Απόψεις: Πεθαίνουν και οι θεοί! Ωδή στον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

0
87
Ο Αρμάντο Ντιέγκο Μαραντόνα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παγκόσμια, απέραντη θλίψη και σοκ έχει προκαλέσει στους φιλάθλους η αναγγελία θανάτου του ποδοσφαιρικού θρύλου, κατά πολλούς του καλλίτερου παίκτη όλων των εποχών, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Στις αρχές του μήνα που διανύουμε, το δίσεκτο και γρουσούζικο έτος 2020, ο θεός της μπάλας νοσηλεύτηκε για επέμβαση στον εγκέφαλο. Οκτώ μέρες αργότερα πήρε εξιτήριο για ανάρρωση στο σπίτι για να καταλήξει την Τετάρτη 25/11/2020 έχοντας στο πλευρό του την κόρη του Ντάλμα. 

Χάρμα οφθαλμών, χαρά και ευτυχία στο γήπεδο, κόντρα σε κάθε κατεστημένο στη ζωή ο Ντιεγκίτο. Μάγος στη κοφτή ντρίπλα. Γκολ από στημένη φάση μέσα στη μικρή περιοχή που ζαλίζουν, προκαλούν και ανατρέπουν του νόμους της φυσικής. Το ταλέντο Μαραντόνα θα μαγεύει μέχρι την αιωνιότητα. Γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου 1960 ξεκίνησε από τις αλάνες του Μπουένος Άιρες, Αρχεντίνος Τζούνιορς, Μπόκα Τζούνιορς, Μπάρτσα, Νάπολη, Σεβίλλη… κατάκτηση παγκοσμίων κυπέλλων ποδοσφαίρου για τη γενέτειρά του, την Αργεντινή!

Ανατρεπτικός και ασυμβίβαστος. Κολλητός του Φιντέλ. Τα ‘χωσε και στον ίδιο το Πάπα της Ρώμης όταν προσκεκλημένος του ποντίφικα τόλμησε ο προκαθήμενος των καθολικών να μιλήσει στο παιδί της αλάνας για ανέχεια και φτώχεια ανάμεσα σε χρυσοποίκιλτα δώματα και χρυσούς πολυελαίους…

Ή ακόμη, εκεί γύρω στην δεκαετία του ’80 όταν ο Μαραντόνα έπαιζε στη Νάπολη και κάποιος φίλαθλος σε απόγνωση με την κακή υγεία του παιδιού του που χρειαζόταν εσπευσμένα εγχείρηση, ζήτησε τη συνδρομή της ομάδας με τις εισπράξεις φιλικού αγώνα να διατεθούν για τα έξοδα της εγχείρησης.

Οι ιθύνοντες και τα ηγετικά στελέχη της Νάπολη το απέκλεισαν μη τυχόν τραυματιστούν οι πολύτιμοι παίκτες της ομάδας. Το έμαθε ο Μαραντόνα και δε δίστασε να ασφαλίσει ο ίδιος τα πόδια των παικτών στην “Lloyd” και είπε το αξεπέραστο, «Δεν πάει να γ@#^&εί και η Lloyd, ο αγώνας αυτός θα γίνει για χάρη του παιδιού».

Δεν ξέχασε ποτέ τις καταβολές του. Ζούσε το μεγαλείο της απόλυτης υπεροχής στον αγωνιστικό χώρο χωρίς ρητορείες και κομπασμούς. Με ντρίπλες και γκολάρες που ζαλίζουν. Ήταν ασυμβίβαστος, Διονυσιακός, χωρίς όρια ή ντροπές. Όταν η ανισότητα και η αδικία ξεπερνούσε τα όρια του, φτιαχνόταν με ουσίες. Η προέκταση του Διόνυσου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο Αρμάντο Ντιέγκο Μαραντόνα με το Φιντέλ Κάστρο.

Ο Μαραντόνα ήταν ο θεός της μπάλας και όχι μόνο. Θεός στο γήπεδο αλλά και στη ζωή γιατί σε κάθε ευκαιρία δεν ξεχνούσε να δείξει έμπρακτα πόσος πόνος κρύβεται στον κόσμο.

Αποδήμησε την ίδια μέρα με το κολλητό του το Φιντέλ. Τυχαίο;      

Αν ζούσε ο άλλος, ο δικός μας ασυμβίβαστος ο Νικόλας Άσημος θα τουλέγε… Α ρε μπαγάσα περνάς καλά εκεί πάνω; Μάθε τους μπαλίτσα!

Ο Αρμάντο Ντιέγκο Μαραντόνα.
Ο Αρμάντο Ντιέγκο Μαραντόνα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.