ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια εποχή που ένα μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής νεολαίας ξοδεύει καθημερινά πολλές ώρες μέσα στα κοινωνικά δίκτυα (social media), μια 21χρονη ομογενής «influencer» η Δέσποινα Κότσης γνωστή στους followers στο Τik-Tok (@DesKotsis) θεωρεί  ότι για εκείνη μεγαλύτερη σημασία έχει ο καλός λόγος της ηθοποιού Νια Βαρδάλος, από ότι τα πολλά και άκρως θετικά σχόλια των νέων.

Ασφαλώς και την αγγίζουν και υποδέχεται όλα τα σχόλια, όμως η θετική ενέργεια του ειδώλου της, είναι μια ακόμα επιβεβαίωση της καλής πορείας που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια, κάνοντας αυτό που την εμπνέει και την ικανοποιεί.

Η Δέσποινα Κότση δεν είναι μια συνηθισμένη νεαρή κοπέλα  της ηλικίας της. Oύτε όμως και μια τυπική σχεδιάστρια. 

«Κατάλαβα από νωρίς», θα πει στις «Αναμνήσεις», «ότι δεν θα τα πήγαινα καλά με την ραπτομηχανή. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τον σχεδιασμό ρούχων που δεν έχουν ιδιαίτερη δυσκολία και δεν θέλουν πολλή λεπτό-δουλειά».

Τα ρούχα της είναι ένα μίγμα μπλούζας ή ζακέτας (τύπου sweatshirt δηλαδή κολλεγιακής αθλητικής μπλούζας) με ένα αυθεντικό σχέδιο στο μπροστινό μέρος, σχέδιο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Δέσποινα και έχει τίτλο «Dope Eye» ή στα ελληνικά «το μάτι».

Το ίδιο σχέδιο υπάρχει αποτυπωμένο και σε τσάντες τύπου «Backpack» ενώ υπάρχει και σχέδιο με ελληνικά γράμματα (ΜΙΝΞ) και κουκούλα.

Από το Bay Ridge στις γειτονιές του κόσμου

Η Δέσποινα Κότση ζει και δημιουργεί στο Bay Ridge  του Μπρούκλιν και ταυτόχρονα σπουδάζει στο πανεπιστήμιο «St. John University» για να γίνει δασκάλα.

Αν την ακούσετε να μιλάει για τα σχέδια της, θα νομίσετε ότι ακούτε μια πολύ μεγαλύτερη σε ηλικία, μια επιτυχημένη επιχειρηματία που εργάζεται σε κάποιo μεγάλo οίκο μόδας.

Ο τοίχος οπου εγραψαν το ονομα της εταιρειας της Δέσποινας Κοτση στο Λαγονήσι.

Και μην φανταστείτε ότι τα ρούχα αυτά προέρχονται από κάποιο εργοστάσιο στην Ασία ή σε κάποια άλλη ήπειρο με φτηνά εργατικά χέρια. Κατασκευάζονται εδώ, στη Νέα Υόρκη, με την φροντίδα μιας ταλαντούχας σχεδιάστριας, νεαρής επιχειρηματίας και συνάμα φοιτήτριας.

Όσοι γνωρίζουν την Δέσποινα Κότση καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για ένα δραστήριο άτομο, που όχι μόνο δημιουργεί αλλά και παρασύρει με την παρορμητικοτητά της όσους την πλησιάζουν. Σίγουρα, διακρίνεις με την πρώτη ματιά, την αγάπη της για την τέχνη.

«Είναι κάτι που το είχα», θα μας πει, «μέσα μου».

Μια δική της φωτογραφία έχει αναρτηθεί από καιρό ως μόνιμο έκθεμα σε ένα μουσείο στο Στάτεν  Άϊλαντ. Δείγμα της αγάπης που έχει για την τέχνη και που εκείνη αποδίδει στην δασκάλα Τέχνης από το γυμνάσιο.

Όμως αυτή η φλόγα που σιγόκαιγε βρήκε διέξοδο στην δημιουργία της εταιρείας με την ονομασία «MINX NEW YORK».

Φωτογραφίες και βίντεο: Ευγενική παραχώρηση της Δέσποινας Κότση και της εταιρείας «MINX NEW YORK».

Η δράση της ξεκίνησε το 2017, λίγο σχετικά καιρό πριν από την επέλαση της Πανδημίας και ο στόχος της ήταν να πλησιάσει τη νεολαία και να την εκφράσει με τα σχέδια της, κάτι που επιτεύχθηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή.

Ήταν ως να είχε αφουγκραστεί ότι το κοινό της διψούσε για τέτοια ρούχα και παρουσίαση τους στην αγορά μέσω του Διαδικτύου, ήρθε στην κατάλληλη στιγμή.

Τα σχέδια της Δέσποινας απευθύνονται κυρίως στους μαθητές του «Χάι Σκουλ», μια ηλικία που θέλει να ξεχωρίζει κάθε ημέρα με την ένδυση της.

Η Δέσποινα Κότση βέβαια δεν σταμάτησε από τότε να σχεδιάζει και να προχωράει με προσοχή στα επόμενα στάδια. Σήμερα αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν και ρούχα που απευθύνονται ειδικά σε νέους στην Ελλάδα.

Φωτογραφίες και βίντεο: Ευγενική παραχώρηση της Δέσποινας Κότση και της εταιρείας «MINX NEW YORK».

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα σχεδίασαν μια ξεχωριστή έκπληξη για την Δέσποινα, γράφοντας σε τοίχο στο Λαγονήσι το όνομα της εταιρείας, μαζί και με το περιστέρι και το σύνθημα: «άνοιξε τα φτερά σου» στα αγγλικά.

«Έμεινα με ανοικτό το στόμα», θα πει η Δέσποινα, για τον τρόπο που αντέδρασε όταν είδε την φωτογραφία από τον τοίχο.

Πως όμως έφτασε μια ομογενής να διαπρέπει στον χώρο της μόδας και μάλιστα στον δύσκολο τομέα του «Streetwear»;

Η Δέσποινα Κότση, όταν αναφέρεται στις ρίζες της λέει ότι κατάγεται από την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική και την Εύβοια.

Η μητέρα της είναι δασκάλα σε δημόσιο σχολείο στο Μπρούκλιν και ο πατέρας της διατηρούσε μέχρι πρόσφατα μια επιχείρηση που πουλούσε παγωτά. H Δέσποινα Κότση φοίτησε και στο σχολείο «Δ. & Γ. Καλοειδή» της Κοινότητας του Τιμίου Σταυρού.

Φωτογραφίες και βίντεο: Ευγενική παραχώρηση της Δέσποινας Κότση και της εταιρείας «MINX NEW YORK».

Μέχρι τώρα η Δέσποινα Κότση έχει επισκεφτεί δύο φορές την Ελλάδα αλλά δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι τα ρούχα της έχουν ιδιαίτερη απήχηση και στους νέους της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα η αναζήτησή νέων σχεδίων και ιδεών, την οδήγησαν να επισκεφτεί κι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και με την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα καινούργιο «μπλογκ», που εμπεριέχει την δυνατότητα της καταγραφής των εμπειριών της με βίντεο κάτι που στην γλώσσα των ειδικών ονομάζεται «world wide vlog».

Όλα τα τεχνικά κομμάτια της προβολής της δουλειάς της, η Δέσποινα Κότση τα έκανε από την αρχή και συνεχίζει να τα κάνει μόνη της. Βίντεο, φωτογραφίες, σχέδιο.

Και επίσης, κάνει και την σκηνοθέτρια στα διαφημιστικά σποτ της εταιρείας της, προσελκύοντας παιδιά, μητέρες και παππούδες για να τους χρησιμοποιήσει στα βίντεο.

Φωτογραφίες και βίντεο: Ευγενική παραχώρηση της Δέσποινας Κότση και της εταιρείας «MINX NEW YORK».

«Μέσα εκεί», θα πει με έμφαση, «είναι ο αληθινός κόσμος με αληθινούς ανθρώπους και μάλιστα από όλες τις εθνικές ομάδες, δηλαδή άτομα κάθε χώρας και όλων των αποχρώσεων».

«Ο καθένας από μας», λέει, «είναι όμορφος με τον δικό του τρόπο».

Όταν συναντάς τόση εμπειρία σε μια νέα κοπέλα αναρωτιέσαι ή καλύτερα είσαι σίγουρος ότι είναι σε καλό δρόμο.

Σύμβολο το περιστέρι

Όπως κάθε καλή επιχειρηματίας η Δέσποινα Κότση έπρεπε να διαλέξει ένα σήμα, κάποιο σύμβολο για να ταυτιστεί με τα προϊόντα της εταιρείας. Η Δέσποινα χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα διάλεξε το περιστέρι.

Φωτογραφίες και βίντεο: Ευγενική παραχώρηση της Δέσποινας Κότση και της εταιρείας «MINX NEW YORK».

Γιατί το περιστέρι; την ρωτήσαμε.

Η ίδια επανέλαβε αυτό που έχει αναρτήσει και στην ιστοσελίδα της:

«Το περιστέρι είναι το πουλί που συναντάται παντού στη Νέα Υόρκη. Εμείς οι άνθρωποι τρομάζουμε πολλές φορές αυτά τα πουλιά, παρόλο που εκείνα δεν μας πειράζουν σε τίποτα. Έχουν την δύναμη να απλώνουν τα φτερά τους και να πετούν σε όποιο σημείο του κόσμου θέλουν. Το συμβολικό μήνυμα είναι να απλώσουμε κι εμείς σαν άνθρωποι τα φτερά μας και να ακολουθήσουμε τα όνειρα μας. Να ζήσουμε την ζωή απολαμβάνοντας όσα έχει να μας προσφέρει, γιατί η ζωή είναι μικρή και χρειάζεται να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».

Μέχρι στιγμής ανάμεσα στα θετικά κείμενα και σχόλια για την δουλειά της Δέσποινας συμπεριλαμβάνεται και εκείνο της ιστοσελίδας «Huffington Post-Greece», ενώ μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού κόσμου και της τηλεόρασης που μίλησαν για τα ρούχα της είναι και η Κόνι Μεταξά, κόρη του τραγουδιστή Λευτέρη Πανταζή.

Είναι χαρακτηριστικό της απήχησης που συνάντησε από την πρώτη στιγμής που παρουσίασε την κολεξιόν η Δέσποινα Κότση το γεγονός ότι η Ελληνοαμερικανίδα σταρ του Χόλιγουντ Νία Βαρδάλος εκφράστηκε με πολύ θετικά σχόλια για την προσπάθεια της.

Το μάτι, το σύμβολο της εταιρείας της.

Τα λόγια της μπορεί κανείς να τα βρει στην ιστοσελίδα της εταιρείας μαζί με την πολύ θετική κριτική του περιοδικού Teen Vogue αλλά και τα θετικά σχόλια του ηθοποιού Τζέικ Τ. Οστιν (Jake T. Austin-Wizards of Waverly Place).

Να τι είπε για την Δέσποινα, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «My Big Greek Fat Wedding» Νία Βαρδάλος: «Μου αρέσουν (I love) τα σχέδια και τα ρούχα. Μου αρέσει (I love) το ήθος της δουλειάς της γυναίκας που δημιούργησε την δική της γραμμή μόδας».

Μια επίδειξη μόδας ο στόχος της

Το όνειρο της Δέσποινας Κότση, είναι πλέον ένα κανονικό fashion show, μια επίδειξη μόδας, κατά προτίμηση της ίδιας στην Ελλάδα, όπου ένα ειδικό κοινό θα δει να περνάνε από μπροστά του νέοι και νέες, όπως ζουν και δρουν ανάμεσά μας, φορώντας όμως τα ρούχα σχεδιασμένα από την κοπέλα που ήθελε να δώσει πνοή σε ένα κομμάτι της μόδας, που άνθισε ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, όπως σημείωσε στην αναφορά του και το περιοδικό για νέους «Teen Vogue».

Εμείς, εδώ στην ιστοσελίδα «Αναμνήσεις» πιστεύουμε ότι κι αυτός ο στόχος της θα γίνει πραγματικότητα πολύ σύντομα.

Και περιμένουνε με μεγάλη ανυπομονησία να καλύψουμε με ήχο και εικόνες αυτή την επίδειξη μόδας.

Στο μεταξύ χαιρόμαστε γιατί η νεολαία της Ομογένειας έχει και τη θέληση αλλά και το κουράγιο να πρωταγωνιστήσει σε κάθε τομέα της αμερικανικής ζωής και της επαγγελματικής δράσης, προβάλλοντας πάντα τις ρίζες της.

Να υπενθυμίσουμε την ιστοσελίδα της Δέσποινας Κότση, όπου εκεί μπορείτε να βρείτε τα ρούχα της, «MINXNEWYORK.COM»

Ενώ στο Instagram μπορείτε να την βρείτε εύκολα αν πληκτρολογήσετε το όνομα της:@DESKOTSIS.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.