Διαμαρτυρία Τουρκοκυπρίων εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

0
85
Στιγμιότυπο από την διαμαρτυρία των Τουρκοκυπρίων. Φωτογραφία: https://cyprustimes.com/

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Με περίπου 100 ιδιωτικά αυτοκίνητα προσέγγισαν το τουρκοκυπριακό σημείο ελέγχου στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου και φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό που έγραφαν «Θέλουμε να γυρίσουμε στις δουλειές μας», «Η ενότητα των εργαζομένων θα ανοίξει τα οδοφράγματα», «Είμαστε εργαζόμενοι, έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε», «Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν για να εκφράσουν τη στήριξή τους οι «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Οζντίλ Ναμί και Σίλα Ουσάρ Ιντσιρλί.

Σε δήλωσή του εκ μέρους των εργαζομένων, ο Μπουλάτ Εργκίν ανέφερε ότι προέβησαν σε αυτή την εκδήλωση για να ακουστεί η φωνή τους και στις δύο πλευρές. Επέκρινε την «κυβέρνηση» ότι αποφάσισε μια νύχτα την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας και τους απέκλεισε ουσιαστικά από το να πάνε στις δουλειές τους. «Μας φυλακίσατε στα σπίτια μας χωρίς να προλάβουμε να προετοιμαστούμε, χωρίς να μπορέσουμε να πάρουμε τους μισθούς μας. Ακριβώς δύο μήνες και δεν μας ρωτήσατε πώς είμαστε». Μαζί με τις οικογένειές τους, ανέφερε, είναι περίπου 6.000 άτομα που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Εργκίν αναφέρθηκε στις επαφές που είχαν με «υπουργούς» για το θέμα, προσθέτοντας ότι από τα 1.500 άτομα που είναι όλοι όσοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, οι 900 είναι παντρεμένοι με παιδιά. Σημείωσε δε ότι οι 1.200 ΤΛ (215 ευρώ) που συζητούν στο «υπουργικό» για να τους δώσουν ως βοήθεια «δεν μπορεί να μας σώσει».

«Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε τα χρήματα αυτά, θέλουμε να πάμε στις δουλειές μας γιατί τις χάνουμε». Δεν πηγαίνουν, πρόσθεσε, να κάνουν το χόμπι τους στον «νότο», αλλά να βγάλουν τα προς το ζειν. Ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον, τη στήριξη και την προσπάθεια να τους βοηθήσει, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι μόλις σήμερα ο «πρωθυπουργός» Τατάρ ήρθε σε επαφή μαζί τους.

Πρότεινε στην «κυβέρνηση» επειδή οι ίδιοι –όπως είπε– δεν μπόρεσαν να εισακουστούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, να βρει αυτή λύση λέγοντας ότι στη χειρότερη περίπτωση μπορούν να προτείνουν όταν περάσουν στον «νότο» να μην μπουν σε καραντίνα, αλλά να τους γίνει μόνο τεστ, «όπως σκέφτεστε να κάνετε για τους κατοίκους της Πύλας». Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που λένε ότι θα μπορούσαν να περάσουν στον «νότο» και να μείνουν στις ελεύθερες περιοχές να δουλεύουν, μέχρι να ανοίξουν και πάλι τα οδοφράγματα να πάνε στον «βορρά». «Εμείς σας το λέμε ξανά, δεν θέλουμε τα χρήματά μας, θέλουμε τις δουλειές μας»

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκύπριων εργαζομένων είπε ότι οι δηλώσεις πως τα οδοφράγματα είναι ανοικτά δεν έχουν νόημα γι’ αυτούς αν δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους. «Χαλαρώστε για μας την καραντίνα και εφαρμόστε άλλα μέτρα. Ζούμε στο ίδιο νησί, και σχεδόν εδώ και ένα μήνα στον βορρά δεν υπάρχει θετικό κρούσμα, ούτε έμεινε ασθενής με τον ιό».

Ζητούν, είπε, να τους γίνονται τεστ στα σημεία διέλευσης, «δεν πρέπει να είναι δύσκολο για σας να κάνετε 1.500-2.000 τεστ. Εάν χρειαστεί ας επωμιστούμε εμείς το κόστος του τεστ. Σε αυτό το θέμα οι εργοδότες μας ξεκαθάρισαν ότι θα μας στηρίξουν. Όσοι είναι καθαροί να μην μπούνε καραντίνα, αλλά να πάνε στις δουλειές τους. Υπάρχουν πολλοί που για να μην χάσουν τις δουλειές τους θέλουν να περάσουν και να μείνουν στον νότο μέχρι να αρθούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση τόσο για μας τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες μας».

Έχουν φτάσει στο σημείο να κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές που έχουν εδώ και χρόνια και οι εργοδότες το εξειδικευμένο προσωπικό τους, ανέφερε. «Πλέον ακούστε μας».

Σε ανακοίνωση στα ελληνικά που κυκλοφόρησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η ομάδα των Τουρκοκυπρίων εργαζόμενων στις ελεύθερες περιοχές, αναφέρονται τα όσα δήλωσε στην εκδήλωση ο Μπουλάτ Εργκίν.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.