Γράφει ο Φώτιος Καλιαμπάκος

Πιστή στην παράδοση που τη θέλει να δίνει κάθε χρόνο μια δωρεάν συναυλία για τη Memorial Day η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης θα επανέλθει αύριο Δευτέρα, 30 Μαΐου στις 7 το απόγευμα στον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό St. John the Divine στην Upper West Side του Μανχάταν για μια ιδιαίτερη εκδήλωση.

Η φετινή συναυλία, και ενώ συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα η «κάθαρση» η ουκρανική τραγωδία, θα είναι αφιερωμένη στο λαό της Ουκρανίας. Στην αρχή της εκδήλωσης μέλη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης International Rescue Committee, η οποία συνεργάζεται με τον Καθεδρικό, θα αναφερθούν στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και θα παράσχουν πληροφορίες για το πώς οι ενδιαφερόμενοι από το κοινό θα μπορούσαν να συνδράμουν τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων από το πόλεμο.

Στο καλλιτεχνικό μέρος την εκδήλωση θα διευθύνει ο μόνιμος μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Jaap van Zweden. Η συναυλία θα περιλαμβάνει των Walker, Debussy και Wagner.

Ο μαέστρος Jaap van Zweden. Φωτογραφία Dario Acosta.

Η επιλογή των έργων φαίνεται να παραπέμπει από τη μία, με το «Lyric for Strings» του Walker, το, εμπνευσμένο από την ελληνική αρχαιότητα, «Πρελούδιο στο Απομεσήμερο ενός Φαύνου» και την ατμοσφαιρική αλλά και ενίοτε δραματική «Θάλασσα» του Debussy, στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων και χρωμάτων της ορχήστρας, λαμβάνοντας όμως υπόψιν και την ιδιαίτερη ακουστική του χώρου, ενώ από την άλλη το εξόχως δραματικό και με σαφή αναφορά στο μοτίβο του θανάτου έργο του Wagner (εισαγωγή και “Liebestod” από τo αριστούργημα: «Τριστάνος και Ιζόλδη») είναι μάλλον μια έμμεση αναφορά στα γεγονότα της εποχής.

Η συναυλία είναι, όπως πάντα δωρεάν, και η θέσεις στη βάση “first come-first served”. Οι προσκλήσεις θα αρχίσουν να διατίθενται στο κοινό από τις 5 το απόγευμα και μετά στην είσοδο του Καθεδρικού (στη λεωφόρο Amsterdam στο ύψος της 112ης οδού), ενώ οι πύλες του ναού θα ανοίξουν στις 6.

Alan Gilbert leads the New York Philharmonic at Cathedral of Saint John the Divine with Wynton Marsalis and his player opening the concert at the annual Memorial Day Concert, 5/30/16. Photo by Chris Lee
Alan Gilbert leads the New York Philharmonic at Cathedral of Saint John the Divine with Wynton Marsalis and his player opening the concert at the annual Memorial Day Concert, 5/30/16. Photo by Chris Lee
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.