Η βυζαντινή ιστορία της Πριγκίπισσας Άννας Πορφυρογέννητης στην Αστόρια

0
Οι πρωταγωνιστές και οι συνετελεστές σε μια αναμνηστική φωτογραφία μετά το πέρας της παράστασης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Βασίλειος Χρυσοχόος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Βυζάντιο και η Μακεδονική Δυναστεία ζωντάνεψαν στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου με την ελληνική ροκ όπερα του οργανισμού Porphyra, «The Story of Princess Anna Porphyrogenita», «Η Ιστορία της Πριγκίπισσας Άννας Πορφυρογέννητης». Ένα συναρπαστικό, ιστορικό, πολιτιστικό ταξίδι μέσα από τη Μουσική, τον Χορό και το Θέατρο πραγματοποιήθηκε για τρεις ημέρες, 24-26 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πέτρος Γ. Πατρίδης του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Η παραγωγή παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Πορφύρα και το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου. Αυτός ήταν επίσης ένας Έρανος για το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου και για όλα τα υπέροχα μουσικά, καλλιτεχνικά και χορευτικά του προγράμματα και μαθητικά σχήματα.

Τοποθετημένη το έτος 988 μ.Χ., την Ηρωική Εποχή του Βασιλείου Β’ αυτοκράτορα του Βυζαντίου, η ιστορία εξιστορεί την αδερφή του Βασιλείου Β’, την πριγκίπισσα Άννα Πορφυρογέννητη και τον συγκλονιστικό γάμο της με τον Μέγα Πρίγκιπα Βλαντιμίρ της Ρωσίας του Κιέβου. Η παράσταση αφηγήθηκε μέσα από τα μάτια της μεγάλης συγγραφέας Πηνελόπης Δέλτα τον απίστευτο κόσμο της Βυζαντινής Ελληνικής Μακεδονικής Αναγέννησης του Αυτοκράτορα Βασιλείου Β’, τους αγώνες, τις νίκες και τις φιλοδοξίες του για τον λαό και την οικογένειά του. Επίσης στην παράσταση έγινε ειδικό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο της Ηλεκτρικής Κιθάρας, Επαμεινώνδα (Επί) Σταθόπουλο, τον δημιουργό της περίφημης κιθάρας Epiphone και στην Αρμένικη οικογένεια Zildjian Cymbal-made.

Η Αστόρια απέκτησε την εμπειρία “Off-Broadway” που της αξίζει. Αυτή η παράσταση του Ιδρύματος Porphyra έκανε πρεμιέρα στο Carnegie Hall, στο Off-Broadway στο Player’s Theatre και στο Flushing Town Hall.

Πρόκειται για ένα μιούζικαλ στο είδος της Rock Opera όπου περιλαμβάνει ροκ κιθάρες και ελληνικά εθνικά όργανα όπως η Τζουρά, η ποντιακή λύρα και τα ελληνικά κρουστά (Νταούλι και Ντουμπερλέκι). Στην παράσταση συμμετείχαν τρεις απίστευτες χορεύτριες της σχολής χορού, η Κωνσταντίνα Κουλουριώτη, η Φρίντα Κασίμη και η Σταματούλα Φιγετάκη, που ετοίμασαν και χορογράφησαν μόνοι τους όλους τους χορούς. Συμμετείχαν ηθοποιοί και τραγουδιστές με κοστούμια μαζί με ελληνικά λαϊκά νούμερα από τον Λαογραφικό Όμιλο Αμερικής. Ο Λαογραφικός όμιλος ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα από τον Paul Ginis, ο οποίος ήταν αναγνωρισμένη αυθεντία στην ελληνική λαογραφία.

Την παράσταση σκηνοθέτησε η Thea Gibbs του St. Demetrios Prep, η οποία έχει εκτεταμένο θεατρικό υπόβαθρο, και αφηγήθηκε η Δέσποινα Χρυσοχόου που έπαιξε το ρόλο της Πηνελόπης Δέλτα βοηθώντας παράλληλα και στα παρασκήνια.

Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Βασίλειος Χρυσοχόος.

Τον ρόλο της πριγκίπισσας Άννας Πορφυρογέννητης ερμήνευσε με φωνητική δύναμη η Elaine Tuttle. Τη Μεγάλη Πριγκίπισσα Όλγα ερμήνευσε η Dorit, η οποία ερμήνευσε επίσης όλα τα νούμερα του χορού της κοιλιάς που ξεσήκωσαν τα πλήθη κάθε βράδυ.

Ο νεοφερμένος Ανδρέας Πλιάτσικας φαινόταν υπέροχος ως Αυτοκράτορας Βασίλειος Β’, ενώ ο Χρήστος Αλεξάνδρου, κατέπληξε το πλήθος με τη θεατρική του επιδεξιότητα ως Μεγάλος Πρίγκιπας Βλαδίμηρος. Τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι πανοπλίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ευγενική προσφορά της Συλλογής Βασιλείου Χρυσοχόου του Ιδρύματος Πορφύρα.

Ο αρχηγός της μπάντας, συνθέτης και μουσικός διευθυντής Βασίλειος «Μπίλυ» Χρυσοχόος έπαιξε κιθάρα ενώ ο Μάικ «Ρίσκο» Σάββας έπαιξε κιθάρα και τζουρά. Ο τζουράς είναι ο μικρότερος ξάδερφος του μπουζουκιού και ακολουθεί ο μπαγλαμάς.

Στιγμιότυπο από την παράσταση: Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Βασίλειος Χρυσοχόος.

Ο Mike βοήθησε επίσης να διασκευάσει μερικά από τα ελληνικά λαϊκά χορευτικά νούμερα για την παράσταση. Η Πορφύρα έχει την τύχη να συνεργάζεται με τρεις ειδικούς του χώρου που έχουν εργαστεί στην τεχνολογία στο μουσικό θέατρο για πολλά χρόνια.

Ο ντράμερ Tracey Beavers που στήριξε την παράσταση, ο νέος μπασίστας Derek Ortiz και ο μηχανικός ήχου / τεχνολογίας Tom Dicarlucci. Το εθνικό ελληνικό λαϊκό μουσικό όργανο του γκρουπ ολοκληρώθηκε από τον βετεράνο παγκοσμίου φήμης κρουστό του Porphyra Richard Khuzami και τη νέα προσθήκη του Δημήτρη Στεφανίδη στην Ποντιακή Λύρα.

Ο δάσκαλος μουσικής του St. Demetrios Prep, Δημήτρης Καραμπάς, εμφανίστηκε με τον Λαογραφικό Όμιλο Αμερικής και βοήθησε με την τεχνολογία μαζί με τη Νικόλ-Καθρίν Τηλιακού (Σχολική Συμπαράταξη) που χόρεψε με GAFS και βοηθούσε στα παρασκήνια. Ο Δημήτρης Καραμπάς μαζί με τον Μπίλυ Χρυσοχόο έφτιαξαν τους χορούς που αργότερα ο Μάικ Σάββας συντόνισε ούτως ώστε η μπάντα να εντάξει στο ρεπερτόριό της.

Στιγμιότυπο από την παράσταση: Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Βασίλειος Χρυσοχόος.

Η προσθήκη των δύο Ποντιακών Χορών Κότσαρη, και ένα Τικ (Ρασόπουλο), μαζί με ένα Θρακιώτικο χορό που λέγεται Ζωναράδικο, Καλαματιανό με τίτλο «Πόλη του Χρυσού» που γράφτηκε από κοινού με τον Χρήστο Αλεξάνδρου και ένα τραγούδι από το νέο τους άλμπουμ, ένα χασαποσέρβικο με τίτλο «Ο Χορός του χασάπη» εμφανίστηκαν επίσης στην παράσταση.

Παρασκηνιακά στο μακιγιάζ και τα κοστούμια ήταν η Μαρία Καραμανιώλα και η Ευαγγελία Ρούπανερ του σχολείου που συμπλήρωσαν τους συντελεστές της παράστασης. Για το Frontstage θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Christa Ann Gibbs και τον David Gibbs για την επάνδρωση των τραπεζιών εισιτηρίων και εμπορευμάτων. Τα κοριτσάκια της Δέσποινας και του Μπίλι, Θεώνη και Τριανταφυλλιά, βοήθησαν στη μεγάλη σκηνή του γάμου και στα παρασκήνια.

Η νέα Rock Opera, «The Story of Princess Anna Porphyrogenita», «Η Ιστορία της Πριγκίπισσας Άννας Πορφυρογέννητης».  ενσωματώνει μεγάλο μέρος της προηγούμενης ιστορίας του «Anna and Vladimir: the love that ROCKED the world» και τώρα προστέθηκε μουσική και από τα τέσσερα άλμπουμ του Billy Chrissochos. Το “Destination Unknown” των Phoenix Reign, το “Faith, Struggle, Victory”, “The Starmaker’s Prophecy” του Porphyra και το επερχόμενο άλμπουμ “In the Spirit of 1821”, καθώς και νέες διασκευές δημοφιλών ελληνικών λαϊκών χορευτικών τραγουδιών.

Στιγμιότυπο από την παράσταση: Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Βασίλειος Χρυσοχόος.

Το συγκρότημα πρόκειται τώρα να κυκλοφορήσει το επικό τρίτο άλμπουμ του αυτό το καλοκαίρι με τίτλο “The Spirit of 1821”. Αυτό έχει περισσότερες ιστορίες για την ελληνική ιστορία και μυθολογία που κυμαίνονται από τον Ορφέα και την Ευρυδίκη, τον βασιλιά Λεωνίδα της Σπάρτης, τον Αχιλλέα, την Ελληνική Επανάσταση, το Βυζάντιο, ακόμη και μια ελληνορουμανική ιστορία του Βλαντ του Δράκουλα και την αρμενική επική ιστορία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, της Επιχείρησης Νέμεσις. Μείνετε συντονισμένοι για την ημερομηνία κυκλοφορίας στην ιστοσελίδα τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Η παραγωγή αυτή βραβεύτηκε από τον κ. Ιωάννη Μαρωνίτη που είναι Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σωματείων, Κέντρων και Ενώσεων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων, Κέντρων και Ενώσεων της UNESCO. Η κα Δέσποινα Αφεντούλη παρέστη στην παράσταση της Παρασκευής απονέμοντας πιστοποιητικά στο καστ και το συνεργείο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τον οργανισμό International Action Art.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.