Πάνδημη η κηδεία του ηγέτη – ευεργέτη Ιωάννη Σακελλάρη

0

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πάνδημη και με τις δέουσες τιμές τελέστηκε η κηδεία του διευθύνοντα συμβούλου του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης, του φιλανθρώπου, του ηγέτη και ευεργέτη Ιωάννη Σακελλάρη, η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, 16 Ιανουαρίου 2019.

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον της Νέας Ιερσέης είχε κατακλυστεί από νωρίς από εκπροσώπους όλων των ομογενειακών φορέων της Νέας Ιερσέης, των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων, των αντιπροσωπειών των εταιρειών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων του Πανγκριγκόριαν από όλη την επικράτεια.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=KK-H16gcGsI” width= https=”yes”]

Στην κηδεία παρέστησαν οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ, οι οποίοι μετέφεραν τα συλλυπητήρια της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Ελλάδας και της Κύπρου.

Την ώρα που ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης και οι ιερείς οι οποίοι συμμετείχαν στη Νεκρώσιμη Ακολουθία έψαλλαν το «Μακαρία η Οδός» ράγισαν οι καρδιές και τα δάκρυα έρρεαν βροχή όχι μόνο στα πρόσωπα της χαροκαμένης οικογένειάς του, αλλά και στα πρόσωπα των συνεργατών και των συναγωνιστών για την προώθηση και προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων. 

Ο Ιωάννης Σακελλάρης (John Sakellaris), όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε πρόωρα το απόγευμα της Τρίτης, 8 Ιανουαρίου 2019 βυθίζοντας σε πένθος τη σύζυγό του Ζωή το γένος Λαχανά, τα παιδιά του Βασιλεία και Δημήτρη Λογοθέτη, Ειρήνη και Στέφανο Παππά, την Ευδοξία, τα εγγόνια, Εμμανουήλ, Γιάννη και Μιχάλη, τα αδέλφια Γιώργο, Πόπη και Μαρία, τους συγγενείς και φίλους, καθώς επίσης το Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης και κατ΄ επέκταση την ομογένεια.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, κ. Ευάγγελος, επεσήμανε ότι πληροφορήθηκε τη θλιβερή είδηση ενώ βρισκόταν στη σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του εκλιπόντα στο Παν Γκριγκόριαν, καθώς επίσης και στη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης.

Ο κ. Ευάγγελος αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία του εκλιπόντα και στον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες (την πλήρη ομιλία του Μητροπολίτη στο βίντεο των Αναμνήσεων).

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας επεσήμανε ότι απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό σε έναν μεγάλο Έλληνα, του οποίου η ψυχή και η καρδιά παλλόταν για την Ελλάδα, του άριστου οικογενειάρχη, του στοργικού συζύγου, πατέρα και παππού, του φιλανθρώπου, του ευγενή ανθρώπου που έδινε πάντα χωρίς να ζητάει τίποτε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συγκίνηση που προκάλεσε η θλιβερή είδηση στο προσωπικό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και τόνισε ότι «έκλαψαν όταν έμαθαν ότι ο Γιάννης Σακελλάρης δεν είναι πλέον μαζί μας» και ότι την περίοδο της κρίσης ο αείμνηστος συμπαραστάθηκε στο Γενικό Προξενείο.

Αναφερόμενος στην προσφορά του στην ομογένεια τόνισε ότι πρωτοστάτησε στην οργάνωση της ομογένειας και ότι με τις άοκνες προσπάθειες και με τα οράματά του έδωσε τη δυνατότητα στην επιχείρηση του Παν Γκριγκόριαν και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα να μεγαλουργήσουν.

Απευθυνόμενος στη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια επεσήμανε ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τον σύζυγο, πατέρα και παππού και για τον άνθρωπο που άφησε ισχυρά αποτυπώματα σε τούτη τη ζωή.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την πρόσφατη βράβευσή του κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Παν Γκριγκόριαν.

Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέτ μετέφερε τα συλλυπητήρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του αειμνήστου.

Ο κ. Φαίδωνος εξήρε το σπάνιο του χαρακτήρα του αειμνήστου και τόνισε ότι ήταν γλυκύτατος  άνθρωπος, καλοσυνάτος, ταπεινός, μεγαλόψυχος και γενναιόδωρος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της Βασιλόπιτας της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης και τόνισε ότι μίλησαν αρκετή ώρα για το Κυπριακό και τα εθνικά θέματα, καθώς επίσης και για την ομογένεια.

«Ήταν αγνός, μεγάλος πατριώτης και αγωνιστής, εξαίρετος άνθρωπος με αγάπη για καθετί το ελληνικό και για τη Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης», κατέληξε ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο ενταφιασμός του με τη σημαία του Πανγκριγκόριαν και με τις δέουσες τιμές.

Πέντε δεκαετίες προσφοράς στην ομογένεια και γενέτειρα

O αείμνηστος γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου 1943 στην Βωλάδα της Καρπάθου όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του Ελευθέριος και Ειρήνη Σακελλάρη έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά, τον αείμνηστο Ιωάννη, το Γιώργο, την Πόπη και τη Μαρία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1960 σε ηλικία 17 ετών μπάρκαρε σε ένα εμπορικό πλοίο το οποίο έκανε δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού. Το 1962 σε ένα από τα ταξίδια του στην Αμερική αποφάσισε να παραμείνει στη στεριά για να υλοποιήσει τα όνειρά του. Εγκαταστάθηκε στη Νέα Ιερσέη και όπως πολλοί συμπατριώτες του εργάστηκε στα εστιατόρια.

Εδώ γνώρισε την Ζωή το γένος Λαχανά που κατάγονταν από το ίδιο χωριό και είχε έρθει στη Νέα Ιερσέη σε ηλικία δέκα ετών. Στις 18 Ιουνίου 1964 χόρεψαν τον Χορό του Ησαϊα και τήρησαν όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία κορίτσια, τη Βασιλεία, την Ειρήνη και την Ευδοξία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο εκλιπών ασχολήθηκε με τα εστιατόρια και λίγα χρόνια μετά την άφιξή του έγινε ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Al’s Diner» στο Τζέρσεϊ Σίτι όπου την εποχή εκείνη αποτελούσε τη Μέκκα του Ελληνισμού της Νέας Ιερσέης. Τα τελευταία χρόνια είναι συνέταιρος του εστιατορίου Lynhurst Diner, στο Lindhurst  της Νέας Ιερσέης.

Το 1994 εκλέχτηκε στο συμβούλιο της εταιρείας του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης και διετέλεσε πρόεδρος και συνάμα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθώς επίσης και σύμβουλος του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος. Τα τελευταία χρόνια ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του επισήμου δείπνου του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος. Προ δύο ετών το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του απένειμε το Φιλανθρωπικό Βραβείο.

Ο Ιωάννης Σακελλάρης με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου και ο Γεώργιος Σιαμπούλης με την ιδιότητα του προέδρου συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας του Παν Γκριγκόριαν της Αμερικής και της δημιουργίας παρόμοιων εταιρειών σε όλη την επικράτεια.

Ο αείμνηστος διετέλεσε πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Βωλαδιωτών «Άγιοι Ανάργυροι» και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην ίδρυση της Παγκαρπαθιακής Ομοσπονδίας και του Καρπαθιακού Ιδρύματος. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης και συνέβαλε τα μέγιστα στην εδραίωσή της καθώς επίσης και στην πολυσχιδή της δράση.

Και δεν αρκέστηκε μόνο με τους εθνικοτοπικούς συλλόγους. Από τις πρώτες ημέρες συνδέθηκε με την Εκκλησία και διατέλεσε πρόεδρος της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Τζέρσεϊ Σίτι της Νέας Ιερσέης.

Παράλληλα ήταν μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητρόπολης της Νέας Ιερσέης από της ιδρύσεώς της και το δεξί χέρι του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου. Το 2011 εντάχτηκε στις τάξεις του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έλαβε το οφίκιο του Υπομνηματογράφου.

Ο Ιωάννης Σακελλάρης υπήρξε μεγάλος αγωνιστής των εθνικών μας θεμάτων και για πέντε περίπου δεκαετίες συμμετείχε στους προεκλογικούς αγώνες των ομογενών και φιλελλήνων υποψηφίων και το 2009 ο τότε κυβερνήτης Τζον Κορζάιν τον έχρισε επίτροπο της νεοσύστατης Επιτροπής Ελληνικής Κληρονομιάς (Commission of Hellenic Heritage).   

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στο Φιλανθρωπικό  Ίδρυμα του Παν Γκριγκόριαν της Νέας Ιερσέης στη διεύθυνση 629 Springfield Ave, Kenilworth, NJ, 07033. Οι δωρεές θα διατεθούν για την ενίσχυση του Hackensack Children’s Cancer Foundation.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.