ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Στυλιανός Βολικάκης (Stilianos Volikakis) το πρωί του Σαββάτου, 28 Μαρτίου 2020, έχασε την τελευταία του πνοή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου NYU Health Brooklyn, όπου εισήχθη την Τρίτη μετά την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του λόγω του κορωνοϊού.

O γιος του Κώστας Βολικάκης χθες, Σάββατο και λίγες ώρες μετά τον θάνατο του πατέρα του άνοιξε λογαριασμό στο www.gofundme.com για την συγκέντρωση χρημάτων για κάλυψη των νοσηλείων και των εξόδων της κηδείας και μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί 52 δωρητές οι οποίοι προσέφεραν στο συνολικό ποσό των $7.195.00.

Ο Στυλιανός Βολικάκης είναι το τέταρτο επιβεβαιωμένο θύμα της ομογένειας από τον κορωνοϊό στην Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης. Προηγήθηκαν οι θάνατοι του 93χρονου παλαίμαχου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Γεωργίου Πόσσα (George Possas) στις 16 Μαρτίου 2020, του 60χρονου πρώην προέδρου του Συλλόγου Δραμινών Αγία Βαρβάρα Αβραάμ Καλτσά (Abraham James Kaltsas) την Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, ενώ το πρωινό της Παρασκευής, 27 Μαρτίου 2020 του εστιάτορα Ανδρέα Κουτσουδάκη σε ηλικία 59 ετών.

Ο Στυλιανός Βολικάκης με την σύζυγό του Ευγενία, τις κόρες Κατερίνα και Άννα, τα εγγόνια και τον Ηλία Ρομανά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.

Ο αριθμός των ομογενών που ηττήθηκαν από τον κορωνοϊό είναι σαφώς μεγαλύτερος. Την Πέμπτη 26 Μαρτίου απεβίωσε στην Αστόρια σε ηλικία 38 ετών ο ομογενής Κωνσταντίνος Σμαράγδας. Ο θάνατός βάσει των πρώτων ενδείξεων οφείλεται σε μαζική καρδιακή προσβολή, η οποία δεν αποκλείεται όμως να οφείλεται και στον πανικό και στα παρεμφερή νοσήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Στυλιανός Βολικάκης, όπως επεσήμανε η κόρη του έπασχε από ασθένεια του πνεύμονα και την Κυριακή, 15 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά την χοροεσπερίδα της Κρητικής Φιλοξενίας του Στάτεν Αϊλαντ αισθάνθηκε αδιαθεσία και το απόγευμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο NYU Health Brooklyn.

Όταν εισήχθη στη Νέα Υόρκη δεν υπήρχαν τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά οι θεράποντες ιατροί από την πρώτη στιγμή υποψιάστηκαν για τον κορωνοϊό. Την Πέμπτη υποβλήθηκε στο τεστ και την Κυριακή αποδείχτηκε και επίσημα πλέον ότι ήταν θετικός στον κορωνοϊό.

Ο Στυλιανός Βολικάκης με την σύζυγό του Ευγενία, τον Ηλία Ρομανά, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.

Θετικοί στον κορωνοϊό ήταν και η σύζυγός του Ευγενία, η οποία έχει ήδη αναρρώσει και ο 74χρονος Ηλίας Ρομανάς, ο οποίος διαμένει στο ίδιο κτίριο και ο οποίος νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο του Μανχάταν.

Η Άννα Βολικάκη – Κοκκίνη, η οποία ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με την υγεία του γονέων της, διότι είναι εντολοδόχος (Proxy) μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν από τις πιο δύσκολες τις ζωής της και των αδελφών της διότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον ασθενή σύζυγο, πατέρα και παππού.

«Δεν επέτρεπαν κανέναν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά την επιμονή μου επέτρεψαν μόνο σε μένα να τον επισκεφτώ μια μέρα και είδα ότι όσο ήμουν εκεί το οξυγόνο του πατέρα μου ανέβηκε αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα εξέλθει από τον αναπνευστήρα. Οι ασθενείς οι οποίοι εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι αποκλεισμένοι από το οικογενειακό τους περιβάλλον και η κατάστασή τους επιβαρύνεται περισσότερο. Μη ξεχνάμε ότι η αισιοδοξία και η ψυχολογική υποστήριξη αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της ιατρικής στην αντιμετώπιση των ασθενειών», επεσήμανε η κ. Κοκκίνη.

Ο Σήφης Δαμανάκης, αριστερά, ο Στυλιανός Βολικάκης, κέντρο και ο Ηλίας Ρομανάς το περασμένο Πάσχα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.

Ερωτηθείσα για την κηδεία του πολυαγαπημένου της πατέρα επεσήμανε ότι θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη είτε την Τετάρτη στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πίσκαταγουέι της Νέας Ιερσέης.

Ο Στυλιανός Βολικάκης γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 1949 στα Χανιά της Κρήτης όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του, Κώστας Βολικάκης και Άννα το γένος Μαροπάκη έφεραν στον κόσμο έξι παιδιά και συγκεκριμένα τους Παυλή, τον Νικόλαο, την Βούλα, τον Μανούσο, την Άρτεμις και τον Στυλιανό και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο αείμνηστος ήρθε στη Νέα Υόρκη to 1974 σε ηλικία 24 ετών, εγκαταστάθηκε στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και εργάστηκε όλη του τη ζωή στις οικοδομές.

Ο Στυλιανός Βολικάκης με τις κόρες του Κατερίνα, αριστερά, και την Αννα Κοκκίνη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.

Στις 17 Ιανουαρίου 1976 παντρεύτηκε με την εκλεκτή της καρδιάς του Ευγενία το γένος Ματσαμάκη με την οποία έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά, τον Κώστα, την Άννα, τον Μανώλη, τον Νικολή και την Κατερίνα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Ευγενία το γένος Ματσαμάκη, τα παιδιά Kώστα,  Άννα και Γιώργο Κοκκίνη, Μανώλη Βολικάκη, Νικολή Βολικάκη, Κατερίνα και Horacio Mendez, τα εγγόνια Ελένη και Χριστάκη Κόκκινη, τα δίδυμα Στέλιο και Ευγενία Mendez, τις αδελφές Βούλα και Άρτεμις, τους κουνιάδους Γιάννη, Μανωλία, Μανώλη και Ελευθερία, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία και ο ενταφιασμός του, λόγω των περιοριστικών μέτρων, θα λάβει χώρα μόνο παρουσία της οικογένειας. 

Ο Στυλιανός Βολικάκης με τα εγγόνια και τον Ηλία Ρομανά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Στυλιανός Βολικάκης την ημέρα του γάμου του με την Ευγενία. Από αριστερά διακρίνονται οι Χαρίλαος Μανωλιά Χαβερδάκη, Μανώλης και Ελένη Ματσαμάκη,Ευγενία και Στυλιανός Βολικάκης, Κατίνα και Γιάννης Ματσαμάκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Συλιανός Βολικάκης με τα παιδιά του, Αννα στην αγκαλιά, Κατερίνα, τον Νίκο (κέντρο) και τον Μανώλη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Στυλιανός Βολικάκης με την σύζυγό του Ευγενία και τα παιδιά του την ημέρα του γάμου της Κατερίνας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Στυλιανός Βολικάκης με την σύζυγό του Ευγενία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Στυλιανός Βολικάκης με την σύζυγό του Ευγενία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Στυλιανός Βολικάκης με τα εγγόνια του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Στυλιανός Βολικάκης με τα εγγόνια του Ελένη και Χριστάκη Κοκκίνη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Στυλιανός Βολικάκης με την σύζυγό του Ευγενία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Στυλιανός Βολικάκης με την σύζυγό του Ευγενία και την κόρη του Άννα την ημέρα των 70ών γενεθλίων του. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.
Ο Θοδωρής Κοκκίνης, αριστερά και ο Στυλιανός Βολικάκης, κατά τη διάρκεια του χορού της Κρητικής Φιλοξενίας του Στάτεν Αϊλαντ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας Βολικάκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.