Επιμορφωτική διημερίδα για την διδασκαλία της Ελληνικής σε δίγλωσσα περιβάλλοντα

Στιγμιότυπο από την διάλεξη της Κωνσταντίνας Ηλιοπούλου με θέμα: "Προτάσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης σε διαφοροποιημένα περιβάλλοοντα μάθησης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο ΤΗΜΕΝΟΣ, το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και το Γραφείο του Συντονιστή Παιδείας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά την Παρασκευή και το Σάββατο, 20 και 21 Μαΐου 2022, διοργάνωσαν την επιμορφωτική διημερίδα με θέμα: «Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Δίγλωσσα Περιβάλλοντα: Πρακτικές ανάπτυξης γλωσσικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων».

Στην διημερίδα συμμετείχαν οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και Κορυτσά, Δημήτρης Σαχαρίδης και Μαγδαληνή Νικολάου, αντίστοιχα, καθώς επίσης και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, κ. Στέλλα Κοκόλη.

Η διημερίδα λόγω της πανδημίας έλαβε χώρα διαδικτυακά και παρείχε την δυνατότητα σε πολλούς δασκάλους από την Βόρειο Ήπειρο και τον κόσμο να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Ιορδανίδης,

Τον συντονισμό της διημερίδας ανέλαβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία η κ. Αναστασία Ελισαίου, γενική Γραμματέας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου ΤΗΜΕΝΟΣ.

Η διημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επίσημων προσκεκλημένων.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Ιορδανίδης, συνεχάρη τους διοργανωτές αυτής της διημερίδας και τόνισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα εξωστρέφειας του Πανεπιστήμιου και του γενικότερου ενδιαφέροντός του για την επιμόρφωση των δασκάλων που διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στην Βόρειο Ήπειρο και σε όλον τον κόσμο.

Η γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Μαγδαληνή Νικολάου.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της γενικής Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά, κ. Μαγδαληνής Νικολάου και του γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Δημήτρη Σαχαρίδη.

Ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας, αναπληρωτής Καθηγητής, του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού αναφέρθηκε στα προγράμματα του Κέντρου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την καθηγήτρια Ελένη Γρίβα συνεχίζεται και τα αποτελέσματα είναι ορατά.

Η κ. Λευκοθέα Κάτσενου, αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά και υπεύθυνη συντονισμού αναφέρθηκε στο έργο των δύο ομώνυμων σχολείων «Όμηρος» στην Κορυτσά και στην Χειμάρρα.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Δημήτρης Σαχαρίδης.

Η κ. Ελένη Γρίβα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, στο ΠΔΜ, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας, Παν. Ερευνητικό Κέντρο ΤΗΜΕΝΟΣ, αναφέρθηκε στα διαδικτυακά σεμινάρια που διοργανώθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη συνεχάρη τους διοργανωτές αυτής της διημερίδας και εστίασε την προσοχή της στο τιτάνιο έργο που επιτελεί ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας ως προέδρου του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και στον ρόλο των ελληνικών σχολείων στην Κορυτσά, στην Χειμάρρα και στο Αργυρόκαστρο.

Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας εστιάστηκαν στις πρακτικές ανάπτυξης Γλωσσικών Δεξιοτήτων, ενώ της δεύτερης ημέρας στις πρακτικές ανάπτυξης Διαπολιτισμικών Δεξιοτήτων.  

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη.
Η κ. Ελένη Γρίβα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, ΠΔΜ, Δ/ντρια του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας, Παν. Ερευνητικό Κέντρο ΤΗΜΕΝΟΣ
Ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας, αναπληρωτής Καθηγητής, του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού
Η κ. Λευκοθέα Κάτσενου, Αν / Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κορυτσά και υπεύθυνη συντονισμού.

Η κ. Αναστασία Ελισαίου, συντονίστρια και συνάμα Γεν. Γραμματέας Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου ΤΗΜΕΝΟΣ.
-Advertisement-


1 COMMENT

  1. Ας δημοσιευσουν τα ιδρυματα ελληνικης γλωσσας στις ΗΠΑ ενα προγραμμα διδσκαλιας με τα καταλληλα βιβλια και υ tube video ωστε καθε γονιος να μπορει να τα χρησιμοποιει για να διδασκει ελληνικα στα παιδια του οταν και οποτε ευκαιρει.taellinikamou ψηφιακοσχολειο,zouzounia, greekfairytales,easygreek και ελληνικακαρτουνς στο υ tube βοηθουν σε αυτο τα παιδια να μαθαινουν ευχαριστα ελληνικα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.