NEA YOΡΚΗ.  Το 21ο επενδυτικό συνέδριο του «Capital Link» το οποίο ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, 9 Δεκεμβρίου 2019, στο Metropolitan Club και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 10ής Δεκεμβρίου 2019 με το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αξιών της Νέας Υόρκης, το οποίο κτύπησε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας πλαισιωμένος από το κυβερνητικό κλιμάκιο και τους εισηγητές του συνεδρίου κατά κοινή ομολογία ήταν επιτυχημένο.

Αν και το σύνθημα του συνεδρίου ήταν «Η Ελλάδα επανήλθε», εν τούτοις το κεντρικό μήνυμα το οποίο εξέπεμψε το συνέδριο ήταν «Ομογένεια και Ελλάδα επανήλθαν, βρίσκονται στην ίδια σελίδα και είναι συνοδοιπόροι στη μεταμνημονιακή εποχή».

Στο συνέδριο συμμετείχαν  – και αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό – ομογενείς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν επενδύσει και συνεχίζουν να επενδύουν στη γενέτειρα μεταξύ των οποίων ο Ευστάθιος Βαλιώτης, ο οποίος την περίοδο που οι αριθμοί στη γενέτειρα ευημερούσαν χρηματοδότησε και παρέδωσε το 2008 στο ελληνικό δημόσιο το ΤΕΙ Σπάρτης και ο οποίος την περίοδο των μνημονίων επένδυσε και πάλι και δημιούργησε ένα από τα πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία στη Σπάρτη και άνοιξε διάπλατα τις πύλες της αμερικανικής αγοράς για το ελαιόλαδο και τις ελιές της Σπάρτης, ο Νίκος Τσακανίκας, ο ιδρυτής και πρόεδρος του «Homeric Tours» που για μισό αιώνα έχει προσφέρει τη δική του συμβολή στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού και συνάμα έχει επενδύσει στη Μύκονο και όχι μόνο, ο Μερκούριος Αγγελιάδης ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια δίνει τη δική του μάχη για να απεγκλωβίσει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας τη μεγάλη επένδυση στο Αφάντου Ρόδου, ο Βασίλης Κατσικιώτης, ο Αντώνης Κοντομίχαλος, ο Νίκος Φύλλας, η Νάνσυ Παπαϊωάννου και ο Γεώργιος Ζαπάντης που εκπροσωπούσαν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης και δεκάδες άλλοι.

Οι σύνεδροι ενώ παρακοολουθούν το επενδυτικό συνέδριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το συνέδριο έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις του «Καλαμιού» για το ΜΒΑ του Πανεπιστήμιου Κολούμπια που δεν κατείχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης και τις άλλες αποκαλύψεις που υποχρέωσαν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει δεκτή την παραίτηση του κ. Υφυπουργού καθώς επίσης και η ανάληψη των καθηκόντων του από τον Δρα. Κώστα Βλάση, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στα πηγαδάκια των εργασιών του συνεδρίου και στα διαλείμματα. 

Αν και οι απόψεις των ομογενών με τους οποίους συνομιλήσαμε διέφεραν ως προς τα γεγονότα, τα δεδομένα και τους χειρισμούς που έγιναν από την πρώτη αποκάλυψη μέχρι και την παραίτη, εν τούτοις όλοι τους εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την αρνητική δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα και για τον σάλο που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βήμα ο Ευριπίδης Ιωάννου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η επιτυχία του εν λόγω συνεδρίου ήρθε να μετριάσει τη θλίψη και να τους δώσει τη δυνατότητα  να αισθανθούν υπερήφανοι, διότι η άλλη ομογένεια είναι παρούσα, λάμπει σα διαμάντι και ουδεμίαν σχέση έχει με τη λαμογιά που προσπάθησαν τα ελλαδικά μέσα να της προσάψουν.

Το συνέδριο ήταν η πρώτη μαζική εκδήλωση για τη γενέτειρα που διοργανώθηκε μετά την πρωθυπουργική εβδομάδα και την φιέστα στην οποία κατάντησαν την ανοικτή ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αστόρια  και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι η προσπάθεια απαξίωσης των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης επ’ ωφελείας του φερεφώνου της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς.

Ο γράφων και άλλοι ομογενείς δημοσιογράφοι που τους τρεις τελευταίους μήνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με άνευ προηγουμένου διακρίσεων εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη για τον πρόεδρο του Capital Link, Νικόλαο Μπορνόζη και την αδελφή του Όλγα, διότι θεώρησαν τους δημοσιογράφους και τα μέσα που εκπροσωπούν συμμάχους και όχι αντίπαλους στην προσπάθεια που καταβάλλουν  για την προσέλκυση επενδύσεων στη γενέτειρα και την προβολή της άλλης Ελλάδας.

Στιγμιότυπο από το επενδυτικό συνέδριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Μερκούριος Αγγελιάδης, ο οποίος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αναμένει το πράσινο φως για να ξεκινήσει την μεγάλη επένδυση στο Αφάντου της Ρόδου απαντώντας σε ερώτηση των ομογενών δημοσιογράφων σχετικά με την επένδυση επεσήμανε: «Μπορώ να πω ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε αλλά όχι αρκετά. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διατεθειμένη και έχει βάλει στόχο να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα και είναι το μόνο που μπορεί να πετύχει αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς εάν βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής η επένδυσή του στο Αφάντου της Ρόδου επεσήμανε: «Σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού, κ. Γεωργιάδη το θέμα θα κλείσει. Σήμερα που του μίλησα μου είπε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα αρθούν όλα τα εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «πολλοί τα τελευταία χρόνια ήταν κουμπωμένοι» και πιστεύει ότι «τώρα πλέον πολλοί ομογενείς θα προθυμοποιηθούν να επενδύσουν».

Στιγμιότυπο από το επενδυτικό συνέδριο του Capital Link. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η πρόεδρος της Ατλάντικ Μπανκ, Νάνσυ Παπαϊωάννου επεσήμανε: «Το Capital Link έκανε μια επί πλέον προσπάθεια,  ενώ τα αποτελέσματα είναι ορατά και απέχουν παρασάγγας από τα προηγούμενα χρόνια. Όχι μόνο με τον κόσμο που συμμετείχε, αλλά και από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης που ξεδίπλωσαν το όραμά τους για την προσέλκυση των επενδύσεων».

«Ο ελληνισμός πρέπει να κάνει το χρέος του και η Ατλάντικ Μπανκ είναι στο πλευρό των ομογενών και της ελληνικής κυβέρνησης», κατέληξε η κ. Παπαϊωάννου.

Για την ψήφο των ομογενών

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά την ομιλία του στο γεύμα συνομίλησε με τους ομογενείς δημοσιογράφους.

Σε πρώτο πλάνο ο Νικόλαος Μπορνόζης, ενώ συνομιλέί με τον Ντίνο Ράλλη και άλλους ομογενείς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι το 80% των ομογενών βάσει του νέου νομοσχεδίου δε δύνανται να ψηφίζουν επεσήμανε: «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ ξεκάθαρη. Εμείς θέλαμε να ψηφίζουν όλοι και μάλιστα με την επιστολική ψήφο. Όμως το Σύνταγμα της Ελλάδας προϋποθέτει 200 ψήφους για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Άρα έπρεπε να κάνουμε συμβιβασμούς προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας για να πετύχουμε την πλειοψηφία των 200 εδρών. Άρα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σήμερα που μιλάμε αυτό που ψηφίζουμε είναι το καλύτερο που μπορούσε να γίνει. Δεν συμφωνώ ότι θα ψηφίσει μόνο το 20%, αλλά θα ψηφίσουν αρκετά περισσότεροι.

Τώρα όλοι είναι στενοχωρημένοι διότι σκέπτονται το καλύτερο. Όταν όμως θα το δούνε ψύχραιμα θα δουν ότι πάρα – πάρα πολλοί θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Όσοι έχουν κάποιον δεσμό με την Ελλάδα, έχουν ΑΦΜ, έχουν ένα ακίνητο, έχουν πληρώσει μια φορά φόρο θα μπορέσουν να ψηφίσουν αυτοί και τα παιδιά τους».

Στιγμιότυπο από το επίσημο γεύμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Άρα πάρα πολλοί, πρακτικά, στο τέλος θα ψηφίσουν. Όταν θα αρχίσουν να ψηφίζουν – άρα να παίζουν ρόλο στις ελληνικές εκλογές το κίνητρο των ελληνικών κομμάτων για να τους ευχαριστήσουν θα είναι πολύ πιο μεγαλύτερο και τότε – πιστεύω – θα βρεθεί η πλειοψηφία των 200 εδρών και για την επιστολική ψήφο», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Νικολάου Μπορνόζη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Νίκος Μπορνόζης, δεύτερος από αριστερά με μια ομάδα εισηγητών του συνεδρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από τις συνεδριάσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.