ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Εγκάρδια με όλη την σημασία της λέξεως ήταν η εξ αποστάσεως συνομιλία του γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννη  Χρυσουλάκη με τους εκπαιδευτικούς και τους υποστηρικτές της Ελληνικής Παιδείας που συμμετείχαν δια ζώσης και εξ αποστάσεως στην εκδήλωση των εκπαιδευτικών φορέων και της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής για την κοπή της βασιλόπιτας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής σε συνεργασία με το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον ιστορικό Σύλλογο Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Προμηθεύς», τον οργανισμό Ελληνική Παιδεία Αμερικής και άλλους φορείς μέλη της Ομοσπονδίας, και έλαβε χώρα την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς του Μανχάταν, την πάλαι ποτέ Μέκκα του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης.

Τα στελέχη και μέλη των προαναφερόμενων φορέων, καθώς επίσης οι εραστές και υποστηρικτές της Ελληνικής Παιδείας, μαθητές και οι γονείς παρακολούθησαν με ευλάβεια την Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος και αμέσως μετά παρακολούθησαν την εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας στην κοινοτική αίθουσα.

https://youtu.be/FGnqCvqB-BI

Η πρόεδρος της κοινότητας, Λυδία Βαγγέλου – Καλλιαμάνη και τα άλλα στελέχη υποδέχτηκαν με έκδηλη χαρά τους εκπαιδευτικούς και έκαναν το παν για να τους φιλοξενήσουν.

Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, μετέφερε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και στην συνέχεια ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή της προέδρου του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, κ. Αθηνάς Κρομμύδα και του διευθυντή Παιδείας, Δρα. Αναστασίου Κουλαρμάνη και τόνισε ότι η παρουσία όλων των φορέων που ασχολούνται με την ελληνική παιδεία σε μια κοινή εκδήλωση εκπέμπει μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και συμπόρευσης.

Στην εκδήλωση παρέστη και η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Νέας Υόρκης Μαίρη Βαξεβανίδου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία του έργου των δασκάλων, όχι μόνο ως προς τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη μεταλαμπάδευση των οικουμενικών αξιών από την Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε πρώτο πλάνο η κ. Στέλλα Κοκόλη, ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, η κ. Αθηνά Κρομμύδα και ο Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Χαιρετισμό απηύθυνε διαδικτυακά και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Ελένη Γρίβα, οι οποία συνεχάρη την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη για την πρωτοβουλία να βρεθούν σε μια κοινή εκδήλωση όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την ελληνική παιδεία, καθώς επίσης και στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα δύο τελευταία χρόνια για την δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς φορείς της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ελλάδας και της Κύπρου και για να προλειάνουν το έδαφος για την δημιουργία Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών.

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού για τον εορτασμό των 200 χρόνων και το πλούσιο ψηφιακό υλικό που σε συνεργασία με άλλους φορείς διέθεσαν προς όλους τους ομογενείς.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην πλατφόρμα εκμάθησης Ελληνικών “Staellinika” της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, η οποία πρόσφατα έγινε διαθέσιμη για τους τυφλούς, καθώς επίσης στα ισπανικά και στα πορτογαλικά.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη, ευχήθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς χρόνια πολλά, καλή χρονιά, απαλλαγμένη από αρρώστιες».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ομοσπονδία τηρεί το έθιμο της βασιλόπιτας επί σειρά ετών και ενώ τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, η κοπή της πίτας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε διεθνές επίπεδο, φέτος αποφασίστηκε «να κοπεί [και] πάλι η πατροπαράδοτη βασιλόπιτα διά ζώσης, με περιορισμένο αριθμό [ατόμων]» στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα».

Η κ. Κοκόλη αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν στην Φλόριδα σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Αθηναϊκής Ακαδημίας στο Κλιαργουότερ της Φλώριδας και την κ. Σεβαστή Βαρυτιμίδου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Κοπή της Πίτας

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στέλλα Κοκόλη ανέγνωσε τα ονόματα των προσωπικοτήτων στις οποίες αποδόθηκε η βασιλόπιτα:

 • Στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, άξιο ιεράρχη που δίνει ελπίδα στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν το έργο τους για τη διαιώνιση της γλώσσας και των εθνικοθρησκευτικων μας παραδόσεων.
 • π. Γρηγόριο, άξιο και μορφωμένο ιεράρχη που βοηθάει στα θέματα παιδείας και αυτή τη στιγμή κατευθύνει και διοικεί ως ιερέας την κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα, μια κοινότητα ιστορική με εικόνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αξίας.
 • Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμανη, διευθυντής με πείρα και μόρφωση στο γραφείο παιδείας ιεράς αρχιεπισκοπής Αμερικής.
 • Αθηνά Κρομμύδα, πρόεδρο του αρχιεπισκοπικου συμβουλίου παιδείας αρχιεπισκοπης Αμερικής.
 • Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρο Ομοσπονδίας Ελλήνων εκπαιδευτικών Αμερικής
 • Μερόπη Κυριάκου, πρόεδρο ιστορικού συλλόγου Προμηθέας και καταξιωμένη διευθύντρια ΚαθεδρικούΣχολείου Νέας Υόρκης.
 • Βασιλική Φιλιώτη, παλαίμαχο εκπαιδευτικό διδάσκοντας γλώσσα και πολιτισμό για περισσότερο από 50 χρόνια.
 • πρόεδρο HAEA, Δήμητρα Σαββοπόλη
 • κ. Ελένη Πυλαρινού, πρόεδρο Συλλόγου Αποφοίτων της Ακαδημίας Αγίου Βασιλείου.
 • Το επόμενο κομμάτι πηγαίνει στο γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού καιΔημόσιας Διπλωματίας τον αεικίνητο και άνθρωπο που ένωσε τους Έλληνες της διασποράς ιδιαίτερα εκπαιδευτικους και πολιτιστικους αντιπροσωπους από Αργεντινή μέχρι Αφρική και από Αμερική μέχρι Ουκρανία, Ρωσία, Ευρώπη και μακρινή Αυστραλία. Χαρίζουμε το κομμάτι αυτό της πίτας με μεγάλη εκτίμηση και αγάπη και με πολλά ευχαριστώ διότι αυτό που δεν έγινε στα χρόνια του ΣΑΕ έχει γίνει σε χρόνο μηδέν από τον δυναμικό Ιωάννης Χρυσουλακη.
 • Τέλος, αφιερώνουμε ένα κομμάτι πίτας στην εξαίρετη ακαδημαϊκό και συνεργάτιδα της ομοσπονδίας, Δρ. Ελένη Γρίβα, που κατά τα τελευταία 3 χρόνια προσπαθώντας να διδάξει πρακτικές εφαρμογές διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας στους απόδημους εκπαιδευτικους με σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα αφιλοκερδώς και πάντα συμμεριζομενη το έργο των εκπαιδευτικών.
 • Ένα κομμάτι για τον δημοσιογραφικό κόσμο που στέκεται συνοδοιπόρος των εκπαιδευτικών.
 • Ένα κομμάτι σε όλους τους ιερείς, σε όλους τους διευθυντές σχολείων, στους μαθητές και τελικά στους δασκάλους μας, τους σκαπανείς της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή

Σοφία Ζαχαράκη

Κυρία Βαξεβανιδου Μαρία, Σταυρούλα Τσούτσα Dr. Μελικωκη, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, Αντριάννα Φιλιώτη Ρεβέκκα Πανάγος κυρία Κατερίνα Μπλιατζα και Μαρία Φουτούλη

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.