Απεβίωσε η Δέσποινα Μπίλλη – μια από τις πιο γηραιές Ελληνίδες της Αστόριας

0
688
Ο Αργύριος Μπίλλης με την σύζυγό του Δέσποινα το γένος Σκουφάρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πολυαγαπημένη μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά Δέσποινα Μπίλλη, (Despina Billis) την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 99 ετών στην Αστόρια όπου διέμενε για έξι περίπου δεκαετίες έχοντας στο πλευρό της τα παιδιά, τα δέκα εγγόνια και τα δέκα έξι δισέγγονα.

Η Δέσποινα Μπίλλη το γένος Σκουφάρα ήταν μια από τις εμβληματικές Ελληνίδες της Αστόριας και με τα ελληνικά δεδομένα μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε αιωνόβια. Κι αυτό διότι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1922, την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά της Κωνσταντίνο Μπίλλη, Άννα Κατού, Γεώργιο Μπίλλη, Σοφία και Πέτρο Γαλάτουλα, τα δέκα εγγόνια, τα δέκα έξι δισέγγονα, τα αδέλφια Ελένη και Βασίλη Σκουφάρα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Η αείμνηστη σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οι συγγενείς και οι φίλοι το μεσημέρι της Πέμπτης, 9 Δεκεμβρίου 2021 (από τις 12.00 – 12.45) θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό των Αγίων Γεωργίου και Αικατερίνης στην διεύθυνση 22-30 33rd Street, Astoria, N.Y., 11105 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά της και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήριά στους οικείους και στην συνέχεια (12.45 – 1.45 μ.μ.) θα παρακολουθήσουν την Νεκρώσιμη Ακολουθία.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στην διεύθυνση 72-02 Astoria Boulevard, East Elmhurst, N.Y. 11370 για να παραστούν στην ταφή της και να της απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη της για την ανακούφιση της οικογένειας ενός νεαρού πατέρα που τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτοκινητικό ατύχημα και παρέμεινε παράλυτος (Please make checks payable to Nicholaos Moragiemos, c/o Antonopoulos Funeral Home, 38-08 Ditmars Boulevard, Astoria NY 11105).

Τα παιδιά της Σοφία και Πέτρος Γαλάτουλας και ‘Αννα Κατού μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμαναν ότι ο άτυχος πατέρας τον οποίο επιθυμούν να βοηθήσουν ήταν ναυτικός και επέστρεψε στο χωριό του να φτιάξει το σπίτι του. Το σπίτι του πήρε φωτιά και κάηκε και το κράνος του. Αγκάλιασε τα ανήλικα παιδιά, επιβιβάστηκε στην μοτοσυκλέτα προκειμένου να αγοράσει καινούργιο κράνος. Ενεπλάκη σε τροχαίο και τραυματίστηκε σοβαρά. Οι προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών για να θεραπεύσουν τα τραύματα στον αυχένα δεν απέδωσαν καρπούς και ο νεαρός πατέρας παρέμεινε παράλυτος.

«Είναι χρέος μας, των παιδιών και των εγγονιών μας στην δύσκολη ετούτη στιγμή να προσφέρουμε τον οβολό μας και να περιβάλλουμε με αγάπη αυτή την οικογένεια. Καλούμε όσους επιθυμούν να προσφέρουν τον οβολό τους για την ανακούφιση της οικογένειας», επεσήμανε η κ. Άννα Κατού.

Από το Θολοποτάμι στο αμερικανικό όνειρο

Η Δέσποινα Μπίλλη το γένος Σκουφάρα γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1922 στο Θολοποτάμι της μυροβόλου Χίου. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Σκουφάρας ήταν έμπορας της Χίου και με την σύζυγό του Σοφία έφεραν στον κόσμο οκτώ παιδιά και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Η Δέσποινα ήταν η 3η από τα οκτώ αδέλφια, τα οποία έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο πέρασμά τους στην αιωνιότητα. Από τα 8 αδέλφια σήμερα ζουν μόνον η Ελένη και ο Βασίλης.

Η αείμνηστη ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο Αργύριο Μπίλλη που καταγόταν από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της κεντρικής Χίου και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Ο Αργύριος και η Δέσποινα Μπίλλη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Κωνσταντίνο Μπίλλη, την Άννα Κατού, τον Γεώργιο Μπίλλη και την Σοφία Γαλάτουλα και τα γαλούχησε με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Προ έξι δεκαετιών ο Αργύριος και η Δέσποινα Μπίλλη αποφάσισαν να έρθουν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη. Εγκαταστάθηκαν στην Αστόρια, όπου διέμεναν τα αδέλφια τους. Εδώ μεγάλωσαν τα παιδιά τους και εμπιστεύτηκαν την παιδεία τους στα ελληνικά σχολεία και το πιο σημαντικό τους παρείχαν την δυνατότητα να μεγαλώσουν στους κόλπους των ελληνικών κοινοτήτων. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους και ο Θεός αξίωσε την αείμνηστη να παραστεί στις αποφοιτήσεις και των δισεγγονιών της.

Ο Αργύριος ασχολήθηκε με το εμπόριο και τις διανομές ελληνικών προϊόντων, ενώ η Δέσποινα εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά την κέρδισε ο ρόλος της νοικοκυράς, της μάνας, της γιαγιά και της προγιαγιάς.

Η Δέσποινα Μπίλη στον γάμο της εγγονής της Καλλιόπη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η αείμνηστη, όπως επεσήμαναν τα παιδιά της διακρινόταν για το φιλότιμο, για την ειλικρίνειά της και πάνω από όλα για την απέραντη και άνευ όρων αγάπη για την οικογένειά της και για τους συνανθρώπους.

Το 1994 ο Αργύριος Μπίλλης απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών βυθίζοντας σε πένθος την οικογένειά της. Η Δέσποινα όμως δεν το έβαλε κάτω διότι η αγάπη των παιδιών και των εγγονιών και μετέπειτα των δισεγγονιών της μετρίαζε τον πόνο. Τα ταξίδια με τα παιδιά και δη τα εγγόνια και τα δισέγγονα στην μυροβόλο Χίο την αναζωογονούσαν και θεωρούνταν μια από τις γηραιές ομογενείς που έκανε υπερατλαντικά ταξίδια μέχρι και τα μέσα της 9ης δεκαετίας της ζωής της.

Εκ άλλου δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η Σοφία Γαλάτουλα, η οποία ήταν η πιο μικρή από τα παιδιά της την αποκαλούσε «Μπουμπουλίνα».

Η ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο ομογενειακό γραφείο τελετών «Antonopoulos Funeral Home», στην διεύθυνση 38-08 Ditmars Boulevard, Astoria NY 11105.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά της. Αιωνία της η μνήμη.

Ο Αργύριος και η Δέσποινα Μπίλη προ έξι περίπου δεκαετιών με τα παιδιά τους Κωνσταντίνο, Άννα, Γεώργιο και Σοφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η Δέσποινα Μπίλλη με τα εγγόνια και την δισεγγονή. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η αείμνηστη Δέσποινα Μπίλλη με την οικογένειά της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Η αείμνηστη σε γιορτή των γενεθλίων. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.