Απόψεις: Εφτά παραδοχές και τέσσερα υστερόγραφα για το Ουκρανικό

0
Στρατιώτης στην μεθόριο της Ουκρανίας.

Γράφει ο Κώστας Βέργος*

Παραδοχή 1η: η Ρωσία δεν είναι πρότυπο δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν είναι πρότυπο δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ρωσία έχει ανά τους αιώνες καταπιέσει γειτονικά έθνη. Η Ρωσία έχει ανά τους αιώνες δεχτεί εισβολές από γειτονικά έθνη.

Παραδοχή 2η: το ΝΑΤΟ δεν είναι οργανισμός προσκόπων. Η ίδια η Αμερική δεν είναι πρότυπο δημοκρατίας (π.χ. 6η Ιαν. 2021) και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. κίνημα Black Lives Matter, αλλά και αποκαλύψεις Ασάνζ και Σνόουντεν). Οι περίπου 800 αμερικανικές βάσεις ανά την υφήλιο δεν είναι 800 ιεραποστολές. Από την άλλη, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν δεν είναι πολιτικο-κοινωνικά συστήματα κάτω από τα οποία επιθυμούμε να ζήσουμε ως Ευρώπη.

Παραδοχή 3η: ο πόλεμος σήμερα, και μάλιστα ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις, πρώτον, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, δεύτερον, θα διακινδυνεύσει την ενεργοποίηση οπλοστασίου μαζικής καταστροφής, τρίτον, θα υποθηκεύσει το μέλλον με περισσότερο μίσος και μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης. Και όλα αυτά, για να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ – ή μάλλον το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία!

Παραδοχή 4η: ένας πόλεμος θα προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και υλική και οικονομική καταστροφή της Ευρώπης. Οχι της Αμερικής. (Στην προχθεσινή συνάντηση Μπάιντεν – Σολτς ήταν ο Μπάιντεν αυτός που επέμενε – «I promise you/ Σας το υπόσχομαι» ψέλλισε – για το κλείσιμο του Nord Stream 2, αφήνοντας σιωπηλό τον Σολτς στα κρύα του βορειο-ευρωπαϊκού χειμώνα.)

Παραδοχή 5η: η σχέση Ουκρανίας – ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνον την εθνικά κυρίαρχη Ουκρανία, αλλά και το (μη προσκοπικό, όπως είπαμε) ΝΑΤΟ. Οι διεθνείς συμμαχίες και συμφωνίες αφορούν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και όχι μόνο μια κυρίαρχη χώρα – ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία γίνεται προσπάθεια επαναφοράς σε ισχύ παγωμένων συμφωνιών ελέγχου των εξοπλισμών.

Παραδοχή 6η: ο Μπάιντεν, μετά το Αφγανιστάν, χρειάζεται μια νίκη για να συνεχίσει να κυβερνά. Το ΝΑΤΟ χρειάζεται πάντα έναν λόγο για να υπάρχει. Και η πολεμική βιομηχανία πάντα έναν πόλεμο για να πουλάει.

Παραδοχή 7η: στην ανατολική Ουκρανία κατοικούν, ιστορικώς και κατά συντριπτική πλειονότητα, Ρώσοι. Οι Ρώσοι αυτοί ζητούν την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, 2014-15, που προβλέπουν ενισχυμένη αυτονομία στο Ντονμπάς (ανατ. Ουκρανία). Τις συμφωνίες αυτές συνυπέγραψαν Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία. Αντί της εφαρμογής των συμφωνιών αυτών, Ουκρανοί παραστρατιωτικοί βρίσκονται από το 2015 στα εσωτερικά σύνορα του Ντονμπάς σε μια διαρκή ανταλλαγή πυρών με τους (αυτονομιστές) Ρώσους για την ανακατάληψη οριακών περιοχών.

  1. ΥΓ. 1 Αν Αμερική και ΝΑΤΟ χάσουν τον πόλεμο θα πουν ότι ηττήθηκε η Ουκρανία. Θα επιβάλουν κυρώσεις που θα φτωχοποιήσουν έτι περαιτέρω την Ευρώπη. Αν νικήσουν, θα πουν ότι νίκησαν αυτοί. Και αν η Ρωσία δεν εισβάλει, θα πουν ότι δεν εισέβαλε γιατί της είπαν αυτοί να μην εισβάλει.
  2. ΥΓ. 2 Δεν είναι σίγουρο αν την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές η Ρωσία έχει εισβάλει. Σίγουρο είναι ότι την ίδια ώρα Δυτικοί προαναγγέλλουν για μια ακόμη φορά ρωσική εισβολή, εξοπλίζοντας ταυτόχρονα τον ουκρανικό στρατό (και παρα-στρατό του οποίου ηγέτες είναι ακραίοι εθνικιστές και νεο-ναζί).
  3. ΥΓ. 3 Αυτό που συγκρατεί τους νατοϊκούς ιέρακες είναι το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ώστε να εφαρμοστεί το πολεμικό άρθρο 5. Αυτό, από μόνο του, καθιστά λογική τη ρωσική ανησυχία για το ενδεχόμενο εισδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – ή μάλλον του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
  4. ΥΓ. 4 Ο υπουργός Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος, προ τριών μηνών, στο Ταλίν της Εσθονίας, παρουσιάζοντας το «Νέο Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, υπήρξε νατοϊκότερος του ΝΑΤΟ. «Μέχρι να επέλθει μια σημαντική αλλαγή στη Ρωσία», είπε. (Πότε αλήθεια θα κληθεί ο ίδιος να ενημερώσει τη Βουλή για τα πεπραγμένα της υπό την Σαουδική Αραβία διεθνούς συμμαχίας –στην οποία στρατιωτικώς μετέχουμε– και τις επίσημες καταγγελίες ΟΗΕ για τα εκεί εγκλήματα πολέμου; Επισιτιστικό εμπάργκο και δεκάδες χιλιάδες «παράπλευρες» απώλειες αμάχων. Μόλις προ ημερών τα συμμαχικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βομβάρδισαν κατά «λάθος» φυλακή, αφήνοντας πίσω 75 κρατούμενους νεκρούς.)

* Ο Κώστας Βέργος είναι οικονομολόγος, διεθνολόγος (PhD)

Πηγή: https://www.efsyn.gr/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.