Εντάσεις και χημικά στην πορεία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη

0
Στιγμιότυπα από την εμπλοκή των διαδηλωτών με την Αστυνομία. Φωτογραφία: Eurokinissi / Motion Team / Γιώργος Κωνσταντινίδης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. (ΑΜΠΕ) Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης ολοκληρώθηκε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης 24 Απριλίου 2019, η πορεία μνήμης που έγινε στη Θεσσαλονίκη για την 104η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ομάδα ατόμων επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό που «προστάτευε» το προξενείο της Τουρκίας (δύο κλούβες είχαν τοποθετηθεί κάθετα), προτού προλάβει να επέμβει η ομάδα περιφρούρησης. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση.

Πριν από το μικρής έντασης επεισόδιο ο πρόξενος της Τουρκίας είχε αρνηθεί σε τριμελή επιτροπή να θυροκολλήσει ψήφισμα.

Στιγμιότυπα από την εμπλοκή των διαδηλωτών με την Αστυνομία. Φωτογραφία: Eurokinissi / Motion Team / Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Η πορεία μνήμης ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο και ολοκληρώθηκε στην Αγίου Δημητρίου. «Σήμερα είναι τα 104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Πριν από τόσα χρόνια, περίπου 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Ένας από αυτούς ήταν ο παππούς μου», είπε στο makthes.gr η δικηγόρος και μέλος της αρμενικής κοινότητας Πέπι Αν Σουριάν.

Οι Αρμένιοι προτού καταλήξουν στο προξενείο μέσω της Εθνικής Αμύνης, της Τσιμισκή και της Αγίας Σοφίας άφησαν λουλούδια στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Μπροστά δε από τις κλούβες οι συγκεντρωμένοι έψαλαν τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αρμενίας, ενώ νέοι και νέες χόρεψαν αρμενικούς χορούς, προτού αρχίσουν να αποχωρούν από την Αγίου Δημητρίου.

Στιγμιότυπο από το χορό με τον οποίο οι Αρμένιοι απάντησαν στις προκλήσεις. Φωτογραφία: Eurokinissi / Motion Team / Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Στιγμιότυπο από την πορεία. Φωτογραφία: Eurokinissi / Motion Team / Γιώργος Κωνσταντινίδης.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.