ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Θεμελιώδης αρχή λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης είναι ότι κάθε κριτική, καλοπροαίρετη και μη, είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον μοναδικός μας στόχος είναι η διαρκής βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των Ομογενών μας», απάντησε ο γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας στην ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με παράπονα ομογενών.

Το πρώτο παράπονο προήλθε από έναν ομογενή που επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» και ο οποίος ισχυρίστηκε ότι στις 2 Οκτωβρίου 2019 πήγε στο Γενικό Προξενείο για ανανέωση του διαβατηρίου έχοντας μαζί του όλα τα δικαιολογητικά, αλλά οι υπάλληλοι του είπαν ότι δεν μπορούν να τον εξυπηρετήσουν διότι δεν είχε κλείσει ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας του Προξενείου. Αν και εξήγησε στους υπαλλήλους ότι δεν γνώριζε περί αυτού, εν τούτοις δεν εξυπηρετήθηκε. Έκλεισε ραντεβού και θα χρειαστεί να πάρει μια ακόμη ημέρα άδεια από τη δουλειά του για να εξυπηρετηθεί. 

Το δεύτερο παράπονο προήλθε  από τον Σπύρο Γιαννικουρή από το Oceanside της Νέας Υόρκης μέσω επιστολής που δημοσιεύτηκε στην στήλη των επιστολών των αναγνωστών του «Εθνικού Κήρυκα» της 3ης Οκτωβρίου 2012.

Στο στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης διακρίνονται ο Πίτερ Μπογδάνος, αριστερά και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι «Αναμνήσεις» μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος εξέθεσαν τα προαναφερόμενα παράπονα και επωφελούμενες της ευκαιρίας έθεσαν στον Γενικό Πρόξενο τις ακόλουθες ερωτήσεις:

– «Η μετάβαση από τον παραδοσιακό τρόπο εξυπηρέτησης στο ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εξυπηρέτησης των ομογενών και κυρίως των ηλικιωμένων που δεν έρχονται συχνά στο Προξενείο, καθώς επίσης και εκείνων που δεν έχουν καμιά επαφή με το διαδίκτυο;

– Ανέκαθεν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη διοργάνωνε ενημερωτικές συναντήσεις με τους ομογενειακούς φορείς και με τις κοινότητες αποκλειστικά και μόνο για την ενημέρωση των ομογενών σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει το Προξενείο, καθώς επίσης και με τις νομοθετικές αλλαγές των τελευταίων ετών σε ότι αφορά τις περιουσίες των ομογενών και τις συναλλαγές τους με το δημόσιο.  Σχεδιάζετε να επαναφέρετε αυτόν τον τρόπο; ή σχεδιάζετε κάτι άλλο;

– Ποιος είναι ο ουσιαστικός λόγος που το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη δε δέχεται πληρωμές για τις υπηρεσίες με πιστωτικές κάρτες, τη ίδια στιγμή που ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες στη γενέτειρα οι συναλλαγές γίνονται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες; 

Μια από τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

– Με ποιον τρόπο το Γενικό Προξενείο σχεδιάζει την ενημέρωση των ομογενών για προξενικά και όχι μόνο ζητήματα;»

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας απάντησε άμεσα στις ερωτήσεις και επειδή τα ερωτήματά μας σχετίζονταν με την εν λόγω επιστολή τηρώντας τη δεοντολογία κοινοποίησε τις απαντήσεις του και στον «Εθνικό Κήρυκα»

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Γενικού Προξένου έχει ως εξής:

Αγαπητέ κ. Τσάκα,

Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ηλεκτρονική επιστολή σας, καθόσον θεμελιώδης αρχή λειτουργίας του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης είναι ότι κάθε κριτική, καλοπροαίρετη και μη, είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον μοναδικός μας στόχος είναι η διαρκής βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των Ομογενών μας.

Την παρούσα απάντησή μου την κοινοποιώ και στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» για λόγους δεοντολογίας, εφόσον αναφέρεσθε σε επιστολή που δημοσίευσε.

Το σύστημα ηλεκτρονικού ραντεβού της Αρχής μας, το οποίο μέμφεσθε, αποτελεί, μεταξύ άλλων μέσων, μία μόνον από τις κύριες εκφάνσεις της προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ως ένας εκ των πλέον εγκρίτων εκπροσώπων του Ομογενειακού Τύπου, ενθυμείσθε ότι, είχατε συμμετάσχει ως Μέσο στην πρώτη σχετική συνέντευξη Τύπου, το καλοκαίρι του 2016, δια της οποίας μεταδόθηκε το μήνυμα ότι οι περισσότερες υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης θα προγραμματίζονται, και όπου τούτο είναι δυνατό, θα διεκπεραιώνονται μέσω της ηλεκτρονικής οδού, όπερ και εγένετο.

O γενικός Πρόξενος Δρ. Κωνστατντίνος Κούτρας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με του Ευζώνους, την πρόξενο Λάνα Ζωχιού, τον Ιωάννη Μπουμπούκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως Πέτρο Γαλάτουλα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Ομογένεια αγκάλιασε έκτοτε την προσπάθεια αυτή. Τα ποσοτικά, μετρήσιμα στοιχεία αύξησης της παραγωγικότητας του Γενικού Προξενείου είναι στην διάθεση όλων των εκπροσώπων του Τύπου, δεν θα ήθελα να τα δημοσιοποιήσω αναλυτικά όμως, τουλάχιστον, στην παρούσα επιστολή για να μην βρεθεί κάποιος που να θεωρήσει ότι γίνεται για λόγους άλλους.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι έχει μπει οριστικά τέλος στην ταλαιπωρία των επισκεπτών του Προξενείου (70-100 ημερησίως), οι οποίοι εξυπηρετούνται με όρους απόλυτης αξιοπρέπειας, σε ένα εξαιρετικά ευχάριστο και πολιτισμένο περιβάλλον, το οποίο έχει διαμορφωθεί εν πολλοίς, μάλιστα, με την συνδρομή των ίδιων των Ομογενών μας.

Η εξάλειψη των φαινομένων αυτών, μάλιστα, επετεύχθη με σημαντικά μικρότερο αριθμό υπηρετούντων στελεχών σε σχέση με τις εποχές που αναφέρεσθε. Ως παλαιό και έμπειρο μέλος της Ομογένειας, μπορείτε να ανασύρετε από τη μνήμη σας τις ατέλειωτες ουρές έξω από το Γενικό Προξενείο και τις αμέτρητες ώρες αναμονής.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αριστερά και η Ανθούλα Κατσιματίδη.

Πάντοτε, βεβαίως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και τα καθημερινά βήματα που γίνονται για τον εκσυγχρονισμό του Γενικού Προξενείου και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, στο μέτρο που μάς αναλογεί, βρίσκουν συμμάχους και συμπαραστάτες τα μέλη της Ομογένειας, οι οποίοι μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, καταθέτοντας, καθημερινά, τις εντυπώσεις τους μέσω των ψηφιακών μέσων τεχνολογίας και κοινωνικών δικτύων (google reviews,  facebook, twitter, Instagram, yelp), γεγονότα που είμαι βέβαιος ότι σας είναι οικεία.

Τούτων λεχθέντων, σας διαβεβαιώ, αν και το γνωρίζετε από προσωπική σας εμπειρία, ότι τα στελέχη του Γενικού Προξενείου υπερβαίνουν εαυτούς με σκοπό την εξυπηρέτηση όσων ηλικιωμένων ή άλλων δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο ή όσων πολιτών έχουν αμελήσει να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα μας και δεν έχουν κλείσει ραντεβού, μολονότι έχει διατηρηθεί ακόμη, τρία και πλέον έτη από την δημιουργία της, σχετική ιδιαίτερη και ευδιάκριτη προβολή με μήνυμα που διατρέχει την ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου (www.mfa.gr/newyork).

Όλοι, ανεξαιρέτως, οι επισκέπτες του Γενικού Προξενείου αντιμετωπίζονται με σεβασμό και απόλυτη κατανόηση και κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Μπορεί, παρά ταύτα, να σημειωθεί κάποια καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, εφόσον, όπως είναι λογικό, προηγούνται όσοι έχουν διευθετήσει τα ραντεβού τους και έχουν αποστείλει δια της ηλεκτρονικής οδού τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ενδεικτικώς και μόνον, την ημερομηνία που αναφέρεστε, στις 2 Οκτωβρίου 2019, εξυπηρετήθηκαν, μόνον από το Τμήμα Διαβατηρίων, επιπλέον τρεις (3) πολίτες, χωρίς να έχουν κλείσει ραντεβού.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση της Ομογένειας για τις υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου, ομολογώ ότι έχουμε διαφορετική άποψη από την δική σας, καθόσον, στον 21ο αιώνα, είναι άλλα τα μέσα που πρέπει να αξιοποιηθούν, προκειμένου να διαχυθεί η πληροφορία και αυτό, εσείς ειδικά, το γνωρίζετε άριστα.

Ενδεικτικά και μόνον, σας καλώ, αν και είμαι βέβαιος ότι το έχετε πράξει ήδη, να επισκεφθείτε την ανανεωμένη, δίγλωσση ιστοσελίδα μας και να διατρέξετε το περιεχόμενό της, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς και με απόλυτη σαφήνεια το κάθε βήμα που απαιτείται για κάθε προξενική πράξη, ώστε η πληροφορία να είναι στη διάθεση των πολιτών ανά πάσα στιγμή.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν εισέλθει στο Προξενείο γύρω στους 18.000 Ομογενείς, -δεν προσμετρώ τους πολίτες τρίτων χωρών που προσέρχονται για να λάβουν θεωρήσεις για τουριστικούς ή άλλους λόγους- οι οποίοι εξυπηρετούνται και παράλληλα ενημερώνονται κατ’ ιδίαν από τα στελέχη της Αρχής για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους ως Έλληνες ή εν δυνάμει Έλληνες πολίτες.

Απαντούμε, καθημερινά, σε δεκάδες ερωτήματα πολιτών που τίθενται μέσω του τηλεφώνου, της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή των λογαριασμών του Γενικού Προξενείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος και μολονότι η παρουσία εμού προσωπικά αλλά και του συνόλου των στελεχών της Αρχής στις εκδηλώσεις της Ομογένειας είναι αδιάλειπτη, όπου και, σε προσωπική βάση, προσπαθούμε να επιλύσουμε τυχόν ζητήματα που απασχολούν τους Ομογενείς, προγραμματίζουμε, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, την ενημέρωση της Ομογένειας για τις προξενικές υπηρεσίες και μέσω της διοργάνωσης σχετικών εκδηλώσεων, αν, βεβαίως, υπάρξει ενδιαφέρον και κριθεί τούτο απαραίτητο από τους διοργανωτές.

Οίκοθεν νοείται ότι, για εμένα προσωπικώς, ο δίαυλος των Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι πάντοτε λίαν ευπρόσδεκτος.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, αν και το γνωρίζετε καλώς, ότι αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο σύντομα πιστεύω ότι θα το κερδίσω. Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ελλάδα, καθώς και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες στις ΗΠΑ, ώστε να ξεπερασθούν εκείνα τα δύσκολα, οικονομικής, νομικής και τεχνικής φύσεως, εμπόδια, τα οποία καθιστούν μέχρι σήμερα, την εγκατάσταση του συστήματος πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας, αδύνατη.

Όλα αυτά και πολλά άλλα, αγαπητέ κ. Τσάκα, λαμβάνουν χώρα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, γεγονότα η γνώση των οποίων αποτελεί κτήμα σας, καθόσον και εσείς προσωπικά έχετε συνεισφέρει στην διαμόρφωση τους.

Με εκτίμηση, 

Κωνσταντίνος Κούτρας

Γενικός Πρόξενος

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.