Για προσωπικούς λόγους αποσύρεται από την Κοινότητα του Ευαγγελισμού ο π. Χρυσόστομος

0
205
Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος στην διάρκεια της Αποκαθήλωσης την Μεγ. Παρασκευή, στο ναό του Ευαγγελισμού, στο Μανχάταν. / Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε στους πιστούς και τα μέλη της ιστορικής Κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάταν η ανακοίνωση της αποχώρησης μετά από οκτώ παραγωγικά χρόνια, από την θέση του προϊσταμένου του αγαπητού και δραστήριου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που μετά την ανακοίνωση της «ξαφνικής» αυτής αλλαγής, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το ρεπορτάζ των «Αναμνήσεων» εξέφρασαν δικαιολογημένα, την απορία τους για την συγκυρία της αλλαγής.

Οι «Αναμνήσεις» επικοινώνησαν με τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και ενημερώθηκαν για τους λόγους της αλλαγής.

Όπως μας διαβεβαίωσε, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που θα συμβάλει στην γενικότερη εικόνα του Αρχιμανδρίτη, ο οποίος είναι ένας απο τους πιο συμπαθείς κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος στην διάρκεια της Αποκαθήλωσης την Μεγ. Παρασκευή, στο ναό του Ευαγγελισμού, στο Μανχάταν. / Φωτογραφία: ETA PRESS

Προέρχεται άλλωστε από Οικογένεια κληρικών, αφού και ο αείμνηστος σήμερα Πατέρας του είχε υπηρετήσει την Εκκλησία από την θέση του ιερέα για πολλά χρόνια, ενώ και ο αδερφός του Ααρόν είναι ιερέας και υπηρετεί σε κοινότητα στο Harrisburg της Πενσιλβάνια.

Συγκεκριμένα  ο π. Χρυσόστομος ανακοίνωσε ο ίδιος τον λόγο της αλλαγής, που δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι θα συνεχίσει τις σπουδές του στην ελληνική γλώσσα, για ένα χρόνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

«Ήταν», δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος στις «Αναμνήσεις», επιθυμία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, να παρακολουθήσω για ένα χρόνο μαθήματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να βελτιώσω σημαντικά τις γνώσεις μου στην ελληνική γλώσσα. Όπως είναι γνωστό ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι και βοηθός καθηγητής (Associate Professor) από το 2011, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στον τρόπο που έγινε η αλλαγή του ιερατικού προϊσταμένου, ο Αρχιμανδρίτης, επεσήμανε ότι όντως στην αρχή το Κοινοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την δυσφορία του, ωστόσο συμπλήρωσε ότι, όπως και στην αρχή έτσι και τώρα υποστηρίζουν τον ίδιο και συμπαραστέκονται στο έργο του.

Ένα έργο που πράγματι, λίγοι ιερείς μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν φέρει εις πέρας.

Όχι μόνο όσον αφορά τον ίδιο το ναό, όπου με μεθοδικότητα και σχέδιο, άλλαξε η όψη του, (χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί ο ιστορικός του χαρακτήρας), ανακαινίστηκαν όλες οι αίθουσες, έγινε μια αλλαγή της εικόνας, από το παλιό μοτίβο, που γνώριζαν οι παλαιότεροι των ενοριτών σε μια πιο σύγχρονη εικόνα, όπου, όλοι οι πιστοί, ακόμα και στις συνθήκες Πανδημίας του κορωνοϊού, που βιώσαμε φέτος, να μπορούν να προσευχηθούν με ηρεμία και ψυχική γαλήνη.

Οι «Αναμνήσεις» είχαν αναφερθεί με λεπτομέρειες σε παλιότερο ρεπορτάζ, στις αλλαγές και στην σημαντική αποστολή διάσωσης του μοναδικού εκκλησιαστικού οργάνου που υπήρχε εντός τα ναού και που μεταφέρθηκε ως δωρεά με επιμέλεια σε πανεπιστήμιο των νοτίων πολιτειών.

Στην ερώτησή μας, πώς αισθάνεται που αποχωρεί μετά από οκτώ χρόνια διακονίας, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος τόνισε ότι «είμαι πολύ περήφανος για την άνοδο και την πρόοδο της Κοινότητας του Ευαγγελισμού.

«Ήταν», είπε, «το αποτέλεσμα μιας υπέροχης και αγαστής συνεργασίας των ενοριτών με τον πνευματικό τους πατέρα». «Νοιώθω λύπη», υπογράμμισε, «αλλά είμαι βέβαιος ότι ο νέος ιερέας, ο π. Σωτήριος Μιχαλάτος, θα είναι ένας δυναμικός ιερέας, ένα πολύτιμο «περιουσιακό» στοιχείο για την Κοινότητα».

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος αναφερόμενος στον λόγο της αποχώρησής του επεσήμανε στις «Αναμνήσεις» ότι είναι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέλαβε αλλά και για την πίστη που έδειξε στον ίδιο να του επιτρέψει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Θεσσαλονίκη για τον επόμενο χρόνο.

Σχετικά με το ζήτημα των εργασιών ανακαίνισης του ιερού ναού, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος επεσήμανε ότι όλα τα έργα τα οποία έγιναν είτε ολοκληρώθηκαν ήδη, είτε θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα. Ενώ, συμπλήρωσε και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που δρουν εντός της Κοινότητας είναι δυνατοί και δραστήριοι και το έργο τους θα συνεχιστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Oπως είχαμε προαναγγείλει η τελευταία Θεία λειτουργία του Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομου θα λάβει χώρα την Κυριακή 29 Αυγούστου, στον ναό του Ευαγγελισμού. Θα ακολουθήσει η αποχαιρετιστήρια δεξίωση στην αίθουσα «Δήμας» της Κοινότητας.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.