ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Η Παναγία η Προυσιώτισσα έκανε το θαύμα της», έλεγαν οι Ευρυτάνες που εξέρχονταν από τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, όταν διαπίστωσαν ότι οι προσευχές τους έπιασαν τόπο και ότι δεν χρειάζονταν πλέον τις ομπρέλες τους.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που από το Σάββατο μέχρι και την Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 έπληξαν τη Νέα Υόρκη και τις άλλες περιοχές των Βορειοανατολικών Πολιτειών των ΗΠΑ, καθώς επίσης και οι προειδοποιήσεις των αρχών για την αναστολή των μετακινήσεων προβλημάτισαν την ηγεσία του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα», αλλά δεν κατάφεραν να αλλάξουν τα δεδομένα. Η αφοσίωση και η αγάπη τους για την Παναγία Προυσιώτισσα, την προστάτιδα του Συλλόγου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση των εκδηλώσεων στην μνήμη της Παναγίας.

Συνεπείς στην παράδοση οι Ευρυτάνες από τις διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής, 22ας Αυγούστου 2021, προσήλθαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, στον οποίο αποθησαυρίζεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας και παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τον Εσπερινό και την Αρτοκλασία που τέλεσε ο εφημέριος του ναού, π. Αριστείδης Γαρίνης.

Πρώτος δεξιά ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων “Παναγία η Προυσιώτισσα” Δημήτριος Τριανταφύλλης μετά της συζύγου Γεωργίας Τριανταφύλλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Σήμερα, Δευτέρα, 23 Αυγούστου προσήλθαν και πάλι στον εν λόγω ναό και παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και προσευχήθηκαν υπέρ υγείας όλων των Ευρυτάνων και υπέρ παραμυθίας των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών και γονέων τους.

Αν και η ηγεσία του Συλλόγου αποφάσισε, λόγω της πανδημίας να ακυρώσει την καθιερωμένη δεξίωση με τις πεντανόστιμες πίτες, που για έναν και πλέον αιώνα παρατίθενται αμέσως μετά τον Εσπερινό, εν τούτοις οι προσκυνητές αποζημιώθηκαν και μάλιστα με το παραπάνω.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Καλογερά είχε ήδη ετοιμάσει τις πίτες όπως Θα το ήθελε και η αείμνηστη μάνα της, Ελευθερία Καλογερά και με την βοήθεια άλλων στελεχών μοίρασε σε όλους τις ατομικές συσκευασίες και τους προέτρεψαν να προσευχηθούν υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής της «Ευρυτάνισσας Μάνας», όπως είθισται να αποκαλούσαν την αείμνηστη.

Σε πρώτο πλάνο ο π. Αριστείδης Γαρίνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις ήταν οι πρώτες χωρίς την Ελευθερία Καλογερά και η κόρη της και συνάμα πρόεδρος του Συλλόγου δίδαξε με την γενναιοδωρία της και με την αγάπη για την αείμνηστη μητέρα της.

Η Ευρυτάνισσα Μάνα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιανουαρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά και τα εγγόνια της και η κηδεία της έγινε εν μέσω της χιονοθύελλας.

Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα», όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ιδρύθηκε το 1912 και είναι ένας από τους αρχαιότερους εθνικοτοπικούς συλλόγους της Αμερικής. Είναι ενεργό μέλος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προάσπιση και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Η προσφορά του συλλόγου στην ομογένεια, στην Εκκλησία και στην παιδεία, καθώς επίσης και στην Ευρυτανία είναι αδιάλειπτη και αέναη.

Γενική άποψη του ναού του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Ο εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου, π. Αριστείδης Γαρίνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
Το λάβαρο του ιστορικού Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής Παναγία η Προυσσιώτισσα που ετοιμάζεται να εορτάσει την 110η επέτειο της ιδρύσεώς του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας
- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Μόνο για τον Άγιο Νικόλαο και τους Ευρυτάνες
  σταμάτησε η βροχή;.Πουθενά αλλού;.
  Αυτό είναι ασέβεια προς την Παναγία πρώτον
  και δεύτερον υποτιμάτε την νοημοσύνη του
  κόσμου.
  Λίγη σοβαρότητα δεν κάνει κακό.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.