ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μυσταγωγία με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η εκδήλωση για την 198η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που διοργάνωσε ο ιστορικός Σύλλογος Αθηναίων το απόγευμα της Κυριακής, 17 Μαρτίου 2019 στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Αν και η εκδήλωση ξεπέρασε τις τρεις ώρες, εν τούτοις οι Αθηναίοι και οι φίλοι τους απόλαυσαν από την αρχή μέχρι το τέλος την εκδήλωση αφ ενός με διότι ήταν ελληνοπρεπής και άρτια διοργανωμένη, αφ’ ετέρου δε διότι οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Βάνα Κοντομέρκου και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής απέσπασαν τα συγχαρητήρια του κοινού, διότι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις λεπτομέρειες και κατάφεραν να συνδυάσουν την προβολή του  ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Η Αθήνα στην Οθωμανική Εποχή» με την έκθεση με τα έργα τέχνης των μελών του Συλλόγου και άλλων ζωγράφων.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=cumzoxiSvfY&feature=youtu.be” width= https=”yes”]

Η πρόεδρος του Συλλόγου έκανε μια σύντομη αναδρομή στην μακραίωνη ιστορία της Αθήνας και την προσφορά της στον σύγχρονο πολιτισμό, καθώς επίσης και στους αγώνες των Αθηναίων για την ελευθερία.

Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Η Αθήνα στην Οθωμανική Εποχή» το οποίο καθήλωσε το ενδιαφέρον του κοινού, διότι η αφηγήτρια Μαρία Ευθυμίου κατάφερε να ξεναγήσει το ακροατήριο στις άγνωστες πτυχές της Οθωμανικής Εποχής και να προβάλει τους κρυμμένους θησαυρούς της εποχής εκείνης.

Εικαστική έκθεση

Η μεγάλη αίθουσα του Κεφαλλονίτικου Σπιτιού είχε μετατραπεί σε έναν αξιοζήλευτο εκθεσιακό χώρο, ο οποίος περιελάμβανε περισσότερα από εκατό μοναδικά έργα τέχνης. Το πρώτο ημίωρο οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες και να μάθουν περισσότερα για τα έργα τους και την τεχνοτροπία. Πρόκειται για τους π. Ιωάννη Αντωνόπουλο, Μελίνα Κανταγκάλο, Δομινίκη Χοντρογιάννη, Ευτέρπη Γιατράκη, Τάσο Μουζάκη, Άννα Νεοφώτιστου, Γιάννη Νομικό και Μαριάνθη Παπαφράγκου.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της προέδρου του Συλλόγου Βάνας Κοντομέρκου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Βάνα Κοντομέρκου συνεχάρη τους καλλιτέχνες και τόνισε ότι τα έργα τους αποτελούν πολύτιμα πετραδάκια του Ελληνοαμερικανικού Πολιτισμού και ότι αποδεικνύουν ότι οι ομογενείς δεν απλά και μόνο φορείς ενός λαμπρού πολιτισμού, αλλά παράγουν τον δικό τους πολιτισμό.

Στη συνέχεια η Δώρα Λαγού παρουσίασε τους καλλιτέχνες.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως ο ιερέας της Αστόριας παρουσίασε τα έργα του, τα οποία ως επί το πλείστον ήταν τοπία και τόνισε ότι εμπεριέχουν χρώματα και αχαλίνωτα σχήματα με τα οποία καταφέρνουν να μεταφέρουν στον καμβά την ομορφιά που βλέπουμε με τα μάτια της καρδιάς και της ψυχής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της τέχνης και κάλεσε τους ομογενείς να αποφύγουν τον καναπέ και να αξιοποιήσουν τον καιρό ασχολούμενοι με τη ζωγραφική, με το τραγούδι, το χορό, διότι, όπως επεσήμανε καλλιεργούν την ψυχή.

Η Μελίνα Κανταγκάλο, η οποία ήταν η νεότερη των εκθετών εξέπληξε το ακροατήριο με τα άψογα ελληνικά της και με τα έργα της. Η Μελίνα είναι έντεκα ετών και είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει σε μια έκθεση. Τα έργα της εκτέθηκαν απέναντι από τα έργα της γιαγιάς της Άννας Νεοφώτιστου και εξέπληξαν ευχάριστα το ακροατήριο.

Η Δομινίκη Χοντρογιάννη συνεχάρη τη Μελίνα και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις τις νεότερες ηλικίες να ασχολούνται με τις τέχνες και πρέπει να τους ενθαρρύνουμε».

Αναφερόμενη στα έργα της τόνισε ότι είναι κεριά τα οποία εμπεριέχουν και αρωματικές ουσίες, καθώς επίσης και σε πηλό.

Η Ευτέρπη Γιατράκη επεσήμανε ότι τα έργα της είναι σε ξύλο και ότι προσπαθεί να δώσει αξία στο ξύλο και να δημιουργήσει για τη ζωή. Παράλληλα τόνισε ότι θα εκθέσει τα έργα της στην Αθήνα.

Η Αννα Νεοφώτιστου, η οποία παρουσίασε πίνακες, καθώς επίσης και γλυπτά σε γύψο και μάρμαρο επεσήμανε ότι γεννήθηκε στη Σκόπελο και ότι από μικρή είχε έφεση στην τέχνη.

«Εγώ δεν είναι καλλιτέχνης, αλλά εραστής της τέχνης» επεσήμανε η ομιλήτρια.

Ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος και η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Δώρα Λαγού.

Αναφερόμενη στην τέχνη επεσήμανε ότι η τέχνη είναι ένα μοναχικό μονοπάτι, αλλά δεν αισθάνεται ποτέ μόνη, γιατί η τέχνη σε ταξιδεύει σε ένα ατέλειωτο ταξίδι.

Ο Γιάννης Νομικός επεσήμανε ότι ζωγράφιζε από μικρός και ότι καθοριστικό ρόλο στη σταδιοδρομία του έπαιξαν οι σπουδές του. Ο κ. Νομικός έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και τις προσεχείς ημέρες θα αναχωρήσει για την Αθήνα για μια νέα έκθεση.

Η Μαριάνθη Παπαφράγκου, η οποία ασχολείται με την τέχνη του χαλκού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην χαλκογραφία ανά τους αιώνες.

Ο Τάσος Μουζάκης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου και συνάμα πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής παρουσίασε τα έργα του και τόνισε ότι απεικονίζουν τις ευαισθησίες της καρδιάς και της ψυχής του.

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.