ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με δειλά βήματα άνοιξε η ιστορική λαϊκή αγορά του Jackson Heights. Η πανδημία του κορωνοϊού, ο αναγκαστικός εγκλεισμός και τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν επηρεάσει την υπαίθρια κίνηση με συνέπια να κυκλοφορούν λιγότεροι καταναλωτές και να στήνονται λιγότεροι πάγκοι με νωπά προϊόντα. Για πάρα πολλά χρόνια, κάτοικοι του Jackson Heights, Αστόριας και Κορώνας, κάθε Κυριακή πρωί από τις 8:00 μέχρι της 3:00 το μεσημέρι πλημμύριζαν τη λαϊκή αγορά Jackson Heights Farmer’s market στη 34th Avenue μεταξύ 79th St &, 80th St,

Εδώ τοπικοί παραγωγοί προμηθεύουν τους καταναλωτές με φρέσκα προϊόντα χωρίς μεσάζοντες. Κατ’ ευθείας από τη φάρμα του παραγωγού στον καταναλωτή. Βρίσκουμε ποικιλία λαχανικών, φρούτων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέας, μέλι, και διάφορα είδη καλλωπιστικών φυτών και βοτάνων.

Οι τοπικοί καλλιεργητές είναι πρόθυμοι, στη διάθεση του καθ’ ενός που έχει απορίες και μπορούν να απαντήσουν πώς καλλιεργήθηκαν τα διαθέσιμα προϊόντα εκτεθειμένα στους πάγκους τους, ποιες μεθόδους καλλιέργειας χρησιμοποιούν και τον τρόπο συγκομιδής. Η εξοικείωση με καλλιεργητές και το προϊόν που παράγουν δίνει μια άλλη αίσθηση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Παύει το καταναλώσιμο προϊών να είναι ξένο.

Ταυτίζεται με ανθρώπινο πρόσωπο και αυτό από μόνο του είναι μεγάλη ικανοποίηση. Επί προσθέτως, τα καταναλωτικά προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί τοπικά, είναι εύγευστα. Συλλέγονται στο αποκορύφωμά ωριμότητας τους, τις περισσότερες φορές εντός 24 ωρών πριν από την προσφορά τους στη λαϊκή αγορά.

Τα φρέσκα προϊόντα στις λαϊκές πιστεύεται ότι περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ο χρόνος συγκομιδής-κατανάλωσης ελαχιστοποιείται. Η πιθανότητα αλλοίωσης και μείωσης της θρεπτικής αξίας αποφεύγεται.

Να σημειωθεί ότι αυτό που καταναλώνουμε, τοπικής προέλευσης, έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον και τη κλιματική αλλαγή. Λόγω κοντινής απόστασης μεταφοράς φάρμας-καταναλωτή, ελαχιστοποιείται το ανθρακικό αποτύπωμα του προϊόντος.

Ένα συμβατικό γεύμα ταξιδεύει κατά μέσω όρο 1,000 μίλια από το χωράφι στο τραπέζι μας. Η τροφική αλυσίδα που καταναλώνουμε και προέρχεται από κοντινή απόσταση, εκμηδενίζει τη χρήση ρυπογόνων μέσων μεταφοράς, είναι πιο φρέσκα, στηρίζουν τους ντόπιους παραγωγούς και δε χρειάζεται καμιά επεξεργασίας ή μακροχρόνια ψύξη ή συντήρηση.

Στιγμιότυπο από την λαϊκή αγορά στο Jackson Heights του Κουίνς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
Στιγμιότυπο από την λαϊκή αγορά στο Jackson Heights του Κουίνς. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.