά έχουν και υποδειγματικές, όμορφες οικογένειες με υποδειγματικά παιδιά, με πρεσβυτέρες που είναι αφοσιωμένες με αγάπη για την Εκκλησία και βοηθούν το έργο των ιερέων».

Στη συνέχεια επανέλαβε την υπόσχεσή του να τους γνωρίσει από κοντά και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεώρησα καθήκον μου να τους συναντήσω, να τους γνωρίσω από κοντά, να ευλογήσω τα παιδιά τους και να τους ακούσω, να μου μιλήσουν με την υπόσχεση ότι θα τους γνωρίσω και προσωπικά και σε επόμενες φάσεις που θα μας δοθούν περισσότερες ευκαιρίες».

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που έχω τέτοιου επιπέδου κληρικούς και είναι υπερήφανος για τον κλήρο μου», κατέληξε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ απαντά στις ερωτήσεις του αρχισυντάκτη των Αναμνήσεων Δημήτρη Τσάκα. Φωτογραφία: GANP / Δημήτρης Πανάγος.

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από διακόσιοι  ιερείς, πρεσβυτέρες και παιδιά, οι οποίοι με τον δικό τους τρόπο ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι οι ιερείς δεν είναι μόνο άξιοι λευίτες στον αμπελώνα του Κυρίου, αλλά εξαίρετοι σύζυγοι, πατεράδες και παππούδες και ότι η οικογένεια αποτελεί το θεμέλιο της Εκκλησίας μας.

Το δείπνο εάν εξαιρέσει κανείς το ομιλητικό σκέλος, ήταν χαλαρό διότι οι ιερείς με τις οικογένειές τους έσπευσαν να πάρουν τις ευλογίες του νέου ποιμενάρχη, να τον συγχαρούν και να εκφράσουν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν και από κοινού να συμβάλλουν στην πνευματική ανύψωση και στην ενότητα της ομογένειας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος παρακολουθούσε μια από τις εκδηλώσεις για τα παιδιά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο επίσκοπος Φασιανής, κ. Αντώνιος στην εναρκτήρια ομιλία ανέφερε ότι τα δέκα τελευταία είναι πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και εξήρε την προσφορά των ιερέων και των πρεσβυτερών και διαβεβαίωσε τον κ. Ελπιδοφόρο ότι είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν το έργο και να συμβάλλουν στην επιτυχία.

Εκτενή αναφορά έκανε και στα προγράμματα για την πρώτη και την τρίτη ηλικία και τόνισε ότι εδώ υπάρχουν οι παιδικές κατασκηνώσεις και ο Οίκος Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στο Γιόνκερς.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με τα παιδιά των ιερέων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η κ. Νταϊαν Καζάκη μιλώντας εκ μέρους των πρεσβυτερών εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση του νέου Αρχιεπισκόπου ήταν με τους ιερείς και τις οικογένειες.

Στη συνέχεια μαζί με την  πρόεδρο του Εθνικού Συνδέσμου Πρεσβυτερών Νικόλ Κιάρη δώρισαν στο Νέο Αρχιεπίσκοπο ένα λεύκωμα, χάρτες και οδηγίες για τα ταξίδια του σε όλη την Αμερική.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιερέων της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, π. Ιωάννης Λαρδάς και ο πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Ιερέων, π. Ευγένιος Πάπας καλωσόρισαν το νέο Αρχιεπίσκοπο, του δώρισαν μία μήτρα και ευχήθηκαν επιτυχίες στο έργο του.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τη θερμή υποδοχή και τους διαβεβαίωσε ότι θα εργαστούν από κοινού στον αμπελώνα του Κυρίου, ότι θα είναι ο συνήγορός τους και ότι θα σταθεί αρωγός στα προβλήματα των ιερέων ξεκινώντας από τα θέματα της ιατρικής ασφάλειας, τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και τα ταμεία.

Αναφερόμενος στους ιερείς επεσήμανε ότι είναι οι ήρωες της Εκκλησίας και τους υπενθύμισε ότι είναι τυχεροί διότι έχουν στο πλευρό τους τις πρεσβυτέρες, που είναι οι πραγματικές ηρωίδες, οι οποίες επωμίζονται το δύσκολο έργο της ανατροφής και της διαπαιδαγώγηση των παιδιών και προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες στις κοινότητες.

Παράλληλα τους διαβεβαίωσε ότι θα καθιερώσει την Ημέρα των Ιερέων και ότι αυτή την ημέρα θα δέχεται στο γραφείο του ιερείς που θα ήθελαν να μιλήσουν κατ’ ιδίαν μαζί του για τα προβλήματα που απασχολούν τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και οι πρεσβυτέρες Νταϊάν Καζάκη (αριστερά και Βασιλεία Γαρίνη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο κ. Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε τους κληρικούς «Χριστοφόρους» και τους μετέφερε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθλομαίου.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το δείπνο παρατέθηκε δωρεάν ένεκα της γενναιοδωρίας των ιδιοκτητών του «Terrace on the Park», Δημητρίου Καλοειδή και του Γιώργου Μάκου.

Στο βήμα ο π. Ευγένιος Πάπας, ενώ παρουσιάζει το νέο Αρχιεπίσκοπο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, αριστερά και το κέντρο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με την οικογένεια του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου, π. Χρήστου Παππά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Πρώτος από δεξιά ο Μητροπολίτης Ατλάντας, κ. Αλέξιος ο οποίος ανέπεμψε την προσευχή. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.