ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διθυραμβικά με όλη την σημασία της λέξεως ήταν τα σχόλια των θεατρόφιλων της Νέας Υόρκης – ομογενών και μη – καθώς επίσης και των κριτικών θεάτρου για το έργο «Περσού» (Persou) που ανέβασε στην σκηνή του Cell Τheatre (338 west 23rd street. New York, NY 10011) στο Μανχάταν η ομογενής ηθοποιός – σκηνοθέτης και παραγωγός Ελπίδα Τσίβικου (Ellpetha Tsivicos).

Η «Περσού» είναι μια eπί πλέον παραγωγή της εταιρείας «One Whale’s Tale» της ομογενούς και του Camilo Quiroz-Vazquez, οι οποίοι προ ενός περίπου έτους εξέπληξαν το κοινό με την παράσταση «Quince» που προβλήθηκε σε πάρκο του Μπρούκλιν και ήταν η μόνη δια ζώσης παράσταση στη Νέα Υόρκη της εποχής του κορωνοϊού. Ο Camilo Quiroz-Vazquez συνέβαλε τα μέγιστα στην συγγραφή του σεναρίου και μάλιστα ανέλαβε και ρόλο ηθοποιού.

Η αυλαία των παραστάσεων άνοιξε στις 19 Μαϊου 2021 και θα πέσει το επόμενο Σάββατο, 12 Ιουνίου  2021. Οι παραστάσεις επαναλαμβάνονται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 8.00 μ.μ. και εώς και ετούτη την ώρα είναι sold – out. Λόγω των περιορισμών που επέβαλαν οι δημοτικές και πολιτειακές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού εκδίδουν περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων και σε κάθε παράσταση υπάρχει λίστα αναμονής.

Οι ηθοποιοί επί τω έργω. Φωτογραφία: Catherine Krebs.

Η «Περσού» είναι μια από τις ελάχιστες παραστάσεις που πέραν της όρασης και της ακοής συμμετέχουν και οι άλλες αισθήσεις και συγκεκριμένα της αφής, της όσφρησης και της γεύσης, διότι η Ελπίδα Τσίβικου πέραν της προβολής της ιστορίας, της μυθολογίας και της λαογραφίας έθεσε ως στόχο και κατάφερε να δώσει στους ακροατές την δυνατότητα να γευτούν το χαλούμι, την φέτα, τις ελιές, το λουκούμι και το ελληνικό και κυπριακό κρασί.

Ένας από τους πρώτους θεατές και συνάμα αυστηρούς κριτές της πρεμιέρας ήταν ο Σάββας Τσίβικος, ο οποίος όπως έχουν γράψει οι «Αναμνήσεις» είναι διακεκριμένος ηγέτης και συνάμα ευεργέτης της ομογένειας.

Μιλώντας στις «Αναμνήσεις» μετά το πέρας της παράστασης ο κ. Τσίβικος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Ελπίδα επέλεξε το όνομα της γιαγιάς της, της Περσεφόνης για να ονομάσει την εν λόγω υπερπαραγωγή που αν μη τι άλλο προβάλει και προάγει την ιστορία και την μυθολογία της Ελλάδας και της Κύπρου και τις παραδόσεις και δίδει το έναυσμα στον θεατή να ερευνήσει να μάθει περισσότερα για τον ναό της Αφροδίτης και για τους Θεούς της Ελλάδας.

Σε πρώτο πλάνο η Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία υποδύθηκε την Κίρκη. Φωτογραφία: Catherine Krebs.

Η σκηνοθέτης και συνάμα συμπαραγωγός της «Περσού», κ. Ελπίδα Τσίβικου κατά την διάρκεια της επικοινωνίας με τις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο καθηλώνει το ενδιαφέρον του κοινού με τα τεκταινόμενα στον Ναό της Αφροδίτης στην Πάφο, με τον μύθο της Αρπαγής της Περσεφόνης και με την προβολή της μουσικής παράδοσης και της γαστρονομίας της Κύπρου και της Ελλάδας.

Την σκηνή, όπως επεσήμανε, μοιράζονται δώδεκα ταλαντούχοι ηθοποιοί μεταξύ των οποίων η Ανθούλα Κατσιματίδη, η Ιωάννα Κατσαρού, η Βασιλεία Τερζάκη, καθώς επίσης και μια ομάδα ταλαντούχων μουσικών υπό την διεύθυνση το Τομ Κανουνίδη, που παίζει λαούτο και τζουρά.

Αναφερόμενη στους ηθοποιούς και μουσικούς επεσήμανε ότι είναι Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί, καθώς επίσης και άλλοι που έλκουν την καταγωγή τους από την Μεσόγειο και οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το μεσογειακό τεμπεραμέντο και με την ελληνική και κυπριακή παράδοση.

Η ορχήστρα η οποία ερμήνευσε τα κυπριακά και ελληνικά άσματα/ Φωτογραφία: Catherine Krebs.

Ερωτηθείσα για τα μελλοντικά της σχέδια η κ. Τσίβικου επεσήμανε ότι το καλοκαίρι θα επαναλάβουν τις παραστάσεις του έργου«Quince» σε υπαίθριους χώρους.

Η κ. Τσίβικου επεσήμανε ότι στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες θεατρικές παραστάσεις οι οποίες ανέβησαν σε θέατρα της Αστόριας και του Κουίνς και ότι η επιλογή ενός off Broadway θεάτρου ήταν μια συνειδητή επιλογή η οποία είχε ως στόχο την προβολή του πολιτισμού μας στην καρδιά του Μανχάταν.

Διακαής πόθος της Ελπίδας είναι να μεταφέρει την «Περσού» στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να αποδείξει ότι η ομογένεια δεν είναι απλά και μόνο φορέας ενός λαμπρού και πανάρχαιου πολιτισμού, αλλά παράγει τον δικό της πολιτισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων κάντε κλικ στο: https://www.tickettailor.com/events/thecelltheatre/519624.#  

Η Katherine Hreib, η οποία υποδύθηκε την Περσεφόνη. Φωτογραφία: Catherine Krebs.
Η Ελπίδα Τσίβικου (Ellpetha Tsivicos) και ο Camilo Quiroz-Vazquez, συνιδρυτές του One Whale’s Tale’s. Φωτογραφία: Catherine Krebs.
Στιγμιότυπο από το τρίτο μέρος της παράστασης, στο προαύλιο του Θεάτρου. Φωτογραφία: Catherine Krebs.
Η Katherine Hreib, η οποία υποδύθηκε την Περσεφόνη. Φωτογραφία: Catherine Krebs.
Η σκηνοθέτης Ελπίδα Τσίβικου.Φωτογραφία: Catherine Krebs.
Στο στιγμιότυπο από τον χορό στον κήπο του Θεάτρου σε πρώτο πλάνο διακρίνεται η Ανθούλα Κατσιματίδη. Φωτογραφία: Catherine Krebs.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.