Εκδηλώσεις μνήμης για την 569η επέτειο της Άλωσης στο Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς (βίντεο)

0
131
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Δρ. Δέσποινας Αφεντούλη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς  την Κυριακή, 29 Μαϊου 2022, τίμησε την μνήμη των πεσόντων και των θυμάτων της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453 με μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες ξεκίνησαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και ολοκληρώθηκαν με το γεύμα που παρατέθηκε στην κοινοτική αίθουσα.

Στις εκδηλώσεις παρέστη και μια αντιπροσωπεία του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον πρόεδρο Πρόδρομο Κατσαντώνη.

Η εν λόγω κοινότητα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι μια από τις ιστορικές κοινότητες της Νέας Υόρκης, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια βιώνει μια ελπιδοφόρα περίοδο αναγέννησης.

Αν και το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή έχει ήδη αποψιλωθεί, εν τούτοις η κοινότητα έχει ήδη καταγράψει τις πρώτες επιτυχίες οι οποίες πιστώνονται στον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας, π. Γεδεών Βαρύτιμο, στην πρόεδρο Αμαλία Μπουρνιά, στον πρώην πρόεδρο Φώτη Γερασόπουλο και στο συμβούλιο.

Η πρόεδρος της κοινότητας Αμαλία Μπουρνιά ανέφερε ότι η 29η Μαϊου είναι ημέρα μνήμης τόσο για την ομογένεια και τον απανταχού ελληνισμό γιατί αποτίουμε φόρο τιμής στους πεσόντες προγόνους μας και όσο και για την ίδια την Αμερική διότι τιμούμε την μνήμη των Πεσόντων όλων των πολέμων της Αμερικής.

Εκτενή αναφορά έκανε στα εν εξελίξει έργα για την αγιογράφηση και την ανακαίνιση του ναού, καθώς επίσης στα μαθήματα Βυζαντινής Αγιογραφίας, τα οποία παραδίδονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς επίσης και την επαναλειτουργία του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου.

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Γεδεων Βαρύτιμος, Γρηγόρης Μανινάκης, αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, Αρχιεπόσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ένας πόθος και ένα όραμα έχει ήδη λάβει σάρκα και οστά και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματα.  Η κ. Μπουρνιά κάλεσε τους ομογενείς να εγγράψουν τα παιδιά και τα εγγόνια στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο.

Διευκρίνισε ότι τα επιτεύγματα αυτά οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες όλων των στελεχών και των μελών. Εξήρε την προσφορά του αντιπροέδρου Κώστα Κουτσοθανάση και κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο και τον π. Γεδεών Βαρύτιμο να του προσφέρουν ένα αναμνηστικό δώρο.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία ανέπτυξε την ομιλία με τίτλο  «Εάλω η Πόλις» και η οποία κατάφερε να αγγίξει τις λεπτές χορδές της ψυχής των ομογενών και να καθηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στον ρόλο του Βυζαντίου ως πολιτισμού και εστίασε την προσοχή στους λόγους για τους οποίους μνημονεύουμε τις επετείους, όπως την σημερινή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

 «Η μνήμη έχει πρωτίστως τον χαρακτήρα της τιμής γι αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία. Η μνήμη έχει και έννοια τού να διδασκόμαστε, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι. Με αυτά τα δύο στοιχεία, τα οποία είναι εξόχως εποικοδομητικά για το σήμερα, μπορούμε να πορευθούμε στην Αμερική, μαθαίνοντας την τέχνη του Φαναριού της Κωνσταντινούπολης. Από τα χειρότερα δεδομένα, να προσπαθείς με εύστροφο τρόπο να βγάλεις τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή είναι η δύναμη του Ελληνισμού. Βλέπετε σήμερα, ο Άγιος Κωνσταντίνος εδώ στο Τζάκσον Χάιτς και το οικονομικό θέμα τακτοποιεί και ο κόσμος έρχεται και Κωνσταντινοπολίτη προϊστάμενο έχει», επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος.

ΟΙ ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ευλάβεια και κατάνυξη την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που, όπως επεσήμανε, κράτησε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία όρθια.

Αναφερόμενος στις αναφορές στα ΜΜΕ στους δήθεν «τελευταίους Έλληνες της Πόλης» επεσήμανε: «Δεν υπάρχουν τελευταίοι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και δεν θα φύγει ποτέ το Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο π. Γεδεών Βαρύτιμος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τις κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος και ο π.΄Γεδεών Βαρύτιμος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με το κοινοτικό συμβούλιο της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον πρόεδρο και τα στελέχη του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.