Απεβίωσε ο ευπατρίδης και γενναιόδωρος επιχειρηματίας Βασίλειος Χρήστου

0
298

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ευπατρίδης και γενναιόδωρος επιχειρηματίας από το Πένσβιλ της Νέας Ιερσέης και συνάμα εξαίρετος οικογενειάρχης Βασίλειος Χρήστου (Vasilios “Bill” Christou) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Την Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και το τηλέφωνο της οικογένειας δεν σίγησε ούτε στιγμή, διότι οι συγγενείς και οι φίλοι που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα μπορέσουν να παραστούν στην κηδεία του ήθελαν έστω και εξ αποστάσεως να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια.

Οι διαμένοντες στην τριπολιτειακή περιοχή το πρωί της Τετάρτης  17 Φεβρουαρίου 2021 από τις 10.00 – 11.00 π.μ. τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό θα συγκεντρωθούν στον Ελληνορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδας στην διεύθυνση 808 North Broom Street, Wilmington, Delaware 19806 για να προσκυνήσουν  την σορό του και στην συνέχεια να παρακολουθήσουν τη Νεκρώσιμη Ακολουθία που θα τελέσει ο π. Φιλήμων Πατίτσας.

Ο Βασίλειος Χρήστου με την σύζυγό του Αλεξάνδρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «Silverbrook Cemetery» στην διεύθυνση  3300 Lancaster Pike, Wilmington, DE 19805 για να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Αλεξάνδρα, τα παιδιά του Χρήστο και Εύη (Παρασκευή), Δήμητρα και Γρηγόρη Κυριάκου, τον εγγονό του Θωμά Κυριάκου, τα αδέλφια Μελπομένη Χρήστου – Λαζαρίδου, Ελένη και Νίκο Ταξόπουλο, Αθανάσιο (Σούλη) και Ζωή Χρήστου, τους κουνιάδους Ελευθερία και Χαράλαμπο Παυλίδη, Σταυρούλα και Γιάννη Καρακασανίδη, Γιώργο και Τζένη (Πολυξένη) Δεγερμεντζίδη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1946 στο ακριτικό Σκρα του νομού Κιλκίς σε μια πατριωτική και με αρχές οικογένεια. Οι αείμνηστοι γονείς του Χρήστος Χρήστου και Δήμητρα το γένος Πίφα έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Βασίλειο, την Ελένη, την Μελπομένη και τον Αθανάσιο (Σούλη) και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Μετά την αφυπηρέτησή του από τον Ελληνικό Στρατό ο Βασίλειος μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τον αδελφό του Αθανάσιο ασχολήθηκαν με την μαραγκοσύνη και απέκτησαν την δική του εταιρεία.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γρηγόρης και Δήμητρα Κυριάκου, Εύη και Χρήστος Χρήστου, Βασίλειος και Αλεξάνδρα Χρήστου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Την περίοδο εκείνη γνώρισε στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης την εκλεκτή της καρδιάς του, Αλεξάνδρα το γένος Δεγερμεντζίδη, η οποία καταγόταν από την Κορομηλιά του Κιλκίς.  Το 1982 χόρεψαν τον Χορό του Ησαΐα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, τον Χρήστο που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και την Δήμητρα που γεννήθηκε στην Αμερική.

Το 1985 ο Βασίλειος δέχτηκε την πρόταση των αδελφιών της Αλεξάνδρας και ήρθε για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική και εγκαταστάθηκαν στο Πένσβιλ της Νέας Ιερσέης.

Ο αείμνηστος συνεργάστηκε με την οικογένεια της Αλεξάνδρας και έγινε ένας από τους καλύτερους συνέταιρους της αλυσίδας «Pat’s Pizzeria», η οποία έκανε τα πρώτα βήματά της το 1974 και σήμερα εν έτη 2021 διατηρεί πολυάριθμα ομώνυμα εστιατόρια σε τέσσερις όμορες πολιτείες και συγκεκριμένα στο Ντελαουέαρ, στο Μέριλαντ, στη Νέα Ιερσέη και στην Πενσιλβάνια.

Ο Βασίλειος Χρήστου με τον εγγονό του Θωμά Κυριάκου και την σύζυγό του Αλεξάνδρα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το δαιμόνιο της φυλής μας, σε συνδυασμό με την σκληρή εργασία, την αρετή και το φιλότιμο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο τόσο στα προσωπικά επιτεύγματά του όσο και στα επιτεύγματα των εστιατορίων τους. 

Ο αείμνηστος διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα του, για το φιλότιμο και πάνω από όλα για την γενναιοδωρία του και αναμφίβολα αποτελούσε την προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου.  

Τηρούσε όσο ελάχιστοι την ρήση «Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου» και αμέτρητες δωρεές και αγαθοεργίες δεν βρήκαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας.

Οι ώρες και οι ημέρες που μεσολάβησαν από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και ετούτη την ώρα παρείχαν την δυνατότητα στην σύζυγο, στα παιδιά και στον εγγονό του να μάθουν περισσότερα για την απαράμιλλη γενναιοδωρία του.

Τα μηνύματα των συγγενών και φίλων και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους αν και διαφέρουν ως προς το περιεχόμενο εν τούτοις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά διότι υμνούν το σπάνιο του χαρακτήρα και την πολυσχιδή του δράση και προσφορά του Βασιλείου Χρήστου.

Η αναδεξιμιά του Δήμητρα Χρήστου η οποία διαμένει στην Ελλάδα μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του έγραψε: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαζί με τον ερχομό του καλοκαιριού, περίμενα και τον δικό σας… και τώρα εσύ δε θα έρθεις πια.. ένα αναντικατάστατο κενό, ο Νονός μου, ο Θείος μου… ο δεύτερος μπαμπάς!!  

Κι ας ήσουν στην άλλη άκρη του κόσμου, ήμασταν μια δεμένη οικογένεια που αλληλοστηριζόμασταν με κάθε δυνατό τρόπο! Πάντα είχες το τρόπο να με πειράζεις, να είσαι αυστηρός και κρυφά να γελάς.. Και εγώ σε περίμενα στο αεροδρόμιο με τόση προσμονή, δε με πείραζε ποτέ που ξυπνούσα χαράματα για να έρθω να σε αποχαιρετήσω, μα εκείνες ήταν για μένα μέρες λύπης!

Ένας άνθρωπος παράδειγμα για όλους, μα πάνω από όλα για μας.. γιατί γνωρίζοντας πως έφυγες από ένα μικρό σπίτι στο Σκρα κατάφερες να ζεις σε «παλάτι» στην Αμερική, μα ποτέ δε ξέχασες τις πιο ουσιώδεις αξίες, το δεσμό της οικογένειας και τη σημασία της προσφοράς…Τα έβλεπα πάντα σε όλες τις κινήσεις σου.. σε σεβόμουν και σε θαύμαζα για το χαρακτήρα σου, και θρηνώ γιατί τέτοιοι άνθρωποι δεν πρέπει να φεύγουν από το κόσμο…

Είμαι πολύ τυχερή που περνούσα τα καλοκαίρια κοντά σας, που ήρθα και είδα όλα όσα έχετε χτίσει, υλικά και άυλα αγαθά… Δε θα φύγεις ποτέ, θα ζεις στη καρδιά μου νονέ. Θα κοιτάω πάντα τις πόρτες του αεροδρομίου μήπως εμφανιστείς…..Καλό παράδεισο…»

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στην κοινότητα της Αγίας Τριάδας και συγκεκριμένα στο «Holy Trinity Greek Orthodox Church Capital Building Fund» στην διεύθυνση 3300 Lancaster Pike, Wilmington, DE  19806 (www.holytrinitywilmington.org).

Οι Αναμνήσεις εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Αιωνία του η μνήμη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.