Επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία για τη Γενοκτονία στην Παναγία Σουμελά του Νέου Κόσμου

Το παρεκκλήσιο της Παναγίας Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορτν της Νέας Ιερσέης, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – Το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά καλεί την ομογένεια να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης που θα διοργανώσουν στην Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο το βράδυ του Σαββάτου, 18 Μαϊου 2019.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τον Εσπερινό και την Επιμνημόσυνη Δέηση που θα τελέσει ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Paramus της Νέας Ιερσέης, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος στο παρεκκλήσιο της Παναγίας Σουμελά στη διεύθυνση 253 Marshall Hill Road, West Milford, NJ 07480.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η τελετή έπαρσης της σημαίας, η κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο, οι προσφωνήσεις των επισήμων και η ομιλία του καθηγητή Κυριάκου Στ. Χατζηκυριακίδη, της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν το Σάββατο στην Παναγία Σουμελά αποτελούν συνέχεια των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά τους τελευταίους μήνες και οι οποίες κορυφώθηκαν με τις παρελάσεις της ομογένειας της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφειας οι οποίες ήταν αφιερωμένες στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας.

Εκδηλώσεις όπως αυτές που θα διοργανώσουμε το Σάββατο μας παρέχουν τη δυνατότητα να προσευχηθούμε στη θαυματουργό εικόνα και συνάμα να ανανεώσουμε την υπόσχεση που έχουμε δώσει από κοινού ως ποντιακός ελληνισμός και κατ’ επέκταση ως ομογένεια της Αμερικής για τη συνέχιση του αγώνα για την προβολή και αναγνώριση της Γενοκτονίας.  

«Η δική μας η γενιά έχει τριπλό χρέος, πρώτο να διδάξει στις νεότερες γενιές την ιστορία του Πόντου και τη Γενοκτονία, δεύτερο, να εντείνει τον αγώνα για την αναγνώριση από όλον τον κόσμο και από την ίδια την Τουρκία της Γενοκτονίας και, τρίτο, να μετατρέψει την Ποντιακή Γη στο Νέο Κόσμο σε ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο και σε έναν χώρο στον οποίο θα αποθησαυρίζονται τα δάκρυα, οι αναστεναγμοί, τα κειμήλια, οι ελπίδες και οι αγώνες τεσσάρων γενεών.

Η Βασιλική Τσανακτσίδου και ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, κατά τη διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Χρέος μας είναι να μετατρέψουμε την Ποντιακή Γη σε έναν χώρο στον οποίο θα μελετηθεί και θα καταγραφεί η ιστορία των Ποντίων της Αμερικής και η οργανωμένη δράση, η οποία συμπληρώνει έναν περίπου αιώνα», συμπλήρωσε.

Ο Δρ. Βασιλειάδης μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων καθώς επίσης και μέσω της ανάρτησης στο Facebook του Ιερού Ιδρύματος καλεί τους ομογενείς να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης που θα διοργανωθούν στην Ποντιακή Γη και την Κυριακή σε όλη την επικράτεια και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Στα πλαίσια της 100ης Επετείου της Γενοκτονίας που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός και με σκοπό να προβάλλουμε και να προωθήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας και συνάμα να τιμήσουμε τη μνήμη των 353.000 Ρωμιών του Πόντου που υπέστησαν το φρικαλέο έγκλημα της γενοκτονίας αλλά και των χιλιάδων ηρωικών αγωνιστών του Πόντου, το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά σας προσκαλεί στην Ιερά Μονή και το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στη διεύθυνση 253 Marshall Hill Road, West Milford, NJ 07480 το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 στις 7:00 μμ όπου θα τελεσθεί Εσπερινός και Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων Αδελφών μας και θα ακολουθήσουν έπαρση σημαιών, καταθέσεις στεφάνων, χαιρετισμοί επισήμων προσκεκλημένων και άλλες εκδηλώσεις.

Οι ομογενείς ενώ προσκυνούν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τον Εσπερινό, ως εκπρόσωπος του οικείου σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας, κ. Ευαγγέλου, θα τελέσει ο Αιδεσιμότατος π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος.

Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προσφερθούν καφές, αναψυκτικά και επιδόρπια. Σας περιμένουμε όλους.

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της Γενοκτονίας αναφέρει:

«Η Γενοκτονία δεν είναι

…. απλά ένα θέμα για κάποια έκθεση ιδεών ή για μια εκδήλωση
… μια κακή πολιτική επιλογή ή πρακτική
… ένα ιστορικό γεγονός που καταγράφεται ή και παραλείπεται 
… μια παράπλευρη απώλεια σε κάποια στρατιωτική επιχείρηση

Η Γενοκτονία είναι το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά λαών, εθνικών ομάδων, εθνοτήτων, μειονοτήτων, θρησκευτικών ομάδων…

Τα θύματα της Γενοκτονίας εξοντώθηκαν γιατί έτυχε ή επέλεξαν οι ίδιοι
… να ανήκουν εθνικά αλλού
… να πιστεύουν σε κάτι άλλο
… να προέρχονται φυλετικά από κάποιον άλλο
… να εντάσσονται κοινωνικά ή πολιτικά σε άλλο χώρο

Οι θύτες κάθε εθνοκάθαρσης (με χείριστη μορφή εθνοκάθαρσης την Γενοκτονία) είναι αιμοσταγή ανθρωποειδή που θέλουν να επιβάλλουν μοναδικότητα, εξαγνισμό, κυριαρχία…

Κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να διεκδικεί τον υπέρτατο τίτλο του ανθρώπου
… αν δεν καταδικάζει και τιμωρεί τους γενοκτόνους,
… αν δεν τιμά και αναγνωρίζει τα θύματα κάθε Γενοκτονίας
… αν δεν προβάλει τον αξιακό του κώδικα για πάταξη κάθε μορφής εθνοκάθαρσης
… αν δεν προστατεύει με κάθε τίμημα την ανθρώπινη ζωή, αν δεν προάγει τον πολιτισμό

Τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και όλα τα θύματα του Ελληνισμού και των χριστιανικών λαών της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέστησαν Γενοκτονία από τους Οθωμανούς, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς γιατί δεν θέλησαν να αλλαξοπιστήσουν, δηλαδή γιατί προτίμησαν να θυσιαστούν για του … Χριστού την Πίστη, την Αγία. Ήταν όλοι τους ιερομάρτυρες και έχουν ήδη καταταχθεί με πολύ σεβασμό στον συναξάρι της ψυχής μας.

Και παράλληλα με τα θύματα, τιμούμε τις ηρωικές μορφές όσων αγωνίστηκαν με την πένα ή το λόγο τους, με το καριοφίλι ή την προσφορά τους για να προστατεύσουν τη Ρωμιοσύνη του Πόντου και να υπηρετήσουν τις υπέρτατες αρχές και αξίες που πρέπει να διέπουν κάθε κοινωνία, κάθε κράτος.

Εμείς οι απόγονοι των Ρωμιών του Πόντου, οι απόγονοι των Κομνηνών και των Υψηλάντηδων, των Γαβράδων και των Μουρούζηδων, του Βασίλ Αγά Ανθόπουλου και του Κοτζα Αναστά Παπαδόπουλου, αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο αρχών και αξιών, για κοινωνίες προόδου και ευημερίας, και πατρίδες ελευθέρων και γενναίων πολιτών. Με την Παναγία Σουμελά στην καρδιά μας και τον πυρρίχιο χορό να σείει τα κορμιά μας:
… προβάλουμε 3000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού του Ελληνισμού του Πόντου 
… διατηρούμε 2000 χρόνια Ορθοδοξίας της Ρωμιοσύνης του Πόντου
… αγωνιζόμαστε για σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, για ελευθερία και δημοκρατία σε κάθε γωνιά της γης 
… απαιτούμε διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας, δικαίωση των θυμάτων και καταδίκη των εγκληματιών.

-Advertisement-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.