ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης και συνάμα αγωνιστής για το Βορειοηπειρωτικό Θεοχάρης Παππάς το βράδυ της Δευτέρας, 8 Ιουνίου 2020, έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του. Ηττήθηκε από τον κορωνοϊό σε ηλικία 80 ετών βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά του, καθώς επίσης την Αδελφότητα Αργυροχωριτών «Άγιος Νικόλαος» και κατ΄ επέκταση τους Ηπειρώτες της Νέας Υόρκης.

Οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις» και της Αδελφότητας Αργυροχωριτών Άγιος Νικολάος, κ.κ. Ευθύμιος Παππάς και Χρήστος Τσάνης, αντίστοιχα, επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις» και εξέφρασαν την θλίψη και τη συγκίνηση για τον «απροσδόκητο θάνατο του ευπατρίδη και αγωνιστή για το Βορειοηπειρωτικό και τα άλλα εθνικά μας θέματα Θεοχάρη Παππά.

«Το λεξιλόγιό μου είναι πολύ φτωχό για να περιγράψει την θλίψη και τη συγκίνηση των συγγενών, των φίλων και των Ηπειρωτών της Νέας Υόρκης. Ο Χάρης, όπως τον αποκαλούσαν οι περισσότεροι, διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα του, για το φιλότιμο και για την αγάπη για την οικογένεια, την ομογένεια, την Ήπειρο και την Βόρειο Ήπειρο. Άνηκε στο Εμείς που έλεγε και ο Μακρυγιάννης και ήταν πάντα παρών έτοιμος να προσφέρει χείρα βοήθειας σε όσους είχαν ανάγκη. Υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση την Αδελφότητα των Αργυροχωριτών και προσέφερε το δικό του πετραδάκι στην λαμπρή ιστορία των Ηπειρωτών της Νέας Υόρκης και της Αμερικής», πρόσθεσε ο κ. Ευθύμιος Ππαππάς.

Ο Θεοχάρης Παππάς με την σύζυγό του Φωτεινή και τα παιδιά τους Χαράλαμπο και Πηνελόπη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα τελεστεί το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουνίου 2020 και ώρα 9.00 π.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στη διεύθυνση 196-10 Northern Blvd, Flushing, N.Y., 11358. Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο κοιμητήριο Nassau Knolls Cemetery & Memorial Park στη διεύθυνση 500 Port Washington Blvd, Port Washington, NY 11050.

Τόσο η νεκρώσιμη ακολουθία, όσο και ο ενταφιασμός του, λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων  για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού θα λάβουν χώρα σε στενό οικογενειακό περιβάλλον.

 Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Φωτεινή το γένος Μπάρκα, τα παιδιά του Χαράλαμπο και Πηνελόπη, τα αδέλφια Γιώργο και Κωνσταντίνα Παππά, Θανάση Παππά, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ, στην Ελλάδα και στην Βόρειο Ήπειρο.

Ο Θεοχάρης Παππάς με τον γιο του Χαράλαμπο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 23 Μαϊου 1940 στο ακριτικό χωριό Αργυροχώρι νομού Ιωαννίνων. Οι γονείς του Χαράλαμπος και Πηνελόπη έκαναν όνειρα για τους ίδιους και για τον Θεοχάρη, αλλά η χαρά και τα όνειρά τους έμειναν μεσοδρομίς. Ο πρόωρος θάνατος της Πηνελόπης βύθισε σε πένθος την οικογένεια και ο Θεοχάρης στερήθηκε νωρίς το χάδι της μάνας και του πατέρα του.

Λόγω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου μεγάλωσε ορφανός. Ο πατέρας του μετά από αρκετά χρόνια παντρεύτηκε εκ νέου με την Αλεξάνδρα με την οποία έφεραν στον κόσμο τρία αγόρια, τον Δημήτρη (αείμνηστο), τον Γιώργο και τον Θανάση. Αν και ο Θεοχάρης μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, εν τούτοις η αγάπη για τον πατέρα και τη νέα του οικογένεια υπήρξε κινητήρια δύναμη σε όλη του την ζωή με συνέπεια ελάχιστοι να γνωρίζουν ότι ήταν ετεροθαλή αδέλφια.

Το 1964 ο Θεοχάρης Παππάς αποφάσισε να έλθει για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη και η Αδελφότητα Αργυροχωριτών αποτέλεσε την δεύτερη μεγαλύτερη οικογένειά του.

Ο Θεοχάρης Παππάς και η σύζυγός του Φωτεινή την ημέρα της αποφοίτησης της Πηνελόπης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Εργάστηκε για τρεις περίπου δεκαετίες στις γούνες, στο κατάστημα των αδελφών του και στη συνέχεια εργάστηκε συντηρητής σε δημόσιο σχολείο.

Το 1969 κατά την διάρκεια των διακοπών του στην ιδιαίτερή του πατρίδα γνωρίστηκε με την Φωτεινή το γένος Μπάρκα που κατάγονταν από το Ορεινό νομού Ιωαννίνων και στις 24 Αυγούστου 1969 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Δύο περίπου μήνες μετά τον γάμο τους ήρθε και η Φωτεινή στις ΗΠΑ και απέκτησαν το δικό τους σπιτικό στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια. Η Φωτεινή εργάζονταν μαγείρισσα στα σχολεία και μεριμνούσε για την οικογένειά τους

Ο Θεοχάρης Παππάς την ημέρα του γάμου του με την Φωτεινή το γένος Μπάρκα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά τον Χαράλαμπο (Bobby) και την Πηνελόπη, τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους.

Τόσο ο Χαράλαμπος, όσο και η Πηνελόπη  είναι ιατρικοί τεχνικοί ακτινολόγοι σε Μαγνητικό Τομογράφο (MRI) και σε Ακτινολογικό, αντίστοιχα.

Τις δύο πρώτες δεκαετίες η οικογένεια Παππά διέμεινε στην Αστόρια και στην συνέχεια μετακόμισε στο Φλάσινγκ πλησίον της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Τα τελευταία χρόνια διαμένουν στο Ντάγκλαστον του Κουίνς.

Ο Θεοχάρης Παππάς με την σύζυγό του Φωτεινή. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο Weill Cornell Medicine Myeloma Center στη διεύθυνση 425 East 61st Street, 8th Floor, New York, NY 10065 (https://www.myelomacenter.org/contact-us )

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγό του, στα παιδιά και στους λοιπούς συγγενείς. Αιωνία του η μνήμη.

Ο Θεοχάρης Παππάς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

  1. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του
    Καλό παράδεισο Θεωχαρη
    Αιώνια του η μνήμη .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.