ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Χιώτες από τη Νέα Υόρκη και από τις άλλες περιοχές της Αμερικής συνδύασαν τις θερινές διακοπές τους με την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στην μυροβολό Χίο και τις τελευταίες ημέρες ασχολούνται με τις λεπτομέρειες των συναντήσεων και των επισκέψεων του κ. Ελπιδοφόρου.

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναμένεται να αφιχθεί στην Χίο το απόγευμα του Σαββάτου, 3 Σεπτεμβρίου 2022, και θα αναχωρήσει το πρωί της Τετάρτης 7ης Σεπτεμβρίου 2022 με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Αν και η επίσκεψή του θεωρείται «ιδιωτική», εν τούτοις στην πράξη πρόκειται για μια ομογενειακή επίσκεψη, καθώς τόσο η οργανωτική Επιτροπή, όσο και η Ένωση Ομογενών Χίου και ο πρόεδρός της και συνάμα αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουρνιάς έχουν καταρτίσει ένα εντατικό και πολύ απαιτητικό πρόγραμμα.

Το πρωί της Κυριακής, 4 Σεπτεμβρίου 2022, ο κ. Ελπιδοφόρος θα χοροστατήσει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Καλλιμασιά και αμέσως μετά θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Χίων Πατριαρχών επίσης στην Καλλιμασιά.

Η Χίος, ως γνωστόν,  είναι γενέτειρα τριών Οικουμενικών Πατριαρχών και συγκεκριμένα του Ιωακείμ του Β ́ [Κοκκώδης] (1860-1863, με δεύτερη πατριαρχεία 1873-1878), του Ιωακείμ ο Δ ́ [Κρουσουλούδης] (1884-1886) και του Κωνσταντίνου του Ε ́ [Βαλιάδης] (1897-1901).

Το βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα παραθέσουν προς τιμή του η Αγγελική Φράγκου και άλλοι εφοπλιστές.  

Το πρωί της Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου 2022, (11.00 π.μ.) θα παραστεί στην ειδική τελετή, που θα γίνει στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, όπου θα αναγορευτεί επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι ομογενείς σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τη παιδιά της Κιβωτού Αιγαίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην τελετή αναμένεται να παραστούν ο ομογενής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, εκπρόσωποι των πολιτικών και πολιτειακών αρχών, καθώς επίσης και ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, κ. Μάρκος.

Το πρωί της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από ομογενείς, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού Αιγαίου στο Αίπος της Χίου. Αν και τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και οι ομογενείς κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, εν τούτοις πληροφορίες των «Αναμνήσεων αναφέρουν ότι αυτή την φορά θα πάνε «με δώρα και τα χέρια γεμάτα» που λέει και ο λαός.

Η προ ενός έτους επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου στην Κιβωτό, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», ήταν άκρως συγκινητική και ο κ. Ελπιδοφόρος και οι ομογενείς που τον συνόδευαν υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν για να ευεργετήσουν το ίδρυμα.

Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα των επισκέψεων της Τρίτης κατέχει το γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του Αρχιεπισκόπου η ‘Ενωση Ομογενών Χίου.

Προ ενός έτους ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε πολλά χωριά της Χίου και όταν επιστρέψαμε πολλοί αναγνώστες των «Αναμνήσεων» ρωτούσαν εάν πήγαμε και στο δικό τους το χωριό, διότι ήθελαν ο Αρχιεπίσκοπος να γνωρίσει τα χωριά και να δει από κοντά την προσφορά των ομογενών στον τόπο τους.   

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Μετά το σούσουρο που έγινε με τα βαπτίσια
  του ομοφυλόφιλου ζεύγους στη βουλιαγμένη
  κάποιοι ετερόφωτοι…. που διψούν για φώς…..
  για κάποιο λόγο σχεδίασαν αυτήν την
  επίσκεψη για να επισκιάσουν το ΣΟΥΣΟΥΡΟ.
  Ο αείμνηστος καθηγητής μου φιλόλογος
  Δημήτρης Παπαζής πολύ συχνά έλεγε:
  “ Όμοιος ομοίω αεί πελάζειν “

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.