ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτα με όλη την σημασία της λέξεως ήταν το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός των εισηγητών και του ακροατηρίου στην τηλεδιάσκεψη για το μέλλον της εστίασης που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, 31 Αυγούστου 2020, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Την τηλεδιάσκεψη παρακολούθησαν 150 περίπου μέλη και στελέχη του Επιμελητηρίου, καθώς επίσης, εστιάτορες, προμηθευτές και εισαγωγείς, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει τους τελευταίους έξι μήνες ο χώρος της εστίασης, για το λουκέτο σε πολλά καταστήματα και για την αβεβαιότητα που βιώνουν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων, λόγω της επιμονής των δημοτικών και πολιτειακών αρχών να μην επιτρέψουν την εστίαση στους εσωτερικούς χώρους για τις πέντε κομητείες της Νέας Υόρκης.

Η επιμονή τους αυτή, όπως επεσήμαναν οι εισηγητές, έχει μετατρέψει το κεντρικό Μανχάταν (Midtown) σε πόλη φάντασμα και ότι σε αυτό συμβάλει και η πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζουν ο δήμαρχος Μπιλ Ντι Μπλάσιο και ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο με συνέπεια οι πελάτες από τις πέντε κομητείες να προτιμούν τις όμορες κομητείες, όπως λόγω χάρη της κομητεία Νάσο του Λονγκ Αϊλαντ και του Ουέστ Τσέστερ για τις συνεστιάσεις τους.

Στο βήμα ο πρέδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Μάρκος Δρακωτός, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δρακωτός στην εναρκτήρια ομιλία του επεσήμανε ότι «η ηγεσία του οργανισμού είδε την κρίση ως ευκαιρία και διοργάνωσε ενδιαφέρουσες τηλεδιασκέψεις οι οποίες αφορούν τις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων, την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και την προώθηση των συμφερόντων των ομογενών επιχειρηματιών.

Στην συνέχεια συνεχάρη την εκτελεστική διευθύντρια Αλεξάνδρα Μιτσάκη για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε για την διοργάνωση των τηλεδιασκέψεων και την επιτυχή διεξαγωγή τους.

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Κατσάνος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Ο κ. Δρακωτός παρέδωσε την σκυτάλη στον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Νίκο Κατσάνο, ο οποίος είναι δικηγόρος, προέρχεται από οικογένεια εστιατόρων και γνωρίζει όσο ελάχιστοι τα προβλήματα και τις αγωνίες των εστιατόρων.

Ο πρόεδρος της εταιρείας του Παν Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άϊλαντ Δημήτρης Καυχίτσας αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας και τόνισε ότι από τις 26 χιλιάδες εστιατόρια που έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου, τα 10.000 εστιατόρια παραμένουν κλειστά και πολλά από αυτά δεν πρόκειται να ανοίξουν ποτέ.

Αναφερόμενος στις συνέπειες στον ομογενειακό χώρο επεσήμανε ότι έχουν κλείσει περισσότερα από 75 εστιατόρια και ότι ακόμη και εκείνα που είναι ανοικτά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της εταιρείας του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Υόρκης Δημήτρης Καυχίτσαας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Μεγάλο πλήγμα, σύμφωνα με τον κ. Καυχίτσα, έχει υποστεί ο χώρος της διασκέδασης και κυρίως τα νυχτερινά κέντρα και οι αίθουσες εκδηλώσεων, καθώς επίσης και η ίδια η αγορά ακινήτων,

Ο Στηβ Τενέδιος ιδιοκτήτης της «Fresh & Co», επεσήμανε ότι διατηρούν 19 συνολικά καταστήματα όλου του φάσματος της εστίασης και τόνισε ότι η εστίαση βιώνει την χειρότερη κρίση όλων των εποχών και ότι αυτό που βιώνουμε δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Μανχάταν επεσήμανε ότι το κεντρικό Μανχάταν μοιάζει με πόλη φάντασμα. Ο τουρισμός είναι ανύπαρκτος και τα γραφεία είναι άδεια και ότι  μέχρι στιγμής έχουν ήδη βάλει λουκέτο σε τρία δικά τους εστιατόρια.

Ο Στηβ Τενέδιος πρόεδρος της «Fresh & Co». Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

«Στο Μανχάταν σήμερα δεν αισθάνεσαι ασφαλής», επεσήμανε ο κ. Τενέδιος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση της εγκληματικότητας στο Μανχάταν, που μέχρι και την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν μια από τις πιο ασφαλείς μεγαλουπόλεις.

Ο κ. Νίκος Λιβανός από το «Livanos Restaurant Group» επεσήμανε ότι διατηρούν έξι εστιατόρια στο Μανχάταν και ότι το ένα υποχρεώθηκαν να το κλείσουν.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην καρδιά του Μανχάταν επεσήμανε ότι «έχει παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα και ότι το κλείσιμο του σταθμού του τρένου επί της 7ης Λεωφόρου θα επιφέρει καίριο πλήγμα ακόμη και στα εστιατόρια που λειτουργούν με υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα.

«Εάν δεν επιτραπεί η εστίαση στους εσωτερικούς χώρους δεν θα αντέξουν για πολύ τα εστιατόρια», επεσήμανε.

Νίκος Λιβανός από το «Livanos Restaurant Group». Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Ακολούθησε η εισήγηση του Alexandros Aldous, γενικού συμβούλου της αλυσίδας «The Chefs Warehouse, Inc .» ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέπειες της πανδημίας στα εστιατόρια της Αμερικής και του Καναδά.

Ο Αριστοτέλης Χαρτουλιάρης διευθυντής πωλήσεων της ομογενειακής εταιρείας «Victory Food Service» αναφέρθηκε στις συνέπειες της κρίσης στον κλάδο που ασχολείται με τις προμήθειες και τον ανεφοδιασμό και τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ελλείψεις, αλλά έχουν αυξηθεί οι τιμές σε πολλά προϊόντα.

Ο κ. Νίκος Λιβανός αποκάλυψε ότι μέσω επιστολής στον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ζητά να ισχύσουν και στον Δήμου της Νέας Υόρκης τα ίδια κριτήρια που ισχύουν στις όμορες κομητείες,  στις οποίες επιτρέπεται έως και 50% της χωρητικότητας των εσωτερικών χώρων.

Ο Alexandros Aldous, γενικού συμβούλου της αλυσίδας «The Chefs Warehouse, Inc .» Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τα ενοίκια και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς επίσης και στην φοβία των πελατών από τον κορωνοϊό, η οποία επηρεάζει γενικότερα την εστίαση.

Αναφερόμενοι στα θετικά αυτής της κρίσης επεσήμαναν ότι τους ώθησε να αναζητήσουν τρόπους επούλωσης των πληγών και να προβούν σε καινοτομίες.

Ακόμη και αν επιτραπεί η εστίαση στους εσωτερικούς χώρους θα χρειαστούν δύο έως και τρία χρόνια για να επανέλθουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Ο Αριστοτέλης Χαρτουλιάρης διευθυντής πωλήσεων της ομογενειακής εταιρείας «Victory Food Service». Φωτογραφία: Αναμνήσεις.

Τέλος οι εισηγητές υποστήριξαν ότι το άνοιγμα των εστιατορίων θα έχει θετικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα με την γενική έννοια του όρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Επιμελητήριο κάνετε κλικ στην ιστοσελίδα  https://hellenicamerican.cc/ είτε στο Facebook:https://www.facebook.com/HACCNY/

-Advertisement-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.