Έκτακτος δίσκος και έρανος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τους πυροπαθείς της γενέτειρας

1
87
Ο Αρχιεπίσκοπος ενώ απονέμει τον Σταυρό της Αγίας Σοφιάς στον π. Ηλία Νικολάου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας όλης της ανθρωπότητας στη μάχη για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα, όπως η Τουρκία, η Αλβανία και η Ιταλία, υπογράμμισε στο χθεσινό κήρυγμά του από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στη Φιλαδέλφεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Πρέπει όλοι μας να σηκώσουμε τα μανίκια και να εργαστούμε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εφιάλτη, ζητώντας πάντα τη βοήθεια και το έλεος του Θεού», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. «Σήμερα –συνέχισε- που βλέπουμε να καίγονται τα δάση μας και ο κόσμος όλος, πρέπει να αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον και ενωμένοι να τρέχουμε όλοι μαζί να σβήνουμε τις φωτιές και να προστατεύουμε τη φύση και όχι να μαλώνουμε κάποιες φορές για το ποιος ευθύνεται, γιατί ουσιαστικά όλοι είμαστε υπεύθυνοι».

Οπως επισήμανε: «Σε μια εποχή που οι πάγοι λιώνουν και τα δάση καίγονται, οι θάλασσες φουρτουνιάζουν, τα νερά πλημμυρίζουν τις πόλεις μας και ολόκληρη η φύση διαμαρτύρεται, πρέπει να αναλογιστούμε το κακό που εμείς προκαλέσαμε στη δημιουργία του Θεού, χάριν της δικής μας φιλαυτίας και καλοπέρασης. Όλα αυτά –πρόσθεσε- που κάνουμε εις βάρος της δημιουργίας του Θεού θα επιστρέψουν σε εμάς και θα χάσουμε τα πάντα».

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τον έρανο υπέρ των πυροπαθών της γενέτειρας

Αναρωτήθηκε «τι να κάνουμε την επιστήμη και την τεχνολογία όταν δεν θα έχουμε αέρα να αναπνεύσουμε, νερό να πιούμε και μια σκιά να ξαποστάσουμε;» και τόνισε:

«Αυτό, όμως, που τώρα επείγει είναι να τρέξουμε να σβήσουμε τη φωτιά και να σώσουμε τα σπίτια μας και τα σπίτια των γειτόνων μας και να αισθανθούμε όλοι ότι κανείς δεν είναι μόνος του και ότι ο ένας είναι για τον άλλον».

Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε θαυμαστή την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών που συνδράμουν ο ένας τον άλλον στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. «Αναλογιστείτε πόσοι λαοί και πόσα κράτη έσπευσαν να βοηθήσουν τη μητέρα πατρίδα μας, την Ελλάδα. Αυτή είναι η αδελφότητα μεταξύ των λαών, αυτή είναι η ανθρώπινη αρετή, η ανθρώπινη συμπαράσταση, που υπερβαίνει διαφορετικά ‘πιστεύω’ και διαφορετικές αντιλήψεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ξεκινάει άμεσα εκστρατεία ενίσχυσης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τη δημιουργία ειδικού ταμείου. Κάλεσε, μάλιστα, όλους τους πιστούς της Εκκλησίας στην Αμερική να συγκεντρώσουν «ως Ελληνοαμερικανοί και Ορθόδοξοι όλη τη βοήθεια που χρειάζεται, όπου απαιτείται, τόσο για το σπίτι μας στην Καλιφόρνια όσο και για το σπίτι του πατέρα μας στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα μας».

Τέλος, εξήρε την αυταπάρνηση όλων των πυροσβεστών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των απλών αγροτών και των εθελοντών που παλεύουν ηρωικά νυχθημερόν με τις φλόγες για να σώσουν την πατρίδα μας, την Ελλάδα, και κάλεσε όλους να προσευχηθούμε στον Θεό ώστε να δώσει τη θεραπεία του και να βοηθήσει αυτούς τους ήρωες στον αγώνα τους.

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Συγχαρητήρια Σεβασμιώτατε ωραία πρωτοβουλία,
  η ίδια πρωτοβουλία υπήρξε και στίς πυρκαγιές της
  Ηλείας πριν αρκετά χρόνια από τον Αρχιεπίσκοπο
  Δημήτριο , μαζεύτηκαν περίπου επτά εκατομμύρια
  και ακόμη δεν γνωρίζουμε που πήγαν.
  Εάν δεν υπάρξει σωστή ενημέρωση η καχυποψία
  θα είναι το μεγάλο εμπόδιο για την επιτυχία του
  εράνου. Την περασμένη Κυριακή βγήκαν στις
  Εκκλησίες δίσκοι για τους πυρόπληκτους.
  Απαιτούμε να ενημερωθούμε λεπτομερώς, πόσα
  μάζεψε η κάθε κοινότητα και σε ποιόν τα έστειλε.
  Όταν δε ολοκληρωθεί ο έρανος απαιτούμε να
  δημοσιευθούν αναλυτικά τα ποσά που εισπράχθηκαν από κάθε κοινότητα και μεμονωμένα άτομα αν υπάρχουν καθώς και
  το τελικό ποσό που θα αποσταλεί και που θα
  αποσταλεί.Αν κάποιο άτομο δεν επιθυμεί να
  δημοσιευθεί το όνομά του θα βάλλετε το ποσόν
  και δίπλα την λέξη ανώνυμος.
  Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα.
  Οι καλοί λογαριασμοί γίνονται οι καλύτεροι
  κήρυκες της επιτυχίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.