Διδάχτηκαν, βραβεύτηκαν και δίδαξαν οι μαθητές της Β’ Δημοτικού του Λυκείου της Αστόριας (βίντεο)

0
331
Η Δρ, Ειρήνη Γράψια και οι μαθητες της 2ης Τάξης που διακρίθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό. Φωτογραφία: "Αναμνήσεις" / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν και πέρασαν ήδη πέντε ημέρες από την εκδήλωση «Ηρώων Γη» που διοργάνωσαν από κοινού η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής σε συνεργασία με την ΠΣΕΚΑ και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, εν τούτοις ο απόηχός της δεν έσβησε.

Κι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην παρουσία των μαθητών της Β’ Τάξης Δημοτικού, του εννιαίου σχολικού συστήματος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας που συμπεριλαμβάνει και το μοναδικό λύκειο σε όλη την Αμερική, οι οποίοι εξέπληξαν το ακροατήριο με την αναπαράσταση του χωριού «Αγρός» με το οποίο συμμετείχαν στον 8ο εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Κύπρος – Ελλάδα – ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες», και το μελοποιημένο ποίημα με το οποίο απέσπασαν την δεύτερη θέση.

Η δασκάλα τους, Δρ. Ειρήνη Γράψια συγκίνησε το ακροατήριο με την παρουσίαση των μαθητών στην εκδήλωση.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας της: «Η Δευτέρα Τάξη του δημοτικού σχολείου συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Κύπρος – Ελλάδα – ομογένεια εκπαιδευτικές γέφυρες», υπό την Αιγίδα της κυπριακής και ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, μαθαίνοντας για την Κύπρο και την ιστορία της, κυρίως για τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. την 1η Απριλίου 1955, εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας, για την εισβολή των τούρκων το 1974, καθώς και για τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. 

Οι μαθητές έμαθαν για την θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά, υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α., Αυξεντίου και για τον κοντινότερο σε αυτά τα παιδιά ηλικιακά, ήρωα, τον έφηβο Ευαγόρα, που συνειδητοποιημένα, γενναία και αγέρωχα θυσιάστηκε για την Ελλάδα. Έμαθαν για τον αντιπερισπασμό που δημιούργησε με τους συμμαθητές του διαδηλώνοντας στους δρόμους της Κύπρου και για το τελευταίο γράμμα που τους απηύθυνε. 

Έμαθαν όμως και κάτι ΚΟΜΒΙΚΟ, κάτι πολύ σημαντικό που μπορούν να το κρατήσουν ως προίκα για τη ζωή τους. 

Όλοι οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν ενεργά μέλη του Κατηχητικού Σχολείου, Κατηχητές και Κατηχητόπουλα, Ομαδάρχες και Ομαδόπουλα των Χριστιανικών Μαθητικών Ομάδων (ΧΜΟ), που διάβαζαν το θρησκευτικό περιοδικό «Η Ζωή του Παιδιού» και που εμπνέονταν από το θυσιαστικό παράδειγμα του Χριστού. Πριν οδηγηθούν στην αγχόνη ζητούσαν ιερέα στις φυλακές για εξομολόγηση και θεία κοινωνία. 

Η Δρ. Ειρήνη Γράψια με μαθητές της Β’ Τάξης του Λυκείου της Αστόριας

Κατά τη διάρκεια αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος, έγινε εμπέδωση των πληροφοριών, μέσα από γραμματικές ασκήσεις και ερωτήσεις κατανόησης που βασίζονταν σε σχετικά κείμενα. Επίσης, έγιναν διαδικτυακές συναντήσεις με σχολεία της Κύπρου και Ελλάδας και σχεδιάζουμε να συνεχιστούν και να επεκταθούν και με άλλους φορείς και αρχές της Κύπρου.

Επιπλέον, έλαβαν μέρος και στον παράλληλο 8ο Διεθνή Διαγωνισμό με 8 δημιουργίες άλλες με συμπράξεις σχολείων από Ελλάδα και Κύπρο και άλλες μόνοι μας, με 3 τραγούδια, 4 βίντεο clips και την αναπαράσταση του ορεινού χωριού της Κύπρου, «Αγρός», από τον οποίο απέσπασαν 1ο βραβείο στην κατηγορία videoclip και 2ο στην δημιουργία και μελοποίηση τραγουδιού. 

Από αριστερά διακρίνονται οι Κυριάκος Παπαστυλιανού, Δρ. Ειρήνη Γράψια, ο Φίλιπ Κρίστοφερ και ο π. Βασίλειος Τσουρλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν 276 σχολεία Ελλάδας, Κύπρου,  εκ των οποίων 5 ομογενειακά με συνολικά, 1460 δημιουργίες περίπου. 

Η πλειοψηφία των μαθητών της Δευτέρας Δημοτικού, αντιπροσωπεία της οποίας βλέπετε σήμερα εδώ, καθώς και εγώ δεν έχουμε κυπριακή καταγωγή. 

Όμως η ΚΥΠΡΟΣ είναι κομμάτι ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Άρα είναι και κομμάτι της καρδιάς μας. Εμείς έτσι το βλέπουμε. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή μας». 

Η μακέτα του ορεινού χωριού της Κύπρου “Αγρός” με την οποία συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις” / Δημήτρης Τσάκας.
Η αναπαράσταση του ορεινού χωριού “Αγρός”, με το οποίο κέρδισαν το 1ο Βραβείο.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.