ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σε συνεργασία με τα Ηπειρώτικα Σωματεία «Αναγέννησις» και «Σουλιώτισσαι», «Πύρρος» και «Θυγατέρες της Ηπείρου», τον Λαογραφικό Όμιλο Ελλήνων Αμερικής και τον Σύλλογο Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά» την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019 διοργάνωσαν μια σειρά εκδηλώσεων για την 79η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την πανηγυρική δοξολογία που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου, συνεχίστηκαν με την παρέλαση των σημαιοφόρων και των άλλων τμημάτων, η οποία κατέληξε στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια όπου έλαβε χώρα η πανηγυρική εκδήλωση.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολλεγίου Κουίνς Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, ο οποίος μέσω διαφανειών πρόβαλε τα γεγονότα πριν και μετά το Όχι που ξεστόμισε ο τότε Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς.

Από αριστερά, μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Σταύρος Ζιώγκας, Γιάννης Νικολόπουλος και Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Το ΟΧΙ έδωσε το έναυσμα στον ελληνικό στρατό και κατ΄ επέκταση στον ελληνικό λαό να γράψουν με το αίμα τους και τις θυσίες τις πιο λαμπρές σελίδες στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Ο Δρ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στον απαράμιλλο ηρωισμό του μαχόμενου έθνους και υπενθύμισε σε όλους τη ρήση του Τσώρτσιλ που είπε ότι στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους εθνικούς ύμνους, την κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο των ηρώων και ολοκληρώθηκε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο παρουσίασαν οι μαθητές του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Μαρκέλλας στην Αστόρια και το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Ελλήνων Αμερικής.

Στιγμιότυπο από την Δοξολογία. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκδήλωση για το «ΟΧΙ» διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης την Κυριακή με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και του τμήματος γυναικών «Σουλιώτισσαι», ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και Θυγατέρες της Ηπείρου, ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής και ο Σύλλογος Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά».

Προηγήθηκε η επίσημη πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια. Μετά το πέρας της λειτουργίας πραγματοποίηθηκε παρέλαση από την Αγία Αικατερίνη μέχρι το Σταθάκειο κέντρο όπου και έγινε η επετειακή εκδήλωση.  Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Νομική Καστανά.

Στη συνέχεια, οι μαθητές του ελληνικού σχολείου Αγίας Μαρκέλλας τραγούδησαν τους Εθνικούς ύμνους Αμερικής και Ελλάδας.Έγιναν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων από τον πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και στρατιωτικό σύμβουλο στα Ηνωμένα Έθνη Δημήτριο Ευσταθίου, τον αντιπλοίαρχο του Λιμενικού και προξενικό λιμενάρχη στη Νέα Υόρκη Ανδρέα Σπανό και από τον ταγματάρχη, αξιωματικό στρατολογικής υπηρεσίας στη Νέα Υόρκη Ανδρέα Λουκά.

Το χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής επί τω έργω. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.

Οι μαθητές του ελληνικού σχολείου Αγίας Μαρκέλλας απήγγειλαν ποιήματα και είπαν τραγούδια για την επέτειο του ΟΧΙ. Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Χρίστος Π. Ιωαννίδης, διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολλεγίου Κουίνς. Ο κ., Ιωαννίδης έκανε μια εκτενή αναδρομή στα γεγονότα της εποχής. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Το έπος της 28ης Οκτωβρίου 1940: Ο ήρωας ελληνικός λαός».

Στην πρώτη σειρά διακρίνονται ο Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης (πρώτος από αριστερά) και οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
Οι εθελοντές ενώ σερβίρουν το φαγητό. Φωτογραφία: Γιώργος Σαμαράς.
-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.