ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λίγες μόνο ημέρες μετά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, συναντήθηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 με τους δημοσιογράφους των Ομογενειακών ΜΜΕ και τους εξ Ελλάδος Ανταποκριτές.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στον πέμπτο όροφο του Γενικού Προξενείου και οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας, στα Ηνωμένα Έθνη.

Έτσι κι ενώ ο ίδιος, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ενημέρωσης και μελετάει τα θέματα που απασχολούν το Προξενείο αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ομογενείς, στόχος του είναι, όπως επεσήμανε, η «Ενότητα».

Στιγμιότυπο από την συνάντηση του νέου Γενικού Προξένου της Ελλάδας με τους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές. Διακρίνεται ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου μαζί με τον Πρόξενο κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Αν δεν υπάρξει, πρόσθεσε, ενότητα δεν θα μπορέσουμε, να επιτύχουνε κανέναν από τους στόχους αυτούς.

Από την άλλη πλευρά επιθυμεί να ανεβάσει τον πήχη των παρεχόμενων υπηρεσιών, ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ανέλαβε – όπως εξήγησε – πριν από είκοσι μόλις μέρες το Γενικό Προξενείο, το μεγαλύτερο, Ελληνικό Προξενείο στον κόσμο και όπως είπε, βρίσκεται ακόμα στην διαδικασία χαρτογράφησης.

Θα χρειαστούν, είπε, τουλάχιστον τρεις μήνες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και κατόπιν την λήψη αποφάσεων.

Στόχος της πρώτης αυτής επαφής, ήταν να παρουσιάσει ο κ. Κωνσταντίνου, το όραμα του «για να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον Ελληνισμό».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, δεξιά, μαζί με τον Πρόξενο κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου. Φωτογραφία: ETA PRESS

Τις λεπτομέρειες της συνάντησης διευθετούσε η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου κ. Μαρία Βαξεβανίδου, η οποία μαζί με τον Σύμβουλο Τύπου κ. Σάκη Φλώρο υποδεχόταν τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους. Παρών στην συνάντηση και ο Πρόξενος κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου καθώς και η υπεύθυνη για τα Πολιτιστικά θέματα του Προξενείου κ. Εβελιν Κανελέα.

Ο κ. Κωνσταντίνου έδειξε ότι είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης σε θέματα που έχουν σχέση με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και χαριτολογώντας,  επεσήμανε ότι δεν έχει κυπριακή καταγωγή, (κάτι που πιθανόν να υποδηλώνει το επίθετο του), αλλά πρόκειται για σύμπτωση.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, υπηρέτησε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 20 χρόνια, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε, ότι βρισκόμαστε σε μια ευτυχή συγκυρία, όπου οι διμερείς σχέσεις μας με την Αμερική βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό σημείο και όπως ανέφερε, καθοριστικό ρόλο ακόμα και στην διαδικασία λήψεως των αποφάσεων έχουν παίξει και οι Ομογενείς.

Η δικιά μου μεγάλη προσπάθεια, συμπλήρωσε στην συνέχεια, θα είναι να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε και να δραστηριοποιήσουνε, τη νεολαία. Οι νέοι, τόνισε, δεν γνωρίζουν «τί είναι η Ελλάδα σήμερα;».

Ένα άλλο όχημα για να προβάλλουμε την Ελλάδα, εξήγησε, είναι ο πολιτισμός. Θα σας ζητήσω, στον τομέα αυτό, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, να μας βοηθήσετε να προβάλλουμε τις εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Ωστόσο δεν έκανε στην διάρκεια αυτής της επαφής με τους δημοσιογράφους, ανακοινώσεις και δεν μίλησε για ιδέες ή συγκεκριμένα προγράμματα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ψήφου των Ομογενών, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι θα είναι η πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια που οι Ομογενείς έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ευελπιστεί, εξήγησε, να γίνει το Προξενείο ένα από τα εκλογικά κέντρα.

Πρόγραμμα Επισκέψεων

Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα, αυτό το Σαββατοκύριακο, θα βρίσκεται για επίσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως αναμένεται να επισκεφτεί το ημερήσιο σχολείο του Αγίου Νικολάου, στο Φλάσινγκ, την ερχόμενη Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση με Ομογενειακούς φορείς την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στο Boathouse, στο Σέντραλ Παρκ, στις 12 το μεσημέρι.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, το Ground Zero και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

«Ανοιχτή η Πόρτα»

Ο κ. Κωνσταντίνου έθεσε ο ίδιος το ερώτημα «Ποιο πιστεύεται είναι το κυριότερο θέμα που μπορεί να απασχολεί το Προξενείο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο απελθών Γενικός Πρόξενος ο κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, είχε καταφέρει να ανεβάσει το επίπεδο των υπηρεσιών και των επαφών με τους Ομογενειακούς φορείς, ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι χαίρεται που ακούει ότι υπήρξε πρόοδος στο Προξενείο και τόνισε ότι στο μέλλον ελπίζει να «διατηρήσουμε τον πήχη ψηλά και να κάνουμε και νέο ρεκόρ».

Ο νέος Γενικός Πρόξενος κ. Κωνσταντίνου, ανέφερε τέλος, ότι η «η πόρτα μου είναι ανοιχτή, για οποιαδήποτε θέμα προς όφελος της Ελλάδας και του Ελληνισμού».

- Advertisement -

2 COMMENTS

  1. B”H My disappointment is destined to continue, as the new NY Greek Consul-General failed to address the fraught bilateral issues still dangling between Greeks and Jews. Specifically, and characteristically undiplomatically the new Consul-General has adopted his predecessor, also name Konstantinos, General Koutras’s stance of silence and indifference over two persistent problems of Greek diplomacy. First, the new, but experienced envoy, did not refer to the forthcoming tragic 75th anniversary, 11/29/1947, when modern Hellas expressed its naked anti-Semitism in voting against the birth of a Jewish State in the UNGA (the only European-Christian nation to do so); avoiding the required withdrawal of that ballot, then directing an apology to Israel and Jewish People entire. The second topic directs the Orthodox Church of Greece to revamp its dogma which anachronistically blames Jews for the crucifixion; continuing a two-millennia-old slander and character assassination of my People. Absent resolution of such subjects, General Konstantinou most likely will leave to his successor to come to terms with the glaring deficiencies of Greek history! So sad, no, the unraveling of a modern Greek tragedy! With fraternal affection, Asher 😢🤣😩🇬🇷

  2. Να κάνετε την δουλειά σας κύριε Γενικέ Πρόξενε για να λειτουργεί το Προξενείο σωστά. Τόσο απλά και κατανοητά. Ο προκάτοχος σας το είχε μετατρέψει σε προσωπικό παραμάγαζο που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα καβαλημένα κολαούζα του και ο νοών νοείτο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.