Αλέξανδρος Γ. Αναγνώστου – Alexander George Anagnos (1926 – 2018)

  0

  Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μανχάταν και συνάμα ηγέτης πολλών άλλων φορέων Αλέξανδρος Γεωργίου Αναγνώστου (Alexander George Anagnos) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.

  Η σορός του το απόγευμα της Κυριακής, 28 Οκτωβρίου 2018, από τις 4.00 – 8.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών «A.K. Macagna Funeral Home», 495 Anderson Ave., Cliffside Park, NJ. 07010.

  Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το πρωί της Δευτέρας, 29 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 9.30 π.μ. στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στη διεύθυνση 124 Wadsworth Avenue, NYC, ΝΥ, 10040.

  Ο θάνατός του καταλυπεί τα παιδιά του George και Melanie  Anagnos, Maria και Bob Pierce, Steven και Vicky Anagnos , τα εγγόνια Alexandra, Steven, Johnny, Michael, Tommy, Christine, Alexander και Arianna, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

  Ο θάνατός του έχει προκαλέσει θλίψη και συγκίνηση στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα που την υπηρέτησε με πάθος με την ιδιότητα του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, του συμβούλου  και του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου στις πιο ένδοξες περιόδους της.

  Ο Αλέξανδρος έχει διατελέσει ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, δραστήριο μέλος και στέλεχος της Ηγεσίας των 100, μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλος του Συμβουλίου του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ και πολλών άλλων ομογενειακών και αμερικανικών φορέων. Διετέλεσε πολλά χρόνια πρόεδρος της HANAC (Hellenic American Neighborhood Action Committee) και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομογενειακής τράπεζας Atlantic Bank.

  Η σοφία, η διορατικότητα, οι σπάνιες διοικητικές ικανότητες σε συνδυασμό με το φιλότιμο και τη γενναιοδωρία του αποτέλεσαν τον καταλύτη της πολυσχιδούς προσφοράς και δράσης που έχει βραβευτεί πολλαπλώς.

  Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στον Άγιο Σπυρίδωνα τον αποκαλούσαν «πρόεδρο των προέδρων». Ακόμη και την περίοδο της κρίσης που ταλάνισε την κοινότητα στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας η συμβολή του Αλέξανδρου και της οικογένειάς του υπήρξε για μια ακόμη φορά καθοριστική και συνέβαλε τα μέγιστα στην επούλωση των πληγών και στην χάραξη μιας νέας πορείας που στέφθηκε με επιτυχία και εορτάστηκε με τις μεγαλειώδεις τελετής της Κυριακής, 14 Οκτωβρίου 2018.

  Ο εκλιπών γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1926 στο Leominster, της Μασαχουσέτης, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Οι αείμνηστοι γονείς του Γεώργιος και Μαριγούλα κατάγονταν από τη Δεσκάτη Γρεβενών και τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας, με τη φιλοπατρία και την υπερηφάνεια για τον ελληνικό πολιτισμό.

  Ο Αλέξανδρος αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και είχε μια λαμπρά επαγγελματική σταδιοδρομία η οποία έληξε με τη συνταξιοδότησή του από  το αξίωμα του διευθύνοντα συμβούλου της «American Securities, LP».

  Ήταν νυμφευμένος με την Ζωγραφιά (Jo) με την οποία έζησαν αγαπημένοι για εξήντα χρόνια και μόνο ο θάνατος μπόρεσε να τους χωρίσει. Οι Αμερικανοί είθισται να λένε «πίσω από έναν μεγάλο άνδρα κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα». Όσοι όμως είχαν την τύχη και το προνόμιο να γνωρίσουν το ζευγάρι έλεγαν πάντα με ικανοποίηση ότι πρόκειται για ένα ιδανικό ζευγάρι ηγετών.

  Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, εν τούτοις αγάπησε όσο ελάχιστοι τη γενέτειρα των γονέων του και την Ελλάδα και με τη δράση του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή της Ελλάδας και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

  Το 2009 επέστρεψε στη Δεσκάτη Γρεβενών και εξέπληξε τους συμπατριώτες του με την πρωτοφανή δωρεά για την αγιογράφηση του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον οποίο είχε βαπτιστεί. Η γενέτειρα τον τίμησε προσκαλώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να τελέσει τα εγκαίνια και να τιμήσει τον Αλέξανδρο.

  Ο Αλέξανδρος υπήρξε ευεργέτης με όλη τη σημασία της λέξεως και τα παιδιά του τα οποία ακολούθησαν τα χνάρια του καλούν τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του σε δύο ευαγή ομογενειακά ιδρύματα και συγκεκριμένα στο: Greek Division of the Ronald McDonald House, 405 East 73rd Street, NY, NY 10021 είτε στο Saint Michael’s Home, 3 Lehman Terrace, Yonkers, NY 10705.

  Η ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο ομογενειακό γραφείο τελετών “Riverdale Funeral Home» το οποίο σε τρία χρόνια θα γιορτάσει την 100ή επέτειο της ιδρύσεώς του.

  ———————————————————————————————–

  Alexander George Anagnos, of Fort Lee, NJ and Halcott Center, NY, died peacefully at his home on October 23.

  Alex was born on July 3, 1926 in Leominster, MA and was raised in New York City.

  Alex was married to the late Zografia (Jo) for 60 years.

  He is survived by his loving children: George (Melanie), Maria Pierce (Bob), and Steven (Vicky) and his beloved grandchildren Alexandra, Steven, Johnny, Michael, Tommy, Christine, Alexander and Arianna.

  He is predeceased by his parents, George and Marigoula.  Alex was a graduate of New York University and Executive Director of American Securities, LP before his retirement.

  His lifelong commitment and love for the Greek Orthodox Church led him to many roles, including President of the Parish Board of Saint Spyridon Greek Orthodox Church, President of the Saint Spyridon School Board, a member of the Board of Directors of St. Michael’s Home, a member of Leadership 100, Treasurer of the Archdiocesan Council of the Greek Orthodox Archdiocese of America, and an Archon of the Ecumenical Patriarchate.

  Alex was an avid reader and collector of books, a treasured member of the Halcott Center community, where for 90 years, he happily spent his summers  with his parents, children, grandchildren and many other relatives and friends.

  Everyone will fondly remember Alex as the “Pied Piper” as he enjoyed his long walks around the beautiful Halcott valley with grandchildren and friends in tow. 

  He enjoyed his many family trips to Greece visiting relatives, and especially enjoyed being in Deskati, where his parents were born. 

  He will be remembered by all for his kind and generous spirit. Visitation is Sunday, October 28 from 4-8 PM at A.K. Macagna Funeral Home, 495 Anderson Ave., Cliffside Park, NJ.

  Funeral Services will be held at Saint Spyridon Greek Orthodox Church, 124 Wadsworth Avenue, NYC, Monday, October 29 at 9:30 am.

  Donations may be made to the Greek Division of the Ronald McDonald House, 405 East 73rd Street, NY, NY 10021 or Saint Michael’s Home, 3 Lehman Terrace, Yonkers, NY 10705.

  -Advertisement-

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.