Αυτοψία των “Αναμνήσεων” στο ανακαινισμένο κοινοτικό κέντρο «Helen Chiotes» του Καθεδρικού Ναού στο Μανχάταν

1
161
Η μια από τις δυο γιγάντο-οθόνες προβολής που τοποθετήθηκε εκεί που παλαιότερα υπήρχαν οι κουρτίνες της σκηνής. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Για περίπου μια ώρα μπήκαμε το μεσημέρι της Κυριακής, στην ανακαινισμένη αίθουσα του κοινοτικού κέντρου «Helen Chiotes», στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας και καταγράψαμε με τον φακό των «Αναμνήσεων» τις αλλαγές, τόσο όσο αφορά τις διαστάσεις όσο και την αλλαγή των χώρων εντός της αίθουσας, που στέγαζε και θα στεγάζει στο μέλλον το πολιτιστικό κέντρο του Καθεδρικού, αλλά και στον διάδρομο, καθώς και στον χώρο για τα μπάνια, που πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλη θέση και είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν.

Στο πάτωμα οι αλλαγές είναι αυτό που λέμε θεμελιακές.

Ξεχάστε τα χιλιόμετρα της μοκέτας που κάλυπτε το μεγαλύτερο κομμάτι του χώρου.

Οι αλλαγές σήμερα, είναι φανερές. Έχει πλέον τοποθετηθεί ξύλινο σανίδι και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας.

Στην φωτογραφία φαίνονται οι δυο εσοχές στον τοίχο, που θα εξυπηρετούν πολλαπλώς τις ανάγκες του πολιτιστικού κέντρου του Καθεδρικού. Φωτογραφία: ETA PRESS

Έχει επίσης κατασκευαστεί στην αριστερή πλευρά καθώς εισέρχεται ο επισκέπτης στην αίθουσα το κοινό, μια μεγάλου μήκους πλατφόρμα για την πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Η πλατφόρμα αυτή θα οδηγεί κατευθείαν στην πόρτα της αριστερής πλευράς, στον δρόμο 73.

Σε ό,τι αφορά την κουζίνα, διαπιστώσαμε ότι έχει ελαττωθεί το εμβαδόν της, αλλά δεν πειράχτηκαν σημαντικά τμήματα της κουζίνας, ώστε να είναι λειτουργική όπως και πριν.

Επίσης, εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι η θέση των οπτικοακουστικών μέσων μεταφέρθηκε σε ειδικό δωμάτιο δίπλα από την πόρτα της κουζίνας, στην Ανατολική πλευρά της αίθουσας.

Ο προβολέας για τις εκδηλώσεις που απαιτούν εικόνα και ήχο τοποθετήθηκε ψηλά, στο σημείο όπου βρίσκεται η πόρτα της κουζίνας και συνήθως σερβίρεται ο καφές τις Κυριακές. Φωτογραφία: ETA PRESS

Όσον αφορά τον χώρο, όπου παραδοσιακά σερβίρεται ο καφές την Κυριακή, μετά την θεία λειτουργία και απλά πίσω από τα τραπέζια ήταν ο τοίχος, τώρα έχουν δημιουργηθεί δυο εσοχές, αρκετά μεγάλες σε βάθος ώστε να φυλάσσονται εκεί διαφορά είδη, όπως καρέκλες και τραπέζια.

Οι ψευδό-κολόνες που είχαν σκοπό να θυμίσουν αρχαίου ελληνικού τύπου κολόνες, έχουν πλέον διαγραφεί.

Τώρα, όσον αφορά την κυρία είσοδο στο εσωτερικό της αίθουσας, το σχέδιο μάλλον προβλέπει πόρτα ξύλινη, σε συνδυασμό με τζάμι.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθούν μέσα σε περίπου ένα μήνα τα τμήματα που δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί.

Η αίθουσα «Οικογένειας Χιώτη» όπως είναι σήμερα μετά την ανακαίνιση. Σύντομα θα προστεθούν και οι τελικές πινελιές. Αναμένεται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο της ιστορίας του Καθεδρικού ναού.

Στο θέμα της διάταξης των θέσεων έχει προβλεφθεί τόσο η κάθετη όσο και η οριζόντια τοποθέτηση των καθισμάτων, ανάλογα με την περίσταση και για τον σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί δυο μεγάλες οθόνες προβολής εικόνας και διαφανειών (projection screens) που θα ανεβοκατεβαίνουν μηχανικά.

Ο προβολέας τύπου «projector», τοποθετήθηκε εκεί όπου στην αρχική διαρρύθμιση υπήρχε ένα είδος γυναικωνίτη που ήταν προσιτός από τον δεύτερο όροφο.

Μπαίνοντας τώρα ο επισκέπτης στην αίθουσα από την κεντρική πόρτα στον 74ο δρόμο,  διαπιστώνει ότι η σκάλα που οδηγεί στα γραφεία του δευτέρου ορόφου έχει πλέον μεταφερθεί στην δεξιά πλευρά κοιτώντας την αίθουσα.

Σημαντική είναι και η αναβάθμιση στα μπάνια και το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Ο «αέρας» της ανακαίνισης ξεκίνησε από τα μπάνια.

Στο πάτωμα έχει τοποθετηθεί πλακάκι με ειδικό εξάγωνο σχήμα με σχέδιο, και οι πόρτες εσωτερικά θυμίζουν τουαλέτες σε αεροπλάνο, όπου μόλις πλησιάσεις υπάρχει πράσινη ένδειξη ότι είναι διαθέσιμη ενώ όταν μπεις μέσα και την κλειδώσεις, η ένδειξη από έξω, μετατρέπεται σε κόκκινη.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά έχει προστεθεί στην αριστερή πλευρά μια ειδική ράμπα για να διευκολύνει την προσέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Φωτογραφία: ETA PRESS

Η διακόσμηση στο εσωτερικό της αίθουσας και τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, είδαμε όμως τα φωτιστικά σε σχήμα πολυέλαιου, αλλά με απόλυτα μοντέρνα σχεδίαση και ειδικές λάμπες led.

Aυτές και άλλες πολλές αλλαγές παρατηρήσαμε την Κυριακή και αρχικά μείναμε ευχαριστημένοι με το αισθητικό  αποτέλεσμα.

Σε λίγο καιρό θα δούμε και την τελική εικόνα της αίθουσας, που έγινε με την δωρεά ενός εκατομμυρίου από την πρώην δημοσιογράφο του CBS, κ. Ελένη Χιώτη, την τελευταία εν ζωή απόγονο της οικογένειας της, εδώ στη Νέα Υόρκη.

Να επισημάνουμε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης της οροφής του Καθεδρικού, με την τοποθέτηση μάλιστα ειδικών κεραμιδιών, που είχαν αρχικά τοποθετηθεί στην διάρκεια της κατασκευής του ναού και ονομάζονται πλακίδια ή κεραμίδια ισπανικού τύπου, (Spanish tiles).

Ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση ειδικών παραθύρων στις αίθουσες του σχολείου στους πάνω ορόφους του ναού. Προστέθηκαν μάλιστα δεκαέξι νέα παράθυρα.

Όλες οι εργασίες για την στεγανοποίηση της οροφής ολοκληρώθηκαν εδώ και μήνες και μάλιστα, χθες, κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας διαπιστώσαμε ότι εδώ και μια εβδομάδα είχαν έγκαιρα κατέβει οι σιδερένιες προστατευτικές σκαλωσιές.

Η χωρητικότητα της κοινοτικής αίθουσας πριν από την ανακαίνιση υπολογιζόταν στα 240 άτομα, για κάθε είδους εκδήλωση συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών, εταιρικών και εκκλησιαστικών, όπως συναυλίες βυζαντινής μουσικής και οι γιορτές των Ελληνικών Γραμμάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι τελετή της πρώτης ανάρτησης της ειδικής πλάκας με την αφιέρωση στην οικογένεια «Helen Chiotes» μετά την δωρεά του 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων, είχε γίνει το 2016, επί διακονίας του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου και παρόντος του τότε ιερατικώς προϊσταμένου του π. Ιωάννη Βλάχου και με πρόεδρο τον κ. Ντιν Πολ.

- Advertisement -

1 COMMENT

 1. Συγχαρητήρια, ελπίζω να γίνονται δεκτά και
  άτομα που δεν είναι μέλη της εν λόγω
  κοινότητος.
  Εκείνο που είναι βέβαιο , θα είναι καλοδεχούμενα
  τα μέλη του Παγχιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης
  “ Ο ΚΟΡΑΗΣ “ ο οποίος θα προσφέρει το ποσόν
  των $10,000.00 δολαρίων στο απογευματινό σχολείο του Καθεδρικού , που τα έχει ανάγκη….!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.