ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η νέα ηγεσία της Παμμακεδονικής  Ένωσης Αμερικής το πρωί της Κυριακής, 12 Μαϊου 2019 ορκίστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια και ανέλαβε και επίσημα πλέον την ευθύνη για τη συνέχιση του αγώνα για την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και για την ακύρωση της «προδοτικής» – όπως τη χαρακτήρισε το συνέδριο – Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ηγεσία της Παμμακεδονικής και οι εκπρόσωποι των μακεδονικών συλλόγων που συμμετείχαν στο 72ο Συνέδριο παρακολούθησαν με συγκίνηση και ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας Αποστόλου και βοηθούμενου, υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Νεκταρίου Παπαζαφειρόπουλου και μετά την ορκωμοσίας συνομίλησαν μαζί τους για τις αποφάσεις του συνεδρίου και τόνισαν ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας συνεχίζεται.

Το 72ο Συνέδριο, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και για δύο περίπου ημέρες οι σύνεδροι συζήτησαν για τα πεπραγμένα, καθώς επίσης και για τους στόχους που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα, όσο και με την αναζωογόνηση των συλλόγων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διατήρηση και μεταλαμπάδευση των ηθών, των εθίμων και των παραδόσεων του λαού μας.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκλέχτηκε η νέα ηγεσία η οποία απαρτίζεται από τους Δημήτρη Φιλιππίδη, πρόεδρο, Πάνο Πολιτίδη, αντιπρόεδρο, Πέτρο Χαριτόπουλο, γενικό Γραμματέα, Γιάννη Κατσαρό, ταμία, Στέλιο Στρουμπάκη, βοηθό ταμία και Δημήτρη Τασόπουλο, υπεύθυνου του εράνου.

Μια από τις πιο μαζικές εκδηλώσεις ήταν το επίσημο δείπνο το οποίο παρατέθηκε στο ομογενειακό κέντρο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και στο οποίο παραβρέθηκαν η φιλελληνίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίσας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Πέτρος Γαλάτουλας και εκπρόσωποι πολλών άλλων ομογενειακών φορέων.  

Παραβρέθηκαν επίσης και οι πρώην πρόεδροι, Γιώργος Παπαδόπουλος, Δρ. Σεραφείμ Παπαγιάννης, Νίνα Γκατζούλη και Δημήτρης Χατζής, οι οποίοι απηύθυναν μηνύματα ενότητας και εξέφρασαν την ολόψυχη υποστήριξη στη νεοεκλεγμένη ηγεσία.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Ιορδάνης Αλεξιάδης, Πάνος Πολιτίδης, Γιάννης Κατσαρός, Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, Στελιος Στρουμπάκης, Δημήτρης Φιλιππιδης, π. Νικόλαος Πάρος και Δημήτρης Τασόπουλος.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Αγίων Αναργύρων στο Μανχάταν, π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος μετέφερε τις ευλογίες του νεοεκλεγέντα Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και ανήγγειλε ότι η ενθρόνισή του θα λάβει χώρα στις 22 Ιουνίου2019 στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Ο γενικός Γραμματέας, Πέτρος Χαριτόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης αναφέρθηκε στις εργασίες του συνεδρίου και τόνισε ότι στέφθηκαν με επιτυχία.

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την ανανέωση της εμπιστοσύνης και μεταξύ άλλων τόνισε: «Σήμερα στέλνουμε ένα βροντερό μήνυμα ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται και ότι τίποτε δεν μπορεί να μας κάνει να παρατήσουμε αυτό που ξεκινήσαμε.  Η Μακεδονία έχει 3000 χρόνια Ιστορία και δεν μπορεί κανένας να την αλλοιώσει και να την αλλάξει». 

Στιγμιότυπο από την προσευχή που ανέπεμψε ο π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η φιλελληνίδα βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι, συνεχάρη τον Δημήτρη Φιλιππίδη και το Δ.Σ. για την εκλογή και επανέλαβε την στήριξή της για το Σκοπιανό και για τα άλλα εθνικά θέματα. Ειδική μνεία η ομιλήτρια έκανε και στον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Άϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, αναφέρθηκε στην διακήρυξη για την 25η Μαρτίου και τόνισε ότι αναφέρεται ρητά ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική.  

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, αναφέρθηκε στους αγώνες της ομογένειας υπέρ των εθνικών μας θεμάτων και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχτούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι θα αγωνιστούμε για την ακύρωσή της».

Από αριστερά οι Πέτρος Χαριτόπουλος, Δημήτρης Φιλιππίδης και Κάρολιν Μαλόνι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Δημήτρη Μολοχίδη και συνεχάρη τους Μακεδόνες για τον αγώνα τους για την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος Δημήτρης Φιλιππίδης ανακήρυξε επίτιμο μέλος τον Σταύρο Καλεντερίδη και εστίασε την προσοχή του στη βράβευση του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου.

Ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την έμπρακτη υποστήριξη που ο κ. Δημήτριος παρείχε στον αγώνα και στα συλλαλητήρια της Παμμακεδονικής και ανέγνωσε την ευχαριστήρια επιστολή του κ. Δημητρίου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιστολή με την ιδιότητα του πρώην Αμερικής.

Από αριστερά οι Δημήτρης Φιλιππίδης, Νίνα Γκατζούλη, Ανδρέας Βασιλείου και Δημήτρης Χατζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Είμαι εν πνεύματι μαζί σας, προσευχόμενος εκτενώς και εντόνως για πλούσια καρποφορία των ευγενών και ηρωικών αγώνων σας υπέρ της Μακεδονίας μας, με την βεβαιότητα ότι ο Θεός θα δικαιώσει τις προσπάθειες όλων μας και δεν θα επιτρέψει τελικά την επικράτηση της αδικίας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δημήτριος.

Ο αντιπρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» Ανδρέας Βασιλείου, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του Συλλόγου επεσήμανε ότι οι Καστοριανοί πρωτοστάτησαν στα συλλαλητήρια και θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων και για την προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων.

Στο βήμα ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Γεώργιος Παπαδόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Γεώργιος Παπαδόπουλος παρουσίασε το χορευτικό «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου το οποίο παρουσίασε τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τους χορούς της Μακεδονίας.

Από αριστερά οι Κώστας Τσιούρης, Πέτρος Γαλάτουλας, Άννα Νότη, Κατερίνα Τσιούρη και Παναγιώτης Παυλίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ ΆΪλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης (αριστερά) και ο Δημήτρης Φιλιππίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Πέτρος Χαριτόπουλος, αριστερά και ο Πέτρος Γαλάτουλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δημήτρης Φιλιππίδης, αριστερά, και στο βήμα ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια” Ανδρέας Βασιλείου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.