ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διαδικτυακά και με πολλές εκπλήξεις η 10η ετήσια εκδήλωση για την απονομή των βραβείων του Ιδρύματος «The Washington ΟΧΙ Day Foundation», η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης, 28 Οκτωβρίου 2020, ανήμερα της 80ής επετείου του «Όχι».

Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανωνόταν κάθε χρόνο ανήμερα της 28ής Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον και αποκτούσε παναμερικανικό χαρακτήρα.

Η εκδήλωση προβλήθηκε μέσω της πλατφόρμας «Zoom» και διαδικτυακά και αποτέλεσε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον, της Νέας Υόρκης, του Σικάγου, της Καλιφόρνια, της Αθήνας και  της Αυστραλίας.

Οι παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων ηγετών της ομογένειας εξέπεμψαν μηνύματα ενότητας και σύμπνοιας.

Ο Πίτερ Μέτης, αριστερά, η πρόεδρος της Atlantic Bank Νάνσυ Παπαϊωάννου και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αφήγηση της Ιωάννας Φωκά, εγγονής του Ιωάννη Μεταξά, η οποία εστιάστηκε στις δραματικές και συνάμα ιστορικές στιγμές που ο παππούς της αναφώνησε το ΟΧΙ ως απάντηση στο τηλεσίγραφο του Μουσολίνι.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Νάνσι Πελόζι (Nancy Pelosi).

Στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας είχε στολίσει με γαλανόλευκες την αίθουσα αναμονής και όλους τους χώρους του Προξενείου και μαζί με την πρόεδρο της «Atlantic Bank», κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου υποδέχτηκαν τους ηγέτες της ομογένειας και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τηρώντας του κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στις «Αναμνήσεις» ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας επισήμανε: «Το Γενικό Προξενείο είναι ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο για τον ελληνισμό. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, διότι είναι τα 80 χρόνια από την στιγμή που ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας βροντοφώναξε «Όχι» και σύσσωμος ο ελληνικός λαός ανέβηκε στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου για να δώσει ένα καλό μάθημα σε αυτούς που επιβουλεύτηκαν την εθνική της κυριαρχία».

Στο στιγμιότυπο διακρίνονται ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο κυβερνήτης της AHEPA και πρόεδρος του EMBCA Λου Κάτσος και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Δικηγόρων Πίτερ Μέτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η σημερινή εκδήλωση έδειξε πόσο ενωμένος είναι ο ελληνικός λαός, όχι μόνο εντός των συνόρων της πατρίδας μας, αλλά και στο εξωτερικό όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη δύναμη του ελληνισμού, εδώ στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στην Καλιφόρνια, στην Αυστραλία», επεσήμανε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη για το ΟΧΙ Foundation και για την πρόεδρο της «Atlantic Bank» Νάνσυ Παπαϊωάννου που στήριξε με πάθος την εκδήλωση της Νέας Υόρκης.

Η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, επεσήμανε ότι «σε συνεργασία με τον Μάικ Μανάτο αποφάσισαν να διοργανώσουν μια ειδική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη και ότι όχι άσκοπα επέλεξαν το Γενικό Προξενείο – το σπίτι της Ελλάδα στη Νέα Υόρκη».

«Η σημερινή είναι μια μέρα ξεχωριστή. Το Όχι έχει μεγάλη σημασία ειδικά σήμερα, γιατί η Ελλάδα τολμάει και πάλι. Οι Έλληνες τολμάνε και με τη βοήθεια του Θεού η Ελλάδα θα εξέλθει πιο δυνατή από την κρίση του κορωνοϊού και θα ανταπεξέλθει την τουρκική προκλητικότητα», πρόσθεσε η κ. Παπαϊωάννου.

Αναφερόμενη στην τράπεζα της οποίας ηγείται επεσήμανε ότι «για εννέα και πλέον δεκαετίες εξυπηρετεί τις ανάγκες της ομογένειας και ότι υποστηρίζει κάθε εθνική και φιλανθρωπική δράση».  

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Μιράντα Κοφινά, Λου Κάτσος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Νάνσυ Παπαϊωάννου, Πέτρος Γαλάτουλας, Ελπίδα Φέργκιουσον και Κώστας Κέλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Βραβεία

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν το βραβείο «The Oxi Courage (Battle of Crete) Award» στους γιατρούς του Γούχαν (Wuhan Whistleblower Doctors),  το βραβείο «The Oxi Courage Award» στον αείμνηστο Dr. Joseph Costa, που θυσίασε την ζωή του για την προστασία από τον κορωνοϊό, το «The Metropolitan Chrysostomos Award» στον αείμνηστο βουλευτή John Lewis, το «Calamos Service Award», στον αείμνηστο Steve Pisanos (παλαίμαχο των πολέμων της Κορέας και του Βιετνάμ καθώς επίσης και το βραβείο «Dilboy Service Award» στον αείμνηστο βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ανδρέα Μουσαλίμα, (Andrew Mousalima).

Παράλληλα απονεμήθηκε και η υποτροφία «2020 Philotimo Scholarship» στην Iriana Cholakis

Χαιρετισμός Πρωθυπουργού

«Πριν από 80 χρόνια, η Ελλάδα είπε το περίφημο “ΟΧΙ” στις δυνάμεις του ‘Αξονα. Αυτό το μοναδικό, ισχυρότατο σύνθημα συσπείρωσης ένωσε τους Έλληνες και τόνωσε την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την πιο ιερή αξία, την ελευθερία. Σήμερα ανακαλούμε στη μνήμη την ιστορική εκείνη ημέρα, την 28η Οκτωβρίου του 1940. Αποτίουμε φόρο τιμής σε εκείνους που μετουσίωσαν το “Όχι” σε πράξεις στο πεδίο της μάχης και έδωσαν τη ζωή τους εκτελώντας το καθήκον τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πάντα σημαντική η στιγμή που τιμάμε αυτούς που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να υπηρετήσουν την πατρίδα και μάλιστα με φόντο μία εξαιρετικά σημαντική ιστορική περίσταση, την 80η επέτειο της αντίστασης της Ελλάδας ενάντια στον φασισμό, και προσέθεσε ότι αυτή η επέτειος είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια παύση και να αναλογιστούμε, συλλογικά, αυτή την ηρωική, καθοριστική στιγμή.

«Τη στιγμή που -χωρίς δεύτερη σκέψη- το Έθνος επέλεξε την ελευθερία και απέρριψε τον απολυταρχισμό. Η Ελλάδα, μαζί με τους Συμμάχους της, επέλεξε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, την αυτοδιάθεση, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό αυτή η μέρα αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για την ιστορία μας, αλλά και την ιστορική κληρονομιά που μοιραζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε, επίσης, ότι η χώρα μας σήμερα αποτελεί το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία ιδιαίτερα ασταθή περιοχή, και εκ νέου -όπως είπε- καλείται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση του σεβασμού του πυρήνα των κοινών αξιών μας.

 Αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις λέγοντας ότι έχουν ανανεωθεί και ισχυροποιηθεί γιατί «τις τρέφουν οι κοινοί μας αγώνες και έχουν στόχο ένα πιο φωτεινό μέλλον».

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το Ίδρυμα Washington Oxi Day για τη φετινή απονομή, ενώ αναφερόμενος στους γιατρούς που θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τις ζωές των ασθενών τους κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στην πανδημία, είπε ότι «το θάρρος και η αίσθηση καθήκοντός τους είναι παράδειγμα για όλους μας».

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.