Οι Καμπούσιοι και η κοινότητα του Πορτ Ουάσινγκτον θρηνούν για την Μαρία Πάξου

0
Η αείμνηστη Μαρία Πάξου (Maria Paxos). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πολυαγαπημένη μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία Μαρία Πάξου, το γένος Κάρσου (Maria Paxos) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.  Την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 εξεδήμησε εις Κύριον έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά και τα εγγόνια της. 

Οι συγγενείς και ο φίλοι το απόγευμα της Τρίτης, 26 Ιανουαρίου 2021, από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό θα συγκεντρωθούν στο Γραφείο Τελετών «Roslyn Heights Funeral Home» στην διεύθυνση 75 Mineola Ave. Roslyn Heights, N.Y. 11577 για να προσκυνήσουν τη σορό, να παρακολουθήσουν το τρισάγιο και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά και εγγόνια.

Το πρωί της Τετάρτης, 27 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 9.30 π.μ. θα συγκεντρωθούν και πάλι στον ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην διεύθυνση 100 Fairway Drive, Port Washington, N.Y., 11050 για να παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Η αείμνηστη Μαρία Πάξου (Maria Paxos). Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αμέσως μετά θα μεταβούν  στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στη διεύθυνση 7202 Astoria Blvd S, East Elmhurst, N.Y., 11370 προκειμένου να της απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Μιχαήλ Πάξο (Michael Paxos), πρεσβυτέρα Ελένη και π. Ιωάννη Λαρδά (Pr. Eleni Lardas και Fr. John Lardas), Παντελή και Αλίσα Πάξου (Peter Paxos και Alisa Paxos), τα εγγόνια Vasilios Lardas, Maria Lardas, Kemon Lardas, George Paxos και Angela Paxos, τα αδέλφια Κίτσα Ιακωβάτου (Kitsa Jacovatos), Διαμαντή και Ειρήνη Κάρσου (Diamond & Irene Karsos) τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η αείμνηστη γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1931 στα Καμπιά της Χίου, όπου πέρασε και τα παιδικά της χρόνια. Οι αείμνηστοι γονείς της Μιχάλης και Σταματία Κάρσου έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Νικόλαο, την Κίτσα, την Μαρία και τον Διαμαντή και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η Μαρία Πάξου με την κόρη της πρεσβυτέρα Ελένη Λαρδά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια δεν άντεξε την κατοχή και αποφάσισε να διαφύγει τον κίνδυνο. Επιβιβάστηκαν σε ένα καΐκι και κατέληξαν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Από εκεί μετέβησαν σε καταυλισμό  προσφύγων στην Αίγυπτο. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά και συγκεκριμένα ο Νικόλαος και η Κίτσα Κάρσου αναζήτησαν καταφύγιο στην Κύπρο, ενώ ο Μιχάλης και η Σταματία Κάρσου με την Μαρία και τον Διαμαντή βρήκαν καταφύγιο στο Βελγικό Κογκό.

Μετά την λήξη του Πολέμου και συγκεκριμένα το 1946 η οικογένεια ενώθηκε και επέστρεψε στην Χίο.

Η Κίτσα μετά τον γάμο της με τον αείμνηστο Νικόλαο Ιακωβάτο ήρθε στη Νέα Υόρκη και μετά από μερικούς μήνες προσκάλεσε και την οικογένειά της.

Η Μαρία Πάξου με τα αδέλφια της Διαμαντή και Κίτσα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Μαρία Κάρσου ήρθε στη Νέα Υόρκη το 1951 και διέμεναν όλοι μαζί στην Αστόρια.

Το 1957 χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με τον συγχωριανό της Γεώργιο Πάξο και έζησαν αγαπημένοι και μονοιασμένοι μέχρι και τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου  το 1991.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα τον Μιχάλη, την Ελένη και τον Παντελή και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Γιώργος εργάζονταν στα εστιατόρια και με την πάροδο του χρόνου είχε αποκτήσει το δικό του εστιατόριο. Πρόκειται για το πάλαι ποτέ «Epicure Diner» στο Μάσπεθ του Κουίνς. Η Μαρία ήταν μοδίστρα και τα πρώτα χρόνια εργάστηκε σε βιοτεχνία γούνας. Όταν όμως έφερε στον κόσμο τα παιδιά της αποφάσισε να ασχοληθεί με την ανατροφή και την διαπαιδαγώγησή τους.   

Το ζεύγος επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τους παρείχε την δυνατότητα να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια. Η πρεσβυτέρα Ελένη ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ ο Παντελής έγινε φαρμοκοποιός.

Η Μαρία Πάξου με την εγγονή της Μαρία.. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η αείμνηστη ήταν χαρισματική και κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά και εγγόνια της τα ήθη και τα έθιμα και να τα γαλουχήσει με την υπερηφάνεια για την καταγωγή και τον ελληνικό πολιτισμό.

Η πίστη στον Θεό της έδινε δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις κακουχίες της ζωής και να μετατρέψει την θλίψη και τον πόνο για τον πρόωρο θάνατο της συζύγου της σε δύναμη.

Η αείμνηστη ήταν υπερήφανη για τα επιτεύγματα των παιδιών της και ειδικά της Ελένης, που είναι πρεσβυτέρα και συνάμα ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον του Λονγκ Άϊλαντ.

Ο π. Ιωάννης Λαρδάς, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο της πεθεράς του και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι η αείμνηστη ήταν χαρισματική, ενάρετη και καλοσυνάτη.

Η Μαρία Πάξου με την εγγονή της Αγγέλα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

«Αγαπούσε τα παιδιά, τα εγγόνια, τα αδέλφια, τα ανίψια και έκανε το παν για τους φιλοξενήσει και να τους περιποιηθεί. Η αγάπη της ξεπερνούσε τα στενά οικογενειακά όρια και με την αγάπη της έκλεβε τις καρδιές των Καμπουσίων της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον», επεσήμανε ο π. Ιωάννης Λαρδάς.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ (The St. Michael’s Home for the Aged, 3 Lehman Terrace,  Yonkers, NY 10705, είτε στο The AABR (Group home for mentally challenged adults) 15-08 College Point Blvd. College Point, NY 11356.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια και στους λοιπούς συγγενείς. Αιωνία της η μνήμη.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.